Trei copii decedaţi, alţi trei în stare gravă la dializă şi ventilaţi mecanic

de | 18.02.2016 10:57 | Dezvăluiri

# Infecţiile cu bacteria E-coli au îndoliat Argeşul şi autorităţile n-au identificat cauza

Situaţia se complică în cazul micuţilor din Argeş internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti cu diagnosticcul sindrom hemolitic uremic. Numărul deceselor cauzate de infecţia cu bacteria E-coli a ajuns la trei, după ce o fetiţă din Poiana Lacului, în vârstă de un an, a decedat duminică noaptea, în urma unui stop cardiac, iar alta – marţi, la ora 16.20. Şapte copii din judeţul nostru sunt internaţi în continuare la Spitalul „Marie Curie”, trei dintre ei, în stare gravă, fiind ventilaţi mecanic. Cel mai mic copil adus la Spitalul „Marie Curie” are numai cinci luni, iar cel mai mare – un an şi două luni. Alţi trei copii sunt internaţi la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti, având infecţie cu Rotavirus. Micuţii internaţi în capitală provin din mai multe localităţi argeşene: Piteşti, Topoloveni, Câmpulung Muscel, Ştefăneşti, Ţiţeşti, Negraşi, Mărăcineni şi Poiana Lacului. În perioada următoare, peste 6.000 de copii din Argeş, cu vârste între 0 şi 4 ani, vor fi vizitaţi şi verificaţi de medicii de familie, pentru depistarea precoce a infecţiilor cu E-coli sau Rotavirus. Ce e revoltător și jenant e faptul că autoritățile din județ, în frunte cu DSP Argeș, se învârt în jurul cozii și nu vin cu răspunsuri clare la această mare dramă a bebelușilor infectați. Mai mult, autoritățile dau tot felul de comunicate de presă sterile sau chiar autolaudative (deși nu ar fi deloc cazul), iar politicienii profită de durerea familiilor cu bebeluși internați în stare gravă și politizează excesiv și inutil aceste cazuri ce demonstrează din păcate încă o dată dezastrul în care se află sistemul de sănătate din Argeș.

Ioana Şerban, o fetiţă din Poiana Lacului în vârstă de un an, internată la Spitalul „Marie Curie” din Capitală a decedat duminică noaptea. Micuţa era intubată, la secţia de Terapie Intensivă şi făcea dializă peritoneală de trei zile. A fost adusă în Capitală pe 10 februarie, fiind transferată de la Spitalul de Pediatrie Piteşti. Duminică noaptea, copila a făcut stop-cardiac şi nu a răspuns manevrelor de resuscitare, decesul fiind declarat la ora 3.00 dimineaţa. Este al doilea deces cauzat de această afecţiune. Pe 4 februarie a.c., o altă fetiţă, de 11 luni, din Topoloveni, a murit după cinci zile de spitalizare, din cauza infecţiei digestive grave, medicii stabilind că este vorba despre bacteria E-coli. Al treilea deces a survenit marţi după-amiază, când o altă fetiţă din Argeş, în vârstă de un an şi patru luni, a murit la Spitalul „Marie Curie”.

Dr. Denis Stănescu, purtător de cuvânt la Spitalul „Marie Curie”: „La secţia Terapie Intensivă trei copii sunt cu stare gravă”

La ora actuală, la Spitalului „Marie Curie”, alţi şapte micuţi din Argeş diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic se zbat între viaţă şi moarte. Doi dintre sugari au fost externaţi în cursul zilei de marţi. Pe secţia de Terapie Intensivă a spitalului, trei copii beneficiază de dializă peritoneală din cauza insuficienţei renale, o complicaţie extrem de gravă, aparută în urma infectării cu bacteria E-coli. Doi dintre copii sunt şi ventilaţi mecanic. „La secţia Terapie Intensivă trei copii sunt cu stare gravă, dar deocamdată stabilă. Se vor continua investigaţiile, respectiv tomografie computerizată. La secţia Nefrologie, trei copii sunt cu stare bună şi nu fac dializă, trei fac dializă, dar se reia încet funcţia renală, respectiv diureza. Literatura de specialitate spune că dintre cei 75% care se dezvoltă cu insuficienţă renală este un procent de 25-55% care se pot vindeca cu diferite grade de afectare renală. Dar asta este literatura de specialitate. Să sperăm că o să le meargă bine. Se lucrează pentru copil cu fiecare manevră”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului „Marie Curie”, dr. Denis Stănescu. Potrivit informaţiilor furnizate de medicii bucureşteni, doi dintre sugari ar putea fi externaţi în curând.

O asistentă de la Pediatrie a mers la spital abia după ce a văzut că boala copilului se agravează

Printre micuţii internaţi la „Marie Curie” se numără şi copilul unei asistente de la Spitalul de Pediatrie Piteşti. Iniţial, aceasta a preferat să îl trateze pe micuţ acasă, însă după ce a văzut că lucrurile se complică, femeia a mers la spital. „Unul dintre bolnavi este copilul unei asistente. Era bolnav la domiciliu de marţi până sâmbătă. A stat la domiciliu cu dureri abdominale, cu scaune cu sânge, cu o stare proastă. Nu a vrut să vină la spital, deşi mama e asistentă”, a precizat directorul medical al Spitalului de Pediatrie, dr. Dana Toader.
Alţi trei copii sunt internaţi la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti, având infecţie cu Rotavirus. Mai facem precizarea că într-o singură noapte, în intervalul miercuri, 10 februarie a.c, ora 18.30 – joi, 11 februarie, ora 8.00, au fost preluate în urma apelului la numărul de urgenţă 112, nu mai puţin de 13 cazuri de sindrom hemolitic uremic. Cinci dintre aceste cazuri au fost transferate la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, alte patru cazuri – la Secţia de Contagioase a Spitalului Judeţean Argeş fiind vorba de infecţie cu Rotavirus şi patru cazuri – la Spitalul Municipal Câmpulung, fiind vorba de forme uşoare de enterocolită.

Parchetul şi Avocatul Poporului anchetează decesul celor trei fetiţe

Circumstanţele decesului Mariei Diana Oncescu, copila din Topoloveni infectată cu bacteria E-coli sunt cercetate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, care a deschis un doar penal „in rem”. Procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz şi efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă. Cercetările în acest caz au fost demarate deja, pe 13 februarie a.c., poliţiştii ridicând foile de observaţie ale micuţilor internaţi la Spitalul „Marie Curie” şi luând declaraţii părinţilor şi medicilor. Parchetul Argeş a inclus în dosarul penal pentru ucidere din culpă şi cazul Ioanei Şerban, fetiţa care a murit luni, în Capitală. Şi Avocatul Poporului s-a autosesizat vineri, 12 februarie, în cazul copiilor internaţi în spitale. Sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului – Biroul Teritorial Pitești vine în contextul informațiilor apărute în mass-media, conform cărora mai mulți copii, cu vârste de până la doi ani, au fost internați la Spitalul de Pediatrie din Pitești cu sindrom diareic acut și au nevoie urgentă de dializă din cauza unei infecții provocate de bacteria E-coli. Acţiunea este realizată de sub directa coordonare a adjunctului Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, Ionel Oprea.

Dr. Dana Toader, directorul medical al Spitalului de Pediatrie: „Fetiţa a venit la urgenţe pe 30 ianuarie, dar părinţii au refuzat internarea”

Conducerea Spitalului de Pediatrie se apără, susţinând că părinţii ar fi refuzat internarea micuţei Maria Diana Oncescu în spital, preferând să o trateze la domiciliu. „Da, s-a autosesizat Parchetul. Pe 30 ianuarie fetiţa a venit la urgenţe, dar părinţii au refuzat internarea şi au plecat acasă. Avem documente în acest sens. A revenit pe 31 ianuarie în stare gravă şi i s-a pus diagnosticul invaginaţie şi în trei ore a plecat la Bucureşti, la Budimex (n.red. Spitalul Marie Curie)”, ne-a declarat directorul medical al Spitalului de Pediatrie Piteşti, dr. Dana Toader.

Verificări ale Corpului de Control al premierului la unităţile medicale din Argeş

Şi Corpul de Control al premierului Dacian Cioloş a făcut verificări în cazul sugarilor din Argeş diagnosticaţi cu sindrom hemolitic-uremic, internaţi la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti. Acţiunea a vizat, din câte se pare, şi posibilele infecții nosocomiale în cadrul unităților medicale din județul Argeș în care au fost internați inițial bebelușii. Într-un comunicat de presă, Guvernul a anunţat că marţi „Corpul de Control al Primului Ministru a inițiat o acțiune de documentare (verificare) cu privire la modalitatea în care este asigurat tratamentul medical şi cu privire la modalitatea în care sunt investigate cauzele îmbolnăvirilor bebelușilor din județul Argeș”.

Rezultatul anchetei DSP: apă nepotabilă într-o gospodărie din Mărăcineni şi la un izvor public din Ştefăneşti

Şi autorităţile din domeniul sănătăţii publice investighează cauzele îmbolnăvirii micuţilor din Argeş. Direcţia de Sănătate Publică Argeş a recoltat probe de la domiciliul copiilor internaţi în Bucureşti, de la Spitalul de Pediatrie Piteşti, din alimentele şi apa din reţea şi îmbuteliată, care au fost folosite la prepararea hranei micuţilor. S-a constatat că e potabilă apa reţelor din Ştefăneşti şi Piteşti (recoltată de la domiciliul copiilor din cartierele Exerciţiu, Tudor Vladimirescu şi strada Bradului), precum şi apa dintr-o gospodărie particulară din Topoloveni. Şi probele de lapte praf recoltate din farmacii corespund standardelor în vigoare. În schimb, autorităţile au descoperit că apa este nepotabilă într-o gospodarie particulară Mărăcineni, unde s-a găsit E-coli şi la un izvor public din Ştefăneşti (drum Gogoieşti – Punct Vlada), unde s-a constatat contaminarea cu enterococ, acesta fiind imediat închis. Părinţii susţin însă că nu au folosit sursele respective de apă pentru prepararea hranei micuţilor. Potrivit rezultatelor anchetei DSP, microaeroflora de la Spitalul de Pediatrie Piteşti se încadrează în limitele normale, iar apa din blocul alimentar este potabilă. Cu toate acestea, autorităţile sanitare sunt incapabile să descopere cauza îmbolnăvirii celor 15 copii, dintre care doi au decedat.

Mihail Marinescu, director general Apă Canal 2000 SA: „Dacă era din calitatea apei sau de la portocale, era epidemie”

Având în vedere că şi apa potabilă s-a aflat pe lista factorilor suspectaţi că ar fi provocat îmbolnăvirea micuţilor, am stat de vorbă şi cu Mihail Marinescu, directorul general al SC Apă Canal 2000 SA, cel mai mare operator de distribuţie a apei din judeţ. „Eu am fost plecat din ţară, am venit acum. Am auzit ceva. Mă îndoiesc că e din calitatea apei oricum. Mă îndoiesc, pentru că dacă era aşa, era epidemie, nu erau câteva cazuri. Iar dacă era de pe portocale, era iar epidemie, că n-au luat numai cinci inşi portocale. Şi uite aşa! Nu cred că e de acolo. Este foarte greu să verifici toate sursele de apă. Gândiţi-vă foarte atent la faptul că nici măcar în Piteşti nu este peste tot apă controlată din staţii. Ce să mai zicem de prin alte părţi, de pe unde sunt acei copii! E destul de greu să verifici tot”, ne-a declarat Mihail Marinescu.
Material realizat de Iustina Harco-Burcea

*** *** ***

Prefectul Mihai Oprescu: „Situaţia trebuie clarificată exclusiv în zona sistemului sanitar”

Prefectul Mihai Oprescu arată cu degetul direct către sistemul sanitar dezastruos din Argeș atunci când vorbește de îmbolnăvirea celor 15 copii (cu E-coli şi rotavirus) dintre care trei au decedat. „Este o situaţie de maximă îngrijorare. Aşteptăm din partea medicilor concluziile la tot ceea ce se constată din punct de vedere al analizelor. Ţinem legătura în permanenţă cu ministerul, pentru a îi pune la curent cu tot ceea ce se întâmplă în judeţul Argeş. Fiecare spital din judeţ are la dispoziţie un plan de situaţii de urgenţă pe care trebuie sa îl folosească în caz de accident, precum şi alte evenimente ori calamităţi naturale. Nefiind de specialitate, nu pot să mă pronunţ asupra acestui lucru, neeavând în subordonare vreun spital, însă situaţia trebuie clarificată exclusiv în zona sistemului sanitar”, a declarat prefectul Oprescu.

Antoniu Neguţ

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii