Web Analytics

Tribunalul Vâlcea poate bloca privatizarea Oltchim pe bucăţi, inclusiv a Uzinei Petrochimice Bradu

de | 16.06.2017 14:54 | Economie

01 petro01Tribunalul Vâlcea a decis săptămâna trecută, miercuri, să amâne judecarea cererii de modificare a planului de reorganizare a Oltchim pentru 21 iunie, chiar înainte de expirarea termenului pentru depunerea ofertelor angajante pentru activele combinatului prevăzut pentru 26 iunie. Astfel, noua metodă de vânzare a Oltchim – prin împărţirea în nouă pachete de active – anunţată de autorităţi şi de companie, vara trecută, nu are încă aprobarea Tribunalului.

Noua amânare a procesului de la Tribunalul Vâlcea a urmat depunerii unei cereri de intervenţie de către Constantin Rotaru – politician din Vâlcea – care a solicitat respingerea planului de reorganizare, înlocuirea adminstratorilor speciali şi judiciari şi cercetarea „cauzelor administrării ineficiente şi eventual frauduloase a Oltchim”.

Gheorghe Piperea spune că tribunalul nu poate întoarce lucrurile din drum

12 PipereaÎntrebat ce se întâmplă dacă se respinge modificarea planului de reorganizare la Tribunal, Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsolv, administrator judiciar al combinatului, a declarat: „Cum credeţi că s-ar putea opri o procedură decisă împreună cu Comisia Europeană? Tribunalul decide dacă planul este confirmat sau nu. Vă reamintesc că metoda de vânzare a fost impusă de cei de la Comisia Europeană. Acum suntem într-un stadiu final”. Consorţiul de administratori judiciari ai combinatului chimic Oltchim, aflat în insolvenţă, a informat, în aprilie, ministerul Economiei asupra faptului că procedura de vânzare se află pe o pistă bună, numeroşi ofertanţi exprimându-şi interesul pentru pachetele de active aflate pe piaţă, potrivit unui comunicat al ministerului. Conform planului de reorganizare modificat al companiei, aprobat în şedinţa Adunării Creditorilor din 6 martie, activele Oltchim vor fi oferite spre vânzare grupate în nouă pachete: Uzinele clor – alkali, Uzina oxo-alcooli, Uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site, vagoane cale ferată, Procesare PVC, Uzina petrochimică, VCM/PVC Râmnicu Vâlcea, Uzina petrochimică – Bradu-Piteşti, Uzina Anhidrida Ftalică – Râmnicu Vâlcea.

Mihai Georgescu, fost director general Arpechim: „Piperea ar trebui să citească și ceva noțiuni tehnice!”

12 mihail georgescuFostul director general al Combinatului Arpechim Pitești, Mihai Georgescu, ne-a declarat legat de această situație următoarele: „Domnule, noi toți, cei care am lucrat în Arpechim, dar și alți specialiști din țara asta, nu suntem de acord cu această divizare în 9 bucăți. Nu se poate face așa ceva, nicăieri în lumea asta nu s-ar face așa ceva într-o situație similară. Asta denotă intenția vânzării pe bucăți a Oltchim ceea ce va duce la ineficiență, lipsa profitului, nu va duce la nimic bun acest demers. Arpechim și Oltchim sunt făcute să funcționeze integrat, fărâmițate nu vor putea nici să funcționeze, nici să producă profit. N-are nicio treabă Comisia Europeană cu modalitatea asta de privatizare pe bucăți pe care o vor ei! Ce Comisie Europeană? N-au impus ei fărâmițarea asta, divizarea asta!! Piperea ar trebui să citească și niște noțiuni tehnice mai înainte de toate, noi am pus la dispoziție tot ce e necesar în sensul acesta. Despre chestiunea de la Tribunalul Vâlcea aflu acum de la dumneavoastră, dar dacă ar opri toată treaba asta cu divizarea în 9, ar fi foarte bine.”

Marius Pârvu, director Uzina Petrochimică Bradu: „Nu mă pot pronunța în chestiuni juridice”

12 Parvu„Știu că de tot ce a ținut de situația Oltchim s-a ocupat judecătorul sindic și, într-adevăr, dacă judecătorul sindic nu este de acord cu planul de reorganizare atunci acest plan trebuie să se schimbe. Nu știu dacă Tribunalul Vâlcea are acesată putere sau dacă trebuie să decline către judecătorul sindic, nu mă pot pronunța în chestiuni juridice și nici nu am informații despre demersul de la acest tribunal. E o chestiune pur juridică și chiar nu-mi dau seama cum ar putea merge lucrurile, cum ar putea sau nu o decizie a Tribunalului Vâlcea să afecteze planul de reorganizare”, a delarat Marius Pârvu, directorul Uzinei Petrochimice Bradu pentru Jurnalul de Argeș.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii