Web Analytics

Ultimul interviu al lui Constantin Stroe a fost în Jurnalul de Argeș

de | 21.12.2016 10:11 | Actualitate

 

Cu o lună înainte de dispariția sa Constantin Stroe acorda ultimul său interviu Jurnalului de Argeș, interviu realizat de scriitorul Marin Ioniță. Ca de fiecare dată, și cu această ocazie Constantin Stroe a pronunțat câteva adevăruri de necombătut.

 

# despre direcția în care se îndreaptă țara: „Direcţia României este una dependentă de apartenenţa la Uniunea Europeană. Nu, nu bâjbâim în ceaţă, nu s-a stins nici o lumină, nu ne aflăm pe un drum înfundat.”

 

# despre ARO: „Sunt absolut convins că ARO se putea salva cu costuri mai mici decât efortul făcut la Dacia. Trebuia să fie doar o puternică voinţă a celor ce au condus ARO şi a decidenţilor vremii.”

 

# despre autostrada Pitești-Sibiu: „Autostrada Sibiu – Piteşti este, după opinia mea, un obiectiv de importanţă fundamentală pentru România şi ar trebui să fie tratată ca un element de securitate naţională, de ce nu discutat în CSAT.”

 

# despre Dacia: „Nu cred în existenţa unor forţe obscure cu ţintă directă distrugerea Daciei.(…) Dacia trebuie doar să îşi valorifice potenţialul general deja demonstrat, în scopul desfăşurării unei acticități competitive.(…)Dacia trebuie să se califice pe primul loc într-un clasament al competitorilor cu care concurează în piaţa auto.(…)Mulţumirile mele, înainte de toate, se îndreaptă către salariaţii Dacia din toate timpurile.”

 

 

 

La sfârșitul săptămânii trecute Constantin Stroe, fostul director general Dacia, a plecat grăbit din această lume să-i ofere lui Dumnezeu o Dacie. Aflase probabil că EL ar vrea să-și ia o mașină. Am avut norocul și bucuria să-l cunosc pe Constantin Stroe și să colaborez cu domnia sa ca jurnalist. Am avut onoarea să am o relație umană deosebită cu domnul Stroe și în afara cadrului oficial. În 20 de ani de când îl cunosc nu s-a întâmplat o dată să nu-mi răspundă la telefon sau să nu mă sune domnia sa înapoi atunci când nu-mi putea răspunde direct, era un om de o politețe rară chiar și față de cei mai tineri. În ultimii trei ani, cadența convorbirilor mele telefonice cu Constantin Stroe ajunsese la ritmul de una la 10, maximum 15 zile. Fie îl sunam eu să-i aflu punctul de vedere referitor la chestiunile zilei, fie mă suna domnia sa pentru a-mi transmite o părere despre informațiile pe care le publicam în ziar. Unele dintre acestea discuții nășteau subiecte de presă, altele îmi rămâneau ca hrană pentru spirit. Constantin Stroe avea întotdeauna ce spune, cu subiect și predicat, cu esență, cu ascuțime, cu expertiză și cu bun simț, lucru rar în mediul economic local și aproape inexistent în cel politic. Și mai avea o calitate Constantin Stroe, în timpul pledoariilor prin care își susținea punctele de vedere plasa la un moment dat câte o frază cheie, o frază cu valoare de axiomă, o frază care pentru mine ca om și ca jurnalist era enunțul unui adevăr de necontestat. Într-adevăr, Constantin Stroe avea darul sau harul acesta de a rosti, a emite responsabil adevăruri de necontestat. În cele ce urmează vă prezint o suită de adevăruri incontestabile pe care Constantin Stroe mi le-a spus în discuțiile noastre din ultimii ani.

 

# 31 octombrie 2016, despre viitorul Parlament, ultima declarație oficială pe care mi-a acordat-o: „Sper ca măcar viitorul Parlament să fie unul mai responsabil decât acesta de acum.”

 

# 17 octombrie 2016, despre timbrul de mediu: „În România, cu timbrul de mediu în vigoare, raportul este de un vehicul nou înmatriculat la patru second-hand. Cu o eliminare totală a timbrului de mediu, raportul ar ajunge 1 la 12, ceea ce ar fi catastrofal pentru mediu, pentru siguranţa rutieră şi pentru industria auto naţională.”

 

# 20 iunie 2016, despre rolul administrației publice locale: „În primul rând, aștept de la administrația noastră să repoziționeze Piteștiul ca o capitală județeană puternică și importantă pentru regiunea în care se află. Piteștiul trebuie să revină acolo unde îi este locul, nu să rămână acolo unde a fost coborât în ultima perioadă.”

 

# 25 mai 2016, despre Ministerul Transporturilor: „Numai la Ministerul Transporturilor au fost 20 de miniştri. Noţiunea de continuitate în strategie nu a funcţionat, nu s-a predat nicio gestiune aşa cum trebuie, dar am avut o ambiţie politică impardonabilă din partea politicienilor.”

 

# 28 martie 2016, despre CNADNR: : „CNADNR să dea cu mătura și să vopsească bornele, că de altceva nu e în stare!”

 

# 14 martie 2016, despre autostrada Pitești-Sibiu, interpelare pentru Ministerul Transporturilor: „O întrebare am: cine este şeful de proiect al autostrăzii Piteşti-Sibiu? Fără şef de proiect nu veţi avea autostradă.”

 

# 1 februarie 2016, despre învățământul românesc: „Învățământul trebuie să accepte provocarea adaptării la cerinţele reale ale pieţelor muncii locale şi zonale.”

 

# 20 ianuarie 2016, despre infrastructura rutieră: „Infrastructura este o batjocură, este o băşcălie naţională.”

 

# 30 noimebrie 2015, despre profesionalism: „Tinerii ingineri români de mâine trebuie să fie astfel pregătiţi încât să poată lucra oriunde în lume sau să coopereze online cu colegi poziţionaţi în oricare centru de producţie, cercetare sau distribuţie auto de pe glob.”

 

# 9 noimebrie 2015, despre o posibilă intenție a lui Traian Băsescu de a-l fi numit premier: „E adevărat că am avut și am o relație extraordinar de bună cu președintele Traian Băsescu, dar nu despre mine e vorba. E adevărat și că i-am spus o dată că eu nu aș putea lucra cu actualii politicieni pentru că nu au 51% seriozitate dar nu cred că la mine s-a gândit. Sau, cel puțin mie nu mi-a propus niciodată așa ceva.”

 

 

 

Noi doi avem aceiași ani, dumneata de viață, eu de Dacia”

 

 

 

# 8 iunie 2015, despre Mircea Drăghici și drumul spre Sibiu: „Domnule consilier Drăghici, de mine nu scăpaţi până nu merg pe autostradă de la Piteşti la Sibiu. Şi vă blestem să mergeţi, am fost săptămâna trecută, să prindeţi un convoi de camioane cum am prins eu şi să pierdeţi o oră şi jumătate în plus. (…) Vă urez ca nu numai peste zece ani, peste o sută să lăsaţi în urmă ceva.”

 

# 25 mai 2015, despre piața auto autohtonă: „În ceea ce privește piața auto din România, o piață căzută efectiv, avem doar două variante: să nu facem nimic si să o lăsăm așa, eventual să cadă și mai mult, sau să facem ceva ca să o revigorăm.”

 

# 4 august 2014, despre competiția cu Ford Craiova: „Cei interesați trebuie să știe că nu există o dispută între Dacia și Ford și, mai mult decât atât, între Dacia și Ford nu s-au scos niciodată săbiile pe nicio chestiune care privește industria noastră.”

 

# 21 iulie 2014, despre programul Prima Mașină: „Mai întâi de toate trebuie să vă spun că ideea ne-a aparținut nouă și am vrut să o implementăm dar lucrurile s-au complicat prin plecarea directorului comercial francez de la acel moment.”

 

# 3 februarie 2014, despre relația stat-industria auto: „Domnule, haideți să lămurim și această chestiune, cine spune că statul bagă bani în industria auto trebuie să știe că, în realitate, statul câștigă bani din această industrie.”

 

# 9 septembrie 2012, despre interesele din piața auto: „Au fost interese majore ca maşinile non euro, euro 1 şi euro 2 să aibă o taxă simbolică. În aşa fel încât am ajuns că românii se duc şi fac curăţenie în ogrăzile nemţilor care nu au voie să circule cu ele, le iau cu 500 – 800 de euro, şi le vând aici cu 3.000 de euro. Le iau accidentate, le fac un pic de cosmetizare, şi le dau aici pe preţuri mari.”

 

# 19 noiembrie 2012, despre Dacia: „Iubesc toate modelele Dacia la fel cum un tată își iubește toți copiii! Și nu numai toate modelele, iubesc toate Daciile care au ieșit pe poarta uzinei de la început și până acum, toate sunt copiii mei!”

 

# 9 aprilie 2012, despre funcțiile politice: „Nu aș accepta nicio funcție guvernamentală, nici măcar un portofoliu ministerial și vă spun și de ce. Ca ministru într-un guvern oficial, oricât de tehnocrat ar fi, tot există un factor politic care te-a numit acolo și nu ai cum să nu simți presiunea acelui factor. Eu întotdeauna am exclus politica din activitățile mele.”

 

# despre mine, la un moment dat, aflându-mi vârsta: „Domnule, noi doi avem aceiași ani, dumneata de viață, eu de Dacia!”

 

 

 

Celebra revistă Le Point i-a dedicat patru pagini în 2012

 

 

 

Și, ca dovadă a respectului internațional de care se bucura Constantin Stroe, celebra revistă franceză Le Point i-a dedicat patru pagini în 2012, numindu-l drept ”Monsieur Dacia”. „Sunt mândru pentru că Loganul a făcut mai multe pentru imaginea ţării mele decât toţi ambasadorii reuniţi la un loc” spunea acum patru ani Constantin Stroe în paginile revistei Le Point.

 

 

 

Florin Silvestru

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii