Web Analytics
scris luni, 04.12.2023

Topul celor mai profitabile companii din România în 2022

OMV Petrom a redevenit cea mai profitabilă companie din România în 2022, marcând un câștig net de 10,2 mld. lei, în creștere cu un uimitor 282% comparativ cu anul precedent. La sumă se adaugă încă 555 mil. lei profit (+10,8% creștere anuală y/y) înregistrat de OMV Petrom Marketing, compania care administrează benzinăriile din România ale companiei. Profitul înregistrat anul trecut de OMV Petrom a fost cel mai mare din istoria companiei și cel mai mare înregistrat vreodată de o companie din România.

Topul celor mai profitabile companii din România în 2022

Citește și: Compania românească Rombat și alte cinci firme producătoare de baterii, acuzate de Comisia Europeană de constituire a unui cartel


Un alt jucător din energie, Hidroelectrica, ocupă locul al doilea în clasament, cu un profit net de 4,39 mld. lei. Hidroelectrica este astfel cea mai profitabilă companie de stat și se poate lăuda totodată cu o marjă uriașă, de 47%, având în vedere că profitul net a venit pe fondul unor afaceri de 9,22 mld. lei.
Banca Transilvania ocupă locul al treilea în clasament, cu un câștig net de 2,1 mld. lei. De notat că Banca Transilvania este singura companie din top 3 care nu va împărți profitul cu acționarii prin intermediul dividendelor, conducerea BT anunțând deja că va urma recomandările prudente ale BNR privind distribuția profitului din 2022. Automobile Dacia ocupă locul 14, cu un câștig de 526 mil. lei.
Trei retaileri au intrat în top 10 cele mai profitabile companii din 2022. Este vorba de Lidl și Kaufland, precum și grupul românesc Dedeman, controlat de frații Pavăl.
Sursa: Ministerul Finanțelor

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită