În bucătăria unui fast-food dintr-un mall din Capitală, comisarii au descoperit că uleiul în care erau prăjiţi cartorfii nu a fost schimbat de câteva săptămâni, iar friteuzele erau pline cu reziduuri de alimente arse: „Ia fiţi atenţi aici. Aici prăjeşte cartofii. Tot cancerul ăsta îl vindeţi”. Restaurantul a fost închis. Într-un singur centru comercial, s-au dat amenzi de 78.000 de lei.
La data de 21.03.2025 Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor S1, sub coordonarea Președintelui ANPC Cristian-Victor Popescu Piedone, a desfășurat o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor în cadrul unităților de alimentație publică din cerntrul comercial PROMENADA din Calea Floreasca 246B, Sector 1, București.
Citește și: O elevă de clasa a 11-a a murit din cauza gripei. 66 de decese în acest sezon
În cadrul controalelor au fost verificate 8 unități, iar principalele deficiențe constatate au fost: – nerespectare gramaje indicate pentru preparatele culinare dispuse spre comercializare/ ambalate în vederea livrării; – agregate frigorifice neconforme; – lipsă elemente de identificare și caraterizare pentru produsele dispuse spre comercializare; – produse cu data limită de consum/data durabilității minimale depășită,; – depozitarea necorespunzătoare în agregatul frigorific raportat la natura produselor; nerespectarea temperaturilor de păstrare a preparatelor calde/reci dispuse spre comercializare; – agregate frigorifice cu elemente de etanșare a părților fixe și mobile ce prezentau depuneri de rugină, praf, impurități,; – zona neizolata la nivelul tavanului – acces insecte și rozatoare,; igienizarea necorespunzătoare a sistemului de ventilație, pavimentului, tavanului; – deficiențe în lista meniu privind implementarea OP ANPC 201/2022; – folosirea de agregate frigorifice tip răcitor de băuturi la depozitarea materiei prime; – agregate frigorifice cu depuneri de gheață; – folosirea de recipiente pentru colectarea reziduală fără protecție sanitară; – depozitarea de ustensile de curățenie în spațiul de productie.
Au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale principale în cuantum de 78.000 lei si 4 avertismente. Totodată, au fost retrase de la comercializare 53 kg produse si preparate culinare în valoare totala de 1.380 lei.
0 Comentarii