Web Analytics
scris joi, 18.12.2014

Tudosoiu zice că în Argeş sunt două concursuri Euclid, unul cu taxă şi celălalt fără taxă

După apariţia articolului pe tema promovării concursului Euclid chiar pe un site dedicat concursurilor şcolare de matematică, site ce avea chiar sigla oficială a Inspectoratului Şcolar Argeş, replica „generalului” Titi Tudosoiu nu a întârziat să apară. Printr-un comunicat de presă transmis pe adresa de e-mail a redacţiei, Tudosoiu încearcă să ne aburească cum că în Argeş există două concursuri cu acelaşi nume – Euclid, unul organizat de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş la Şcoala nr. 6 ,,Nicolae Bălcescu’’ Piteşti, în data de 29.11.2014 şi celălalt organizat la Universitatea din Piteşti de către Asociaţia de părinţi de la Şcoala nr.13 ,,Mircea cel Bătrân’’ Piteşti, în data de 23.11.2014. Tudosoiu mai spune că acest din urmă concurs nu are legătură cu ISJ Argeş ci este un concurs naţional organizat la cererea părinţilor, în timp ce al doilea concurs Euclid, cel de la Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu’’, este unul judeţean, avizat şi inclus în Calendarul activităţilor extraşcolare al ISJ Argeş şi se adresează elevilor din clasele IV-VIII, a căror participare nu este condiţionată de nicio plată, fiind un concurs fără taxă.

Tudosoiu zice că în Argeş sunt două concursuri Euclid, unul cu taxă şi celălalt fără taxă

Blogul-pirat al ISJ Argeş a fost suspendat

În comunicatul său, Dumitru Tudosoiu mai spune că sigla Inspectoratului Şcolar Argeş a fost folosită fără permisiunea instituţiei de către administratorii site-ului isjargesconcursuri.weebly.com, unde a fost promovat concursul Euclid de la Şcoala „Nicolae Bălcescu”. Şeful ISJ mai dă asigurări că „s-au luat măsuri pentru reglarea acestor detalii”. Şi, întradevăr, site-ul pirat al Inspectoratului Şcolar Argeş a fost închis, iar informaţiile pe care acesta le conţinea s-au şters. Totuşi, ar fi interesant domnule inspector general Tudosoiu, să ne explicaţi şi de ce blogul respectiv conţinea informaţii legate de olimpiadele şcolare organizate la nivel naţional de Ministerul Educaţiei. Sau măcar circumstanţele în care inspectoarea de matematică Elena Vlad a postat pe site-ul oficial al ISJ Argeş – şi de două ori chiar! – în secţiunea Matematică, un link care conducea vizitatorii pe celălalt site cu sigla ISJ, care acum a fost suspendat. Apropo, cele două postări cu conţinut identic privind concursurile de matematică din judeţ au cumulat peste 1100 de vizualizări.

Ministerul Educaţiei pune bomboana pe colivă: „Concursul Euclid nu se află în Calendarul MEN”

Am solicitat şi ministerului Educaţiei Naţionale un punct de vedere pe tema organizării concursului cu taxă Euclid în mediul şcolar argeşean. Daniel Tomoni, şef serviciu Presă în cadrul Ministerului Educaţiei ne-a răspuns prompt la solicitare, comunicându-ne că Euclid nici măcar nu are avizul ministerului şi nu se află în Calendarul MEN privind concursurile şcolare şi olimpiadele. „Recomandarea ministerului a fost ca în unităţile de învăţământ să nu se desfăşoare concursuri ce presupun taxe sau alte contribuţii din partea elevilor sau părinţilor. În acelaşi timp, inspectoratele şcolare judeţene/Inspectoratul şcolar al municipiului Bucureşti şi conducerile tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar din ţară au primit recomandarea de a monitoriza constant calendarul competiţional, atât pentru a oferi elevilor şansa participării necondiţionate, în baza voinţei proprii, cât şi pentru evitarea surselor suplimentare de stres la elevi”, ne-a mai spus Daniel Tomoni. Ori în Argeş, această directivă a Ministerului a fost ignorată complet şi încălcată la greu, de vreme ce unii directori ai unităţilor şcolare s-au aflat chiar în comisiile de supraveghere sau de evaluare ale concursului Euclid. Comunicatul Ministerului Educaţiei scoate în evidenţă şi faptul că elevii şi părinţii pot decide participarea şi la alte concursuri decât cele finanţate de minister, în funcţie de calitatea acestora şi de interesul privind dezvoltarea intelectuală a elevilor şi progresul lor şcolar. „În concluzie, nefiind un concurs avizat de MEN (n.red. concursul Euclid), este posibil ca organizarea acestuia să se desfăşoare în baza unor protocoale/convenţii încheiate direct între entitatea organizatoare şi şcoli, protocoale care nu sunt avizate/aprobate de minister. În aceste condiţii, Inspectoratul Şcolar Argeş trebuie să verifice temeiul legal al desfăşurării acestui concurs în unităţile de învăţământ din judeţ”, încheie şeful serviciului Presă din cadrul MEN, Daniel Tomoni, indicând şi principalul vinovat pentru debandada de la Universitatea Piteşti, din 23 noiembrie a.c, când a fost solicitată intervenţia jandarmilor la concursul Euclid, cu toate că unii dintre elevii participanţi nu aveau nici şase anişori. Aţi ghicit, e vorba de Inspectoratul Şcolar Argeş!
Iustina HARCO-BURCEA

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...