Web Analytics
scris joi, 17.04.2025

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Joia Mare

Joia Mare, cunoscută în popor și ca Joia Patimilor, este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Mare, deoarece în această zi a avut loc Cina cea de Taină în timpul căreia a spălat picioarele ucenicilor și a pus bazele uneia dintre cele 7 Sfinte Taine și anume împărtășania. 

Tradiții, obiceiuri și superstiții în Joia Mare

În această zi, românii păstrează cu sfințenie o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții pe care le-au preluat de la strămoșii lor. Unul dinte ele este aprinderea celor 12 lumânări în timpul slujbei din Joia Mare.

Se pare că acest ritual nu este doar un gest simbolic, ci o formă profundă de comuniune cu suferința lui Hristos și un mod de a marca cele 12 Evanghelii care se citesc la Denia din Sfânta și Marea Joi. 

Citește și: S-a deschis la Pitești! Târgul „Cariera ta”, cu posibile profesii pentru tineri

Potrivit tradiției, cele 12 lumânări aprinse au un rol simbolic puternic: fiecare dintre ele reprezintă câte un moment important din Patimile Domnului, reflectate în cele 12 fragmente evanghelice citite în cadrul Deniei. Pe măsură ce preotul citește fiecare Evanghelie, credincioșii aprind câte o lumânare, formând astfel un arc de lumină care simbolizează speranța în întunericul durerii.

Unii oameni păstrează cele 12 lumânări și le aduc acasă, deoarece considerând că au o putere specială de protecție și le aprind în momente de cumpănă sau în vreme de furtuni. 

Pe lângă aprinderea celor 12 lumânări, în această zi se țin slujbe de pomenire a celor trecuți în neființă. Gospodinele duc la biserică colaci, ouă roșii, vin și lumânări, pe care le împart în memoria celor dragi. Se spune că sufletele morților vin să asiste la slujbă, iar pomana este un dar adus acestora.

Tot în Joia Mare se vopsesc și ouăle roșii. Conform tradiției, roșul simbolizează sângele vărsat de Hristos, iar oul, viața veșnică. În unele zone, se adaugă frunze de plante pentru a obține modele naturale, o tradiție moștenită din vechime.

Citește și: Pitești. Program la Taxe și Impozite de sărbătorile pascale

De asemenea, în regiunile din nordul țării, femeile care nu termină de tors până în Joia Mare riscă să fie pedepsite de Joimărița – o ființă mitologică ce cutreieră satele. Ea „arde fuiorul neterminat” sau aduce ghinion. Acest obicei amintește de rostul muncii harnice și al pregătirii spirituale pentru Paști.

În unele sate se face un foc cu paie, într-o roată, care se rostogolește de pe deal. Mai mult, oamenii pun scaune în curte și fac un foc purificator, scaunele simbolizând sufletele celor care nu mai sunt printre noi.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...