# Scandalul sediului fantomă. Un uriaș cadavru imobiliar, rămas de pe vremea trecutei guvernări, a intrat în această perioadă în descompunere fiscală, chiar la poarta Direcției de Finanțe, instituția care, cel puțin teoretic, ar trebui să se bucure de cel mai proaspăt aer bugetar. Din cauza mirosului, actualul director, Petre Cojocaru, care a moștenit marea mortăciune de la foștii directori PDL ai instituției, și-a umplut biroul de odorizante, este palid la față și cuprins de iritare, îngrijorat că duhoarea de afară ar putea diminua performanțele profesionale ale angajaților sau, mai grav, ar putea chiar speria și îngrețoșa contribuabilii, îndemnându-i la indisciplină fiscală.
Situația este cât se poate de gravă, dovadă că imensul hoit imobiliar, prăbușit chiar în ușa Finanțelor, a împuțit și situația din conturile unor primării ale județului, multe dintre ele nemaifiind capabile să-și plătească arieratele, sufocate fiind de atmosfera fiscală devenită aproape irespirabilă. Cu o mână la nas, iar cu alta pe pix, directorul Cojocaru a încercat cu disperare în ultimele luni să rezolve puturoasa situație, dar în zadar. Conform celor decise de către mai marii finanțelor de la București, prin cotele alocate de la buget, Direcția de Finanțe Argeș se vede condamnată să rămână cu uriașul cadavru în curte, cel puțin până la viitoarea rectificare bugetară. Timp în care, deși este șefa banilor din județ, Direcția argeșeană n-are fonduri nici măcar pentru procurarea unor saci de var, cu care să se dea peste stârvul intrat în putrefacție fiscală, asta pentru a se preveni măcar răspândirea unor epidemii.
Ce începe prost se sfârşeşte şi mai prost
Cadavrul de care vorbim a căzut răpus de foame financiară anul trecut, când firma însărcinată să-i dea viață imobiliară și să-l înalțe câteva etaje, dichisindu-l în afară și înăuntru cu tot ce trebuie, a dat bir cu fugiții, lăsând construcția la nivelul unui schelet hidos, acoperit cu o copertină mizerabilă. Până și aurolacii privesc totul cu dezgust, preferând să se adăpostească prin canale decât în monstruoasa hardughie, care s-ar putea să fie bântuită chiar și de fantome. V-ați dat cu siguranță seama că vorbim aici despre construcția anexă prevăzută ca o extindere a actualului sediu al Direcției de Finanțe din buricul Piteștiului. Sediu devenit deja neîncăpător după recentele desființări de administrații fiscale făcute în teritoriu, care au înmulțit funcționărimea adusă la Pitești până la limita maximă a birourilor și fișetelor. Că totul n-a mers bine o dovedește și ultimul raport al Curții de Conturi, în care este evidențiată o pagubă de circa 6,3 miliarde lei vechi, generată printr-un mecanism pe cât de simplu, pe atât de hrăpăreț. Pe scurt, firma SC D&I Prodconstruct din București, după ce s-a văzut cu contractul de execuție semnat, a lucrat ce-a lucrat doar până s-a văzut cu cele 6,3 miliarde plătite în avans, printr-o foarte ciudată dărnicie, nemaivăzută pe la Fisc, a șefilor de atunci ai Finanțelor, Dorin Falcă și Barbu Bobeică. După care, dusă a fost, lăsând lucrările baltă și intrând într-o binemeritată perioadă de insolvență, care a încețoșat și mai tare lucrurile. Între timp, la șefia Direcției de Finanțe a venit Petre Cojocaru, cel care, la solicitarea conducătorilor ANAF, dar și pentru a descurca o situație devenită iritantă pentru toată lumea, a organizat la finele anului trecut o nouă licitație, pentru continuarea lucrărilor lăsate în părăsire de firma bucureșteană. Care a fost câștigată de firma piteșteană Apartamentul, a cărei ofertă a fost apreciată ca cea mai bună. Ce începe prost se sfârșește însă și mai prost, cum bine spune una din celebrele legi ale lui Murphy. Dovadă că o altă firmă participantă la licitație a contestat procedura la CNSC, lucru care n-a făcut altceva decât să întârzie și mai mult treburile. Care s-au întins ca pomana țigănească, timp în care șefii ANAF, mai ales cei din Direcția de investiții, achiziții publice și servicii interne, i-au tot cerut directorului Petre Cojocaru teancuri de lămuriri și precizări, părând foarte dornici să urgenteze procesul de reluare a lucrărilor la extinderea noului sediu al Fiscului.
Lovitură de teatru: niciun leu de la buget pentru continuarea lucrărilor
Așadar, cu tot norodul aflat într-o așteptare febrilă, pentru finalizarea etapelor inevitabile și îndelungate de lămurire a contestației depuse la licitația pentru continuarea lucrărilor, situația părea că se va descâlci totuși atunci când firma Apartamentul a devenit câștigătoare definitivă a contractului de execuție. Moment din care toată lumea, în frunte cu directorul Cojocaru (foto), și-a îndreptat privirile cu speranță spre sumele alocate în bugetul acestui an Direcției de Finanțe, menite să însuflețească financiar întreaga lucrare, până la mult așteptata finalizare. Dar, ce să vezi! Să vezi și să nu crezi, iar apoi să te enervezi cam ca atunci când te așezi la o coadă lungă să-ți plătești, de pildă, taxele și impozitele, după care, când ajungi în sfârșit la ghișeu, ți se spune că s-a terminat programul și trebuie să joci în reluare la coadă, ziua următoare. Cam asta a fost și senzația celor din Direcția de Finanțe, înghesuiți prin birouri ca furnicile în mușuroi, atunci când au constatat că marii jupâni ai Fiscului de la București, care tot bombardaseră Argeșul cu hârtii pentru lămurirea situației, n-au acordat în buget niciun leuț pentru continuarea lucrărilor de extindere a sediului. Altfel spus, după ce a fost tocat cu fel de fel de adrese, din care să-i reiasă preocuparea nețărmurită pentru soluționarea unui caz de care nu numai că n-a fost responsabil, dar a făcut tot ce este omenește posibil să-l rezolve, directorul Petre Cojocaru s-a trezit în final că nu i s-a repartizat niciun ban pentru finalizarea construcției hidoase, care sperie în prezent contribuabilii aflați cu treburi la Finanțe. Păi să nu-ți vină să dublezi cota unică de impozitare și să rupi toate acordurile cu FMI-ul de nervi?
Colac peste pupăză, firma Apartamentul vrea să dea în judecată Finanțele, pentru nerespectarea contractului
Supărat foc, și pe bună dreptate câtă vreme Direcția de Finanțe se află astăzi, din cauza altora, cu ditamai cadavrul imobiliar intrat în descompunere financiară chiar la poartă, directorul Petre Cojocaru n-a mai rezistat și a conceput o adresă în care informează Bucureștiul, nu fără sarcasm, despre situația stânjenitoare în care s-a ajuns. Tocmai instituția care gestionează banii județului, capitala financiară a Argeșului, să se vadă cu ditamai mortul imobiliar la ușă, un schelet oribil care alterează atmosfera fiscală și sperie agenții economici, ori chiar și persoanele fizice plătitoare de bună-credință a taxelor și impozitelor locale. Fără prea multe menajamente, directorul Cojocaru n-a evidențiat în adresa trimisă la București doar situația penibilă generată de construcția neterminată și de nealocarea de fonduri pentru continuare, care a lăsat Direcția de Finanțe „în plop”, ci și condițiile în care lucrează astăzi funcționarii din subordine, nevoiți să stea înghesuiți în birouri „ca sardelele în conservă”, după ce în sediul vechi s-a adăugat și personalul provenit de la administrațiile fiscale desființate în ultima perioadă. Colac peste pupăză, toată treaba cu nealocarea de fonduri a iritat și firma Apartamentul, câștigătoarea contractului de execuție, care nu pricepe, pe bună dreptate, cum tocmai Finanțele au ajuns să n-aibă bani pentru o lucrare scoasă la licitație, deci pentru care ar fi trebuit să existe fondurile care s-o susțină. Motiv pentru cei de la firma constructoare să informeze chiar că vor acționa în instanță autoritatea contractantă, pentru imposibilitatea derulării contractului de lucrări așa cum a fost el convenit. Iată deci cum o belea veche de doi ani nu numai că nu dă semne de rezolvare astăzi, ba pare înfundată și mai rău, ca o rețea de canalizare. Cu mirosul pe măsură.
Mihai BĂDESCU