Tradiţia filantropiei în familia Golescu

de | 4.03.2021 13:06 | Actualitate, Cultura

Nu în multe familii reprezentative românești întâlnim o așa de îndelungată calitate a filantropiei autentice precum aflăm la marele și strălucitul neam al Goleștilor. Pe parcursul a nu mai puțin de cinci generații, membrii acestei distinse familii s-au remarcat în săvârșirea unor acte filantropice majore pentru propășirea și emanciparea neamului românesc.

Primirea la Golești făcută în 1866 domnitorului Carol, în primul său drum la sosirea în țară

Numeroase familii boierești aveau obiceiul de a construi și înzestra bisericile moșiilor sau de a dona la întemeierea tinerelor familii de țărani bani, animale sau terenuri, dar puţine s-au ridicat la vizionara moștenire aparținând Goleștilor, pe o perioadă atât de îndelungată. Starea lor o cheltuiseră în scop cultural pentru țară. Devenise o tradiție a acestei familii să facă donații pentru emanciparea și iluminarea poporului de la sate, păstrând în același timp neatinse tradițiile și obiceiurile strămoșești. În acest sens putem menționa ca exemplu primirea făcută la Golești în 1866 domnitorului Carol, în primul său drum la sosirea în țară spre capitală, când Ion C. Brătianu, care-l însoțea, ținuse să-i prezinte cea mai de seamă familie românească, distinsă atât prin cultură, cât și prin simțămintele ei patriotice dezinteresate. La hora încinsă în fața conacului Golescu în cinstea principelui, alături de sătenii veniți din împrejurimi, se prinseseră și fetele Anicăi Golescu-Racoviță: Lucia, Zoe, Felicia și Ana, toate împodobite cu ii naționale și marame. Aceste frumoase tipuri de românce autentice erau nepoatele lui Dinicu Golescu și au produs o adâncă impresie, care este menționată în memoriile regelui Carol I.

Trei generații de filantropi luminați

Marele patriot și cărturar Constantin (Dinicu) Golescu (1777-1830) a înființat bine-cunoscuta școală-internat de băieți în 1826 pe moșia sa, unde participau copii din toate stările sociale. Al doilea fiu al său, Nicolae (1810-1877), refuzase din rațiuni patriotice candidatura la domnie. Dinicu a intenționat să înființeze și alte școli primare în diferite localități din țară pe cheltuială proprie și chiar un teatru național, dacă nu ar fi fost răpus de holeră în 1830. Această latură filantropică o moștenise de la tatăl său, vornicul și mai târziu banul Radu Golescu, care crease ”școlile slobode obștești”, de care s-a ocupat mai târziu nora sa, elevata Zoe (Zinca) Farfara (1789-1879), soția lui Dinicu. Fratele său mai mare, Gheorghe (Iordache) Golescu, în calitate de Efor al Școalelor, organizase alături de Gheorghe Lazăr învățământul din Țara Românească. Cei patru fii ai lui Dinicu au fost Ștefan (1809-1874), fost prim-ministru; Nicolae (1810-1877), fost locotenent domnesc; Radu (1814-1882), colonel și mare pașoptist, inginerul și deținătorul unor mari suprafețe funciare; Alexandru Golescu-Albu (1818-1873), mare dregător și mare filantrop.
Sora fraților Golești, Anica, măritată în 1878 cu marele postelnic și director al Marii Logofeții Alexandru Racoviță, a avut un băiat (Constantin) şi patru fete, între care Ana Racoviță (1836-1874), care a fost căsătorită cu întemeietorul spitalului militar și al Facultății de Medicină, organizatorul luminat și patriot al serviciului sanitar în războiul din 1877, Carol Davila (1828-1884). În anul 1862, cei doi soți Davila întemeiază în casa Anei din Dealul Cotrocenilor un mic orfelinat pentru fete. Cu un ajutor de 1.000 de galbeni de la Doamna ţării, Elena Cuza, ridică o clădire destinată acestui scop caritabil, tot în Dealul Cotrocenilor, pe un teren primit de la unul dintre unchii ei, devenind inițiatoarea și realizatoarea Azilului de copile orfane ”Elena Doamna” și a Școlii Normale de Fete, unde s-a zidit și o frumoasă capelă, care există și astăzi. Poate că faptele ei ar fi fost și mai numeroase, dacă un accident medical tragic nu ar fi răpit-o de tânără. Directorul Institutului de fete Oteteleșanu, scriitorul Ioan Slavici, scria despre acest nobil apostolat al ei: ”Nimeni nu dăduse Anicăi Davila această însărcinare, și-o luase singură și nu din simțământ de datorie, nu pentru a-și câștiga pâinea cea de toate zilele, ci din neastâmpărul de a face binele își jertfea tihna orelor sale de repaos. Iubirea către sărmanele copile a făcut-o să se ostenească și singură iubirea acestor copile era răsplata ostenelilor sale”.

