Web Analytics

O tradiţie fotbalistică de 40 de ani distrusă cu ţăruşii. A fost retrocedată jumătate din terenul de fotbal „Aripi” Piteşti

de | 16.05.2019 15:45 | Dezvăluiri

# După ce a bătut țărușii, noul proprietar a declarat cinic: „Să le facă părinții terenuri la copii” # 2.483 mp de teren au fost retrocedați, după mai bine de opt ani de procese, către trei moștenitori care au venit cu un titlu de proprietate din 1936 # Zeci de mari fotbaliști ai Argeșului s-au format la baza sportivă a fostului Club „Aripi” Pitești, în prezent Liceul cu Program Sportiv „Viitorul” Pitești

Marți, 14 mai, am stat mai bine de două ore la baza sportivă a Liceului cu Program Sportiv „Viitorul” Pitești, acolo unde, până în 1995, era Clubul Sportiv Școlar „Aripi” Pitești (înființat la 1 septembrie 1979). O bază sportivă unde, de-a lungul a patru decenii, s-au format mari fotbaliști precum Costel Gâlcă, Jean Barbu, Jean Vlădoiu, Dani Coman, Gabriel Amărăzeanu sau Vali Năstase. Inițial, am avut un tonus bun văzând zeci de tineri fotbaliști pregătindu-se cu seriozitate și pasiune pe cele două terenuri. Gândul m-a dus fără să vreau – și păstrând proporțiile – la celebra Academie „La Masia” a celor de la FC Barcelona. Pe marginea terenului, antrenori cu vocație precum Gabriel Trandafirescu și Marius Priseceanu. În scurt timp a apărut și Silviu Corodi, directorul LPS Pitești. Cu toții aveau chipuri afectate și triste. Iar motivul ține de o birocrație cinică și de o legislație subiectivă. O parte din terenul pe care se pregătesc la primele ore ale dimineții zeci de fotbaliști a fost retrocedat către trei moștenitori, după mai bine de opt ani de procese cu Primăria Pitești, cea care deține terenul de facto. În scurt timp urmează să vină noii proprietari împreună cu reprezentanții Primăriei Pitești și să pună țărușii pe terenul câștigat în instanță, definitiv și irevocabil la Tribunalul Argeș. În total sunt 2.483 metri pătrați. 2.483 metri pătrați din istoria fotbalistică a Piteștiului și Argeșului. Gazonul unde au învățat abecedarul fotbalului zeci de sportivi ce au dus faima orașului în toată Europa.

300 de jucători rămân fără bază de pregătire

În total, în cadrul LPS Pitești, la fotbal sunt 300 de jucători, dintre care peste 200 sunt legitimați. 300 de jucători care, teoretic și practic, rămân fără bază de pregătire. Pentru că una e să te pregătești pe două terenuri și alta e să rămâi doar cu un teren.
Partea bizară în această retrocedare este, dincolo de amplasamentul suprafeţei alocate în natură, şi faptul că s-a putut da o astfel de decizie, cu toate că pe parcursul procesului s-a făcut inclusiv o cercetare la faţa locului. S-a putut vedea astfel, cu ochiul liber, că terenul nu este nici pe departe viran, ci o bază sportivă în toată regula, cu amenajări specifice, în folosinţa unei unităţi de învăţământ de stat, Liceul cu Program Sportiv „Viitorul” Pitești.
Iar un alt detaliu ciudat este reprezentat de faptul că cei de la LPS Pitești au fost anunțați doar cu o zi înainte că urmează să vină noii proprietari pentru a intra în posesia unei părți a bazei sportive.

Ce spune unul dintre proprietari: „Terenul îl vând, ce să fac? Să vedem dacă ne face Primăria Pitești vreo ofertă”

După mai bine de o oră de așteptare, noii proprietari vin la marginea terenurilor. Pe fața antrenorului Marius Priseceanu se vede o amărăciune foarte vizibilă și lizibilă: „De 40 de ani sunt aici. Ce am fost și ce am ajuns…”
Noii proprietari, impregnați cu aere de superioritate, par iritați de prezența jurnaliștilor. Stau câteva minute de vorbă cu directorul Silviu Corodi, după care se întorc la mașină pentru a reveni cu două pachete de țăruși și cu mai multe ajutoare.
Cineva îl întreabă pe unul dintre proprietari după ce acesta refuză să își dea numele: „Ce le veți spune celor 300 de copii care nu vor mai avea teren unde să se pregătească?”. Iar răspunsul e unul cu nuanțe de insolență: „Să le facă părinții terenuri la copii”. Întrebările continuă: „Ce aveți de gând să faceți cu terenul?”. Iar răspunsul e cinic-realist: „Cu terenul nu fac nimic. Îl vând, ce să fac? Să vedem dacă ne face Primăria Pitești vreo ofertă”.

