Web Analytics

Tranzacţie de efect pentru Muscel. Holcim a preluat un mare producător de materiale de construcţie

de | 31.10.2019 13:17 | Economie

# Somaco are 750 de angajați, cinci fabrici în România și o cifră de afaceri de 56 milioane euro
Consiliul Concurenţei a finalizat analiza tranzacţiei prin care Holcim (România) S.A. a preluat Somaco Grup Prefabricate S.R.L. După ce s-a apreciat că operaţiunea este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege şi astfel trebuie supusă controlului Consiliului Concurenţei, s-a decis faptul că tranzacţia „nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa românească sau pe o parte substanţială a acesteia şi nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”. Prin încheierea acestei afaceri, Holcim, care deţine o fabrică de ciment şi în zona Muscel, a devenit unul dintre actorii celor mai mari tranzacţii derulate în România în acest an.
De două ori s-a aflat Holcim în atenţia Consiliului Concurenţei în acest an. O primă verificare a fost efectuată în iulie, după ce în luna aprilie compania a dobândit controlul unic asupra unor active ale TVI Construct srl Iaşi. Decizia a fost atunci ca şi cea din această lună, acum privind cumpărarea integrală a Somaco Grup Prefabricate SRL, un producător de materiale de construcţie, specializat în prefabricate din beton şi BCA (beton celular autoclavizat). Somaco operează cinci fabrici de materiale prefabricate din beton în Teiuş, Timişoara, Târgovişte, Buzău şi Roman, precum şi o fabrică destinată producţiei de BCA în Adjud. Somaco a raportat o cifră de afaceri consolidată în valoare de aproximativ 56 milioane euro în 2018 şi are aproximativ 750 de angajaţi. Firma Somaco a fost dezvoltată în urma investiţiilor începute în 2008 de către fondul suedez de investiţii Oresa, care a achiziţionat cele şase fabrici în mai multe etape şi a derulat un program de modernizare tehnologică şi de creştere a capacităţii şi calităţii producţiei, investiţiile ridicându-se la circa 21 de milioane de euro.
Prin preluarea Somaco, Holcim a realizat una dintre cele mai mari afaceri înregistrate în acest an în România. Este părerea experţilor de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii, deşi valoarea tranzacţiei nu a fost comunicată public.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii