# Reabilitarea urbană a Piteştiului naşte situaţii penibilo-hilare # „Operațiunea”, deși fără preaviz pentru locatari, era necesară pentru asfaltare și montare de dale înierbate și a eșuat lamentabil după ce aceștia și-au dat seama că e imposibil să îi găsească pe proprietari și după ce mai mulți oameni au protestat vizavi de acest abuz
Aflat în derulare pentru încă aproape șase luni, mult controversatul proiect de reabilitare urbană a Piteștiului, plătit de UE cu sute de miliarde, continuă să strângă pe zi ce trece noi și noi proteste. Asta atât din cauza proiectului propriu-zis, făcut haotic de o firmă din Cluj care nu cunoaște orașul și respectând prea puțin realitățile din teren, cât și din cauza modului în care este implementat.
Iar un exemplu concret și hilaro-penibil în acest sens l-am avut chiar în dimineața zilei de 1 iulie. Ora 9 dimineața. În parcarea din spatele „U”-urilor de pe Calea București, parcare ce deservește opt blocuri și peste o mie de locatari, își fac apariția trei polițiști. Unul dintre ei se duce la un muncitor – ce lucrează într-o parte a parcării unde se vor pune dale înierbate – și îi cere să vorbească cu șeful de șantier. Motivul? Cea mai mare parte a parcării trebuie debarasată de mașini pentru a se scoate asfaltul vechi și a se pune altul în loc. Intrarea în parcare – dinspre blocul U5 – a fost deja blocată. Numai că misiunea e imposibilă de la început. În parcare sunt peste 50 de mașini, iar a găsi toți proprietarii e ca și cum ai căuta acul în carul cu fân. Asta ca să nu mai spunem că această intenționată debarasare s-a făcut fără niciun preaviz la blocuri, așa cum era normal și așa cum s-a făcut în alte situații. Între timp, polițiștii „interceptează” vreo doi-trei locatari, le cer fără menajamente să își mute mașinile pe alte… străzi și aceștia se conformează. Ce să faci însă cu majoritatea covârșitoare a mașinilor? Cum să le muți? Problemă teribil de grea pentru polițiști. Drept pentru care deocamdată se mulțumesc să lase intrarea în parcare blocată.
Viceprimarul Cornel Ionică: „Unde să își mute oamenii mașinile? Pe unde găsesc”
Numai că blocarea neanunțată naște proteste ale mai multor cetățeni care sună la Primărie. Firesc, îl sunăm și noi pe viceprimarul Cornel Ionică pentru a lămuri problema din… parcare. Îl întrebăm și de ce intenționata mutare a mașinilor nu a fost anunțată la scările blocurilor. „Ce să anunțăm și pentru ce? E vorba de domeniul public care este restricționat pentru o perioadă limitată de timp. Unde să își mute oamenii mașinile? Pe unde găsesc, le-am făcut parcări. E domeniul public, e al tuturor, dar acum avem niște lucrări, nu avem ce să facem”, e răspunsul scurt al viceprimarului. Un răspuns care demonstrează din nou că drepturile piteștenilor sunt lăsate în planul doi când e vorba de lucrări ce trebuie executate cu orice preț, în cele mai multe cazuri de firme „foarte” agreate de Primărie.
Întâmplător sau nu (mai degrabă neîntâmplător), la vreo oră după ce am vorbit cu viceprimarul Cornel Ionică parcarea a fost deblocată, iar polițiștii au plecat cu buza umflată.
Cazul relatat mai sus este unul dintre zecile anormale care se petrec lunar în cartierele afectate de proiectul de reabilitare urbană. Un proiect despre care vă prezentăm noi date în cele ce urmează.
Protestele piteștenilor aduc modificări la proiectul de regenerare urbană după 15 iulie
Surse din Primărie ne-au confirmat faptul că, drept consecință a sutelor de proteste ale piteștenilor, după 15 iulie vor apărea mai multe modificări la proiectul de regenerare urbană. Bine ar fi fost ca modificările să fie făcute la scurt timp după începerea proiectului, și nu acum când acesta este în procent majoritar aproape de final și când modificările nu vor fi unele de impact.
De ce nu au fost făcute bănci cu spătare? Răspuns halucinant: pentru că fierul nu e… eligibil
În ultimele săptămâni, zeci de piteșteni au sesizat Primăria și Jurnalul de Argeș cu privire la faptul că sutele de bănci realizate în cadrul proiectului sunt total neconfortabile și nu au spătare. Răspunsul Primăriei la această nemulțumire este halucinant: băncile nu au spătare pentru că acestea din urmă ar fi trebuit făcute din fier, iar fierul este… neeligibil în cadrul proiectului. Bine, bine, dar nu se putea găsi o soluție înlocuitoare, cu spătare din plastic de exemplu, așa cum e în multe orașe europene?
Valoarea totală a proiectului este de 89.986.078,70 lei inclusiv TVA. Însă grupul de firme care a câștigat licitația a oferit un preț mai mic și anume 77.638135,5 lei, adică 17,4 milioane euro. Defalcat, cel mai scump costă reabilitarea cartierului Exercițiu: 300 miliarde lei vechi, la care se adaugă TVA.
Reabilitarea urbană a Piteștiului este una foarte profitabilă pentru firmele ce execută lucrările. Iar asta se vede la un simplu calcul. Numai din reabilitarea zonei Calea București profitul estimat (conform ofertei depuse) va fi de peste 4,6 miliarde lei vechi!
La final, Piteștiul va arăta în mod cert altfel, dar – cel mai grav – va avea și cu 9,6 hectare mai puțin de spații verzi.
Denis Grigorescu