Angajată a Primăriei Pitești, foarte iritată: „Cine a chemat presa?”

SAMSUNG CAMERA PICTURES

După un sfert de oră apar și doi angajați ai Primăriei Pitești pentru a face măsurătorile terenului în vederea punerii în posesie a noilor proprietari. Iar atitudinea lor este una mai degrabă obedientă față de proprietari, deși în mod normal interesul Primăriei Pitești ar fi trebuit să fie în favoarea păstrării terenului cu orice preț. În orice caz, operativitatea neașteptată a celor doi funcționari publici față de cei care au învins tocmai Primăria Pitești în instanță stârnește zâmbete și rictusuri pe marginea terenului printre antrenori, fotbaliști și ziariști.
Valentina Neagu, cea care se ocupă cu punerile în posesie la Primăria Pitești, este vizibil deranjată de prezența jurnaliștilor și întreabă iritată: „Cine a chemat presa?”. În mai puțin de un minut, sub asaltul ziariștilor și al argumentelor pertinente legate de faptul că este vorba de un subiect de mare interes public, cu un teren retrocedat de pe domeniul public, Valentina Neagu ajunge să regrete întrebarea total nepotrivită. Bate în retragere și își înmoaie tonul în timp record. După alte câteva minute, merge cu colegul din Primărie să îi ajute pe proprietari să marcheze terenul.

De la fotbal la lumina lumânărilor de nuntă, la teren blocat cu țăruși

Pe margine, reputatul antrenor Gabriel Trandafirescu își controlează cu greu emoțiile și amintirile. Își aduce aminte de începuturile bazei sportive din anii 1980 și de gazonul adus împreună cu părinții de la aerodromul Geamăna: „Înainte aici era zgură… În acea vreme, înainte de Revoluție, aveam sau nu aveam apă… În Pitești se oprea curentul destul de des. Seara erau destule cazuri când lucram la lumânări de nuntă puse în cele patru colțuri ale terenului. «Aripi» a dus renumele Piteștiului în toată Europa”.
Pe terenul pe care țărușii sunt înfipți brutal, fără nicio grijă pentru trecutul glorios de aici, Valentina Neagu încearcă să îi îmbuneze pe antrenorii dezamăgiți: „Sunteți ai noștri… Vom încerca să găsim căi să rezolvăm problema”.
Pe margine, unul dintre antrenori spune cu o voce joasă: „La câte retrocedări au făcut autoritățile, în curând vor ajunge să retrocedeze și blocurile din jur și străzile pe care mergem cu mașinile…” O replică demnă parcă de naturalismul din romanele lui Zola.
Atmosfera este una încărcată și deloc optimistă. Iar deviza LPS Pitești: „Aici ești printre campioni!” se transformă pe nesimțite în „Aici ești printre țăruși”.
Și, în tot acest cadru gri și la propriu și la figurat și cu toată ploaia ce a început să cadă cu picături tot mai aglomerate, apare și un motiv de speranță. Mai mulți fotbaliști iau câteva mingi și încep să se pregătească printre țărușii proaspăt înfipți în gazon. O dovadă că pasiunea pentru fotbal e mai tare decât birocrația, decât pasivitatea celor din Primăria Pitești și decât țărușii dintre firele de iarbă.

Primarul Cornel Ionică: „Pierderea este considerabilă”

Am luat legătura și cu primarul Cornel Ionică pentru a ne spune punctul său de vedere legat de această retrocedare dureroasă a unui teren plin de istorie și de posibilele soluții: „Este vorba de o hotărâre definitivă, irevocabilă și executorie a instanței dată în această primăvară. Am pierdut multe terenuri în instanță… De la piața de gros până la terenul Publitrans. Instanța a dat câștig de cauză moștenitorului, că acolo a avut proprietate. L-a pus pur și simplu în posesie. Vom avea în viitor discuții cu proprietarul legat de eventualele schimburi de terenuri, ca să mai putem folosi ce avem acolo. E proprietar și discuțiile durează. Ne-am dori să rezolvăm problema, pierderea este considerabilă”.
În mod paradoxal, oficialii din Primăria Pitești se tot laudă cu viitoarea sală polivalentă, însă renunță prea ușor la o parte din istoria fotbalistică a orașului, la un teren cu tradiție.
Am plecat de la terenuri cu un gust amar după mai bine de două ore. M-am mai uitat o dată la antrenorii afectați pe bună dreptate și mi-am spus, ca să îi parafrazez pe cei de la Iris: „Iar când ei nu vor mai fi, vă veți aminti… că au fost odată… «Aripi»”…

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Plus de asta, nu se spune in articol, primaria Pitesti trebuie sa achite 2 miliarde de lei in contul proprietarilor, dreptul acestora de folosinta a terenului pentru 3 ani din urma. Curat murdar !