Citește și Colegiul Naţional „Zinca Golescu”, rodul donaţiei făcute de Mihail şi Sevastiţa Vasilescu

Elena Perticari, fostă doamnă de onoare a reginelor Elisabeta şi Maria

Fiica ei, memorialista Elena Davila (1865-1954), măritată cu generalul Perticari, a moștenit la rândul ei aceeași dragoste pentru orfani și oropsiți. La conacul său Izvoru, situat în județul Argeș, care era un adevărat centru cultural și social în perioada interbelică, a găzduit sute de copii ai refugiaților din Moldova în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și mulți copii săraci din satul Izvorul de Sus s-au hrănit la cantina ținută de ea până în anul 1947. Fostă doamnă de onoare a reginelor Elisabeta și Maria, a fost desemnată, datorită calităților ei intelectuale, să-l educe pe viitorul rege Carol al II-lea.
Rămasă atașată valorilor și simbolurilor tradiționale ale statului, donează numeroase obiecte personale de valoare Casei Regale a României. Ca opere de binefacere găsim în testamentul ei numeroase donații către multe alte persoane și instituții de referință cum ar fi Azilul „Elena Doamna”, şcoala din Izvoru, muzeul din Golești, dispensarul și biserica din Izvoru, dar și Ministerul Culturii și Educației, închizându-se astfel șirul de cinci generații al unei familii de mari filantropi români. Această ființă generoasă a dorit să fie înmormântată nu în cavoul familiei Perticari, ci într-un mormânt simplu în pământ, alături de cel al fratelui ei, dramaturgul Alexandru Davila, pe lespedea căruia sunt săpate primele două versuri din ”Balada strămoşilor”. Poezia oglindeşte vremuri sfinte de altădată, când numai prin patriotismul arzător al unor familii precum Goleștii s-a păstrat în restriște ființa neamului.
Sursa: ziarullumina.ro

 

Distribuie!

Articol scris de Marius Ionel

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

Acest articol este despre: colegiul zinca golescu,zinca golescu

Ultimele articole

Meteo: Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion
Meteo: Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 6 decembrie 2021 - 3 ianuarie 2022. Meteorologii au anunţat cum va fi vremea de Crăciun şi de Revelion. Meteorologii au publicat prognoza pentru perioada 6...

Dacia și Viitor Plus – parteneri de mediu la Mioveni
Dacia și Viitor Plus – parteneri de mediu la Mioveni

Din această toamnă, 200 de arbori din speciile mesteacăn, stejar și frasin, 2000 de arbuști ornamentali și 3000 de butași de trandafiri vor înfrumușeța orașul Mioveni, materialul verde fiind plantat în cadrul unui proiect de mediu inițiat de Asociația Viitor Plus...

Primele 2 cazuri cu varianta OMICRON au fost confirmate în România
Primele 2 cazuri cu varianta OMICRON au fost confirmate în România

În această după-amiază, Institutul National de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvențieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino București care confirmă prezența noii tulpini OMICRON la doi dintre pasagerii cursei din...