# ISJ Argeş încalcă legea şi omoară competiţia între licee # Numai de la Colegiul Tehnic ”Dimitrie Dima” din Pitești au fost transferați în această vacanță de iarnă zece elevi # Din informațiile noastre, practica prin care elevii cu medii mici la admiterea națională sunt transferați ilegal la licee mai bune, e generalizată în județul Argeș. Recent, am primit la redacţie o sesizare care semnala o serie de nereguli privind modalitatea în care se realizează transferul elevilor de clasa a IX-a de la un liceu la altul, în timpul vacanţei intersemestriale. „Vă supun atenţiei o problemă (asupra gravității căreia urmează să vă pronunțați dumneavoastră) legată de un şir lung de „mutări” (transferuri sau înscrieri!) ale unor elevi de clasa a IX-a care studiază la această dată la licee din Piteşti, la diverse profiluri şi specializări, chiar dacă media lor de admitere nu le permite acest lucru. Aceste mutări au fost realizate abuziv fie de către I.Ș.J. Argeș, fie de către conducerile liceelor, la începutul anului școlar 2012 – 2013, sfidând repartizarea computerizată în urma examenului de admitere din sesiunea 2012 în învăţământul liceal de stat. Menţionez şi faptul că unele dintre aceste mişcări ale elevilor între licee, sau în cadrul aceluiași liceu de la un profil/specializare la altul/alta, s-au realizat şi după prima săptămână de şcoală (dovadă, în acest sens, fiind consemnarea elevilor în cataloagele claselor în care ei au fost repartizaţi iniţial). Este sigur că pentru realizarea acestor „mutări” (transferuri ar fi prea mult spus şi prea elegant!) există aprobări, fie de la I.Ş.J. Argeş (Comisia de admitere), fie de la directorii instituţiilor de învăţământ, dar justificări legale şi corecte nu au cum să existe, nici în limita legii şi nici în limita bunului simţ”, ne scria autorul sesizării. Inspiraţi de petiţia respectivului domn/doamne am demarat cercetări pentru a descoperi liceele unde s-au făcut astfel de transferuri lipsite de fundament legal. Aşa că am început să îi abordăm pe directorii diferitelor licee din Piteşti, care s-au arătat extrem de reticenţi la solicitările noastre, dar şi pe elevii care studiază în respectivele unităţi şcolare. Aşa am descoperit că, deşi a început şcoala de mai bine de o săptămână şi, conform legislaţiei în vigoare, nu se mai pot efectua transferuri, atât elevii, cât şi directorii liceelor din Argeş încearcă să fenteze legea.
La începutul acestei săptămâni, nerespectând legislaţia în vigoare, Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu” a avizat favorabil transferul a două eleve de la „Dimitrie Dima”
Luni, 21 ianuarie, la o săptămână de la începerea şcolii, pe coridoarele Colegiului Tehnic „Dimitrie Dima” două eleve aşteptau cu sufletul la gură încheierea şedinţei de Consiliu Profesoral, în care urma să se decidă soarta lor pentru viitoarea jumătate de an şcolar. Nemulţumite, chipurile, de colectivul de elevi din clasa a IX-a G în care învăţau, cele două fete sperau să reuşească să evadeze din liceul pentru care optaseră la repatiţia computerizată şi care acum nu le mai convenea deloc. Ţinta lor era acum înscrierea la Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu”, fostul Grup Şcolar de Chimie Industrială, care le avizase deja favorabil transferul, deşi de mai bine de o săptămână începuse şcoala. Şi cum aşteptau fetele încheierea şedinţei profesorilor şi aflarea sentinţei dată de aceştia, pe coridorul cu pricina a mai apărut şi diriginta lor, care, într-o tentativă disperată de a le convinge pe cele două să nu mai plece, a început să facă un circ mai ceva ca la „Globus”. Circ la care a asistat neputincioasă şi mămica uneia dintre cele două fete. După vreo câteva zeci de minute bune de discuţii aprinse între eleve şi dirigintă, unul dintre dascălii de la „Dimitrie Dima” a ieşit din sala de şedinţă şi le-a înştiinţat pe cele două eleve că transferul lor nu a fost aprobat de Consiliul Profesoral, întrucât nu se respecta legislaţia în vigoare. Conform legii, transferurile trebuiau să aibă loc doar în perioada vacanţei intersemestriale, ori semestrul al II-lea începuse deja de o săptămână. În ciuda acestui fapt, într-un mod destul de suspect, Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu” îşi dăduse chiar în aceeaşi zi acceptul pentru primirea celor două eleve de la „Dimitrie Dima”.
În vacanţa intersemestrială, de la Colegiul Tehnic „Dimitrie Dima” au plecat 10 elevi
Văzând că la „Dimitrie Dima” lucrurile se precipită, iar colectivul de cadre didactice este hotărât să nu mai lase niciun elev să plece din liceu, am contactat-o pe Marioara Preda, directoarea colegiului. Aceasta ne-a dezvăluit faptul că din liceul pe care îl conduce au plecat deja 10 elevi. „În vacanţa intersemestrială a anului şcolar 2012-2013 s-au transferat 11 elevi. 10 elevi au fost transferaţi către alte licee, iar un elev a venit la «Dimitrie Dima» de la Bucureşti. Cel care a venit de la Bucureşti este în clasa a XII-a şi a fost elev al colegiului, apoi a plecat la Bucureşti fiincă şi-au schimbat părinţii locul de muncă, iar acum s-a reîntors. Elevii care au plecat au solicitat transferul pentru apropiere de domiciliu. În special copiii care erau din Curtea de Argeş, Corbi, Surduleşti şi care prin repartiţie computerizată au ajuns la «Dimitrie Dima». În mod deosebit, motivul este situaţia materială a elevilor. Părinţii nu îşi permit să le asigure cazarea în cămin sau naveta pe o distanţă aşa de mare. Cei 10 elevi care s-au transferat la alte licee erau la clasa a IX-a şi au venit în etapa a III-a sau a IV-a de repartiţie computerizată. Cât despre schimburile între clase din cadrul liceului, ele se datorează şi completării greşite a formularului de înscriere la liceu. Au vrut să se înscrie la prima clasă pe care o avem, cea de protecţia mediului, aveau media corespunzătoare, dar nu au completat părinţii corect formularul”, ne-a spus Marioara Preda (foto), directoarea Colegiului Tehnic „Dimitrie Dima”. Referitor la tentativa de transfer a celor două eleve, directoarea ne-a mărturisit că fetele au invocat conflicte cu colegii. „Au vrut să se transfere pentru că un coleg nu ştiu ce i-a făcut uneia dintre fete la păr. Ştiţi ce se întâmplă? Nu au avut nici suficient timp să se cunoască bine, semestrul fiind de doar 15 săptămâni. Abia la vară vor începe să se cunoască şi să lege prietenii”, a mai adăugat directoarea Preda. Cât despre acceptul dat de Colegiul Tehnic „Costin D. Neniţescu” pentru transferarea celor două eleve, directoarea Marioara Preda a mai precizat: „Din păcate, elevele primiseră aviz favorabil pentru transfer de la Liceul «C.D. Neniţescu» astăzi, pe 21 ianuarie, la o săptămână după începerea cursurilor. Fiindcă se alocă bani liceelor pentru fiecare elev în parte, fiecare liceu încearcă să acapareze cât mai mulţi elevi. Nu e nimic rău în asta. Dar ar fi bine să facem acest lucru şi respectând legea”, a mai spus directoarea Colegiului Tehnic „Dimitrie Dima”, Marioara Preda.
Jumătate din elevii transferaţi de la „Dimitrie Dima” au plecat din cauza conflictelor cu diriginta
Am stat de vorbă şi cu elevii colegiului „Dimitrie Dima” şi am aflat că la clasa a IX-a G – clasa la care învăţau cele două fete care solicitaseră transferul în această săptămână – din cei 24 de elevi care frecventau cursurile la începutul anului şcolar 2012-2013, mai învăţau acum doar 19 elevi. Pretextând apropierea de domiciliu şi situaţia materială precară a familiilor de unde proveneau, copiii s-au transferat care pe unde au putut. Şi s-ar mai fi transferat cu siguranţă şi mai mulţi elevi de la clasa respectivă către alte unităţi şcolare, dacă nu ar fi început şcoala, fapt ce a oferit conducerii liceului un pretext pentru a da un aviz nefavorabil transferurilor. Realitatea este că cei 10 elevi nu s-au transferat din motivele invocate de directoare. O fi într-adevăr de vină şi faptul că nu mai au părinţii bani să îi ţină la un liceu din Piteşti, să le sigure cazare la cămin şi masă ori bani de navetă, nu zicem nu! Dar cert este faptul că părinţii care au solicitat transferul copiilor au fost deranjaţi cel mai mult de faptul că odraslele se plângeau non-stop acasă din cauza exigenţelor dirigintei Sabina Lăutaru. Relaţiile tensionate dintre profesoara Sabina Lăutaru şi elevii ai căror dirigintă este a făcut ca, la începutul anului 2013, clasa a IX-a G să mai rămână cu un efectiv de 19 elevi. Şi cu o uriaşă probabilitate de desfiinţare, în condiţiile în care elevii continuă să solicite transferul de la clasa profesoarei Sabina Lăutaru! Dintre cei 5 elevi transferaţi în vacanţa intersemestrială, ştim că unul dintre ei a fost mutat la o altă clasă a colegiului „Dimitrie Dima”, care are profilul „Protecţia Mediului” şi unde profesoara Sabina Lăutaru nu predă. Doi elevi au invocat apropierea de domiciliu, reuşind să se transfere la un liceu din Curtea de Argeş. Un alt elev a plecat la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” (fostul liceu Industrial nr. 8), iar al cincilea la Liceul cu Program Sportiv Piteşti.
Florin Gardin, şeful Învăţământului argeşean: „Dacă astfel se poate rezolva o situaţie conflictuală, unde e problema?”
L-am chestionat şi pe inspectorul şcolar general Florin Gardin referitor la aceste „mutări” ale elevilor pe tabla de şah a liceelor şi colegiilor din Argeş. „Toate transferurile din acest an au fost aprobate de IŞJ Argeş în şedinţa de Consiliu de Administraţie din 10 ianuarie 2013 şi s-au făcut cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Cât timp va exista însă repartizarea computerizată la care se ţine cont de medie, vor exista şi aceste transferuri ale elevilor de la un liceu la altul, fiindcă o parte din elevi ajung la licee care se află la zeci de kilometri distanţă de casă”, ne-a spus şeful Învăţământului argeşean. Întrebat dacă există în Argeş şi cazuri în care elevii se transferă de la o clasă la alta în cadrul aceluiaşi liceu datorită relaţiei tensionate pe care o au cu profesorii de la clasă sau cu diriginţii, „generalul” Florin Gardin ne-a replicat sec: „Dacă astfel se poate rezolva o situaţie conflictuală, unde e problema?”.
Iustina HARCO-BURCEA
0 Comentarii