Web Analytics
scris marți, 17.09.2024

Ultima eclipsă de Lună din acest an, vizibilă în România. Când poate fi văzut fenomenul 

O eclipsă parțală de Lună se va produce în noaptea marţi spre miercuri (17 spre 18 septembrie), potrivit Agerpres.

Ultima eclipsă de Lună din acest an, vizibilă în România. Când poate fi văzut fenomenul 

Luna se va afla la graniţa dintre constelaţiile Aquarius şi Pisces. Pe tot parcursul nopţii, planeta Saturn se va afla în dreapta Lunii.

Citește și; Nepotul generalului Pleşiţă e noul director executiv al AJVPS Argeş

„Fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră, la ora 3,39. În acel moment, Luna se va afla destul de jos pe cer, înspre sud-vest. Pentru că penumbra Pământului nu este foarte opacă, la începutul fenomenului culoarea Lunii nu se va schimba mult. În apropierea maximului, însă, începând cu ora 5,30, partea de sud a Lunii va începe să aibă o culoare diferită faţă de partea de sus. Maximul se va produce la ora 5,44, când Luna va fi total în penumbră şi aproximativ 4% în umbra Pământului. În acel moment, Luna se va afla foarte jos pe cer, înspre orizontul de sud-vest. După maxim, Luna îşi va recăpăta strălucirea şi culoarea, ieşind complet din umbră la ora 6,16 şi din penumbră la ora 7,05. La Bucureşti, Luna apune chiar în timp ce iese din penumbră”, reiese din informaţiile transmise de Observatorul Astronomic.

Fazele eclipsei vor fi următoarele: – începutul eclipsei: ora 3,39; – intrarea în umbră: ora 5,11; – maximul eclipsei: ora 5,44 (Luna este 4% în umbra Pământului); – ieşirea din umbră: ora 6,16; – sfârşitul eclipsei: ora 7,05.

Citește și: Încă o premieră pentru Elena Lasconi! Parchetul European anchetează „conduite infracţionale” la un proiect UE derulat la Primăria Câmpulung

Următoarea eclipsă de Lună va avea loc pe data de 14 martie 2025, la ora 00,38. Va fi o eclipsă totală şi va fi parţial vizibilă din România (Luna apune înaintea fazei maxime). O altă eclipsă parţială se va produce pe 28 august 2026, la ora 5,33.

Ultima eclipsă de Lună a avut loc pe 28 octombrie 2023. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...