Web Analytics
scris sâmbătă, 25.02.2023

Tradiții de Lăsata Secului 2023. Ce este bine să faci pe 26 februarie

Postul Paştelui începe, în 2023, pe data de 27 februarie şi are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care are loc pe 16 aprilie. Aşadar, anul acesta se lasă sec de lactate pentru Postul Paştelui pe 26 februarie, după ce, pe 19 februarie, s-a lăsat sec de carne. Este ultima zi în care creștinii mai pot mânca mâncăruri „de dulce”. În Postul Paştelui credincioşii se abţin de la anumite alimente, precum carne, ouă, pește, brânză, lapte. De asemenea, în Postul Paştelui este recomandat să nu se consume untdelemn, iar fumatul şi alcoolul nu sunt permise.

Tradiții de Lăsata Secului 2023. Ce este bine să faci pe 26 februarie

Citește și: Ministrul Petre Daea s-a întâlnit cu fermierii din Argeş la Institutul Pomicol Mărăcineni

În ziua de Lăsata Secului, rudele sunt invitate la masă, iar ele nu trebuie să vină cu mâna goală. Aceştia trebuie să aducă lactate, colaci și vin. De asemenea, finii merg la nași cu plocon, care înseamnă o găină friptă, un colac mare, sau o turtă și o sticlă de vin. În acest fel, finii își cer iertare de la nași pentru toate greșelile pe care le-au făcut, iar după ce se împacă, se așează în jurul unei mese mari.

De Lăsata Secului, gospodinele nu trebuie să coasă sau să toarcă, pentru a nu atrage bolile. În Ardeal, ele trebuie să spele bine vasele în care au gătit și mâncat „alimente de dulce, astfel încât preparatele care se vor găti în acele vase în post să nu fie „spurcate”.

Citește și: Curtea de Conturi: Salariile personalului medical s-au triplat, faţă de 2014

Cu ani în urmă, în ziua de Lăsata Secului creștinii dansau  pentru a crește cânepa și strigau femeile aflate pe margine, care nu erau invitate la dans. Dacă un copil strănuta în această zi, tradiția spunea că trebuie să primească în dar o vacă. La finalul zilei, creștinii-ortodocşi luau în gură diverse bucate, închideau ochii și ieșeau afară de trei ori. De fiecare dată, aceştia trebuiau să aibă ochii închişi şi boabe în gură. După ce ieșeau de trei ori afară, aruncau boabele la păsări și spuneau: „Cum nu văd eu acum nimic, așa să nu vadă paserile holda mea, ori holdele mele, ori grânele mele!”. În multe zone rurale din țară, Lăsatul Secului de Paști este o sărbătoare extrem de importantă. Marchează momentul de cumpănă dintre noul an agrar și cel vechi.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită