Web Analytics

Tribunalul Argeș a decis continuarea protestului

de | 4.02.2020 15:54 | Actualitate

Tribunalul Argeș a decis menținerea formei de protest împotriva eliminării pensiilor de serviciu ale magistraților și personalului auxiliar de specialitate. Toate secţiile Tribunalului Arges vor judeca numai cauzele cu caracter urgent. Totodată, judecătorii Tribunalului Argeș au stabilit că refuză participarea la  constituirea Birourilor Electorale judeţene în acest an, cu prilejul desfăşurării alegerilor locale şi parlamentare. Biroul de Informare şi Relaţii Publice al Tribunalului Argeș aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 04.02.2020 a fost convocată Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Argeș, potrivit dispoziţiilor art. 17 alin. (1) coroborat cu art. 16 alin. c) din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti aprobat prin HCSM nr. 1375/2015, în vederea stabilirii continuării sau încetării protestului magistraţilor, în raport de adoptarea Legii pentru abrogarea pensiilor de serviciu şi de termenul stabilit de către CCR pentru soluţionarea sesizărilor formulate de ÎCCJ şi Avocatul Poporului, respectiv 18 martie 2020.

Prin Hotărârea nr. 5/04.02.2020, cu majoritate de voturi, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Argeș, a hotărât următoarele:

Menţinerea formei de protest adoptată prin Hotărârea nr. 4/30.01.2020 a Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Arges, până la pronunţarea Deciziei Curţii Constituţionale cu privire la Legea de eliminare a pensiilor de serviciu.

Toate secţiile Tribunalului Arges vor judeca numai cauzele cu caracter urgent, după cum urmează:

Secţia penala: cauze cu părţi în stare de detenție, cauze cu minori, cauze în care inculpaţii sunt sub imperiul unei măsuri preventive sau măsuri de siguranţă, cauzele de competenta judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauzele în care există riscul împlinirii termenului de prescripţie a răspunderii penale în următoarele 6 luni, sesizările în vederea confirmării redeschiderii urmăririi penale, măsuri şi excepţii dispuse de judecătorul de cameră preliminară, stadiu procesual fond şi contestaţii NCPP.

Secţia civilă: ordin de protecţie, suspendare executare silită, sechestru asigurător, ordonanţa preşedinţială, cauzele care se judecă de completele specializate de minori fond, măsuri de protecţie, plasamente şi adopţii, cerere de ajutor public judiciar (în cauze urgente).

Secţia pentru conflicte de munca si asigurări sociale: ordonanţă preşedinţială, suspendare executare, suspendare provizorie, cerere de ajutor public judiciar (în cauze urgente).

Judecătorii Tribunalului Argeș solicită Consiliului Superior al Magistraturii şi autorităţilor publice implicate în garantarea independenţei magistraţilor şi asigurarea normalei funcţionări a justiţiei ca serviciu public, următoarele:

– Revenirea asupra măsurii abrogării pensiei de serviciu, în condiţiile în care aceasta reprezintă o garanţie a independenţei magistraţilor, obligaţie asumată de Statul Român la nivel internaţional (cu ocazia aderării la Uniunea Europeană);

– Stabilirea unui volum optim de muncă al judecătorilor prin raportare la volumul de activitate al judecătorilor din Uniunea Europeană;

– Adaptarea schemelor de personal din instanţe (judecători şi personal auxiliar) la nivelul volumului de muncă şi încărcătura pe judecător;

– Asigurarea resurselor financiare adecvate în scopul desfăşurării în condiţii optime a actului de justiţie;

– Plata orelor suplimentare pentru judecători şi personal auxiliar, nefiind posibilă acordarea unui timp liber în compensare;

– Eliminarea interdicţiilor şi incompatibilităților pentru magistraţi, restrângeri care nu se regăsesc în Statutul altor categorii profesionale;

– Preluarea bugetului instanţelor de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Totodată, judecătorii Tribunalului Argeș, au stabilit că refuză participarea la  constituirea Birourilor Electorale judeţene în anul 2020, cu prilejul desfăşurării alegerilor locale şi parlamentare.

Începând cu data de 29.01.2020 se desfăşoară protestul personalului auxiliar de specialitate şi conex, sens în care programul arhivei cu publicul a fost redus la două ore zilnic, respectiv în intervalul orar 08,30 – 10,30.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii