Web Analytics
scris luni, 20.12.2021

Tradiții și obiceiuri de Ignat

Tăiatul porcului sau Ignatul este un eveniment important pentru români. Are loc în fiecare an, în ziua de 20 decembrie, iar sângele este elementul central. Porcul și sângele lui simbolizează norocul, belșugul și fertilitatea. De obicei, carnea porcului este destinată preparării produselor ce urmează a se consuma pe tot parcursul perioadei dintre Crăciun şi Bobotează. 

Tradiții și obiceiuri de Ignat

În popor se spune că „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine”, „după Ignat, porcul slăbește”;

Tăierea porcului este singura activitate permisă în ziua de Ignat; – Tăierea porcului trebuie să aibă loc pe lumină, întrucât doar lumina poate ţine la distanţă spiritele malefice;

Sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui; – În multe zone din România, animalul este stropit cu apă sfințită și așezat cu capul spre Răsărit. 

De ce trebuie sa vezi sânge astăzi 

– De Ignat este interzisă prestarea altor munci: spălatul, cusutul sau măturatul în casă;

– Dacă vezi sânge în ziua de Ignat, ești ferit de boli;

– După tăiere, urmează, obligatoriu, pomana porcului, la care participă cei care s-au ocupat de sacrificare;

CITEȘTE ȘI: ACCIDENT GRAV ÎN ARGEȘ! UN BĂRBAT A FOST RĂNIT

– La pomana porcului, carnea se serveşte cu mămăligă şi cu murături. Mâncarea se servește în curte, iar toată lumea stă în picioare. Țuica fiartă este nelipsită de la pomana porcului;

– Când carnea de porc este dusă în casă, prima dată se aduce căpățâna cu râtul înainte, pentru a avea parte de noroc;

– Părul de porc se păstrează, iar cu el se afumă copiii atunci când se crede că aceștia sunt deocheaţi. De asemenea, cu el se afumă şi adăposturile vitelor, pentru a le proteja de atacul animalelor sălbatice.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită