Web Analytics
scris joi, 27.06.2024

Tineri soliști, acasă, la Filarmonica Pitești

Stagiunea estivală continuă la Filarmonica Pitești. Dacă primul concert a fost o seară de jazz, vineri, 28 iunie, de la ora 19, iubitorii vioarei și ai pianului sunt așteptați la Centrul Multifuncțional să se bucure de muzica interpretată de Sofia Butaru și Gruia Soare. Intrarea este liberă!

Tineri soliști, acasă, la Filarmonica Pitești

În program: L van Beethoven – „Sonata nr. 25 în sol major” (părțile 1, 2 și 3), E. Neupert -„Studiu nr 10 în re minor”, P I Ceaikovski – „Nocturna nr. 4 în do diez minor”, Mendhelssohn – „Cântec fără cuvinte nr 5 op 19 în fa diez minor”, Claude Debussy – „Gradus ad Parnassum” din colecția „Children’s Corner”, Bela Bartok – „Suita de dansuri românești”, George Enescu – „Impromptu concertant”, Jules Massenet – „Meditația”, Carlos Gardel – „Por una cabeza” și F. Kreisler – „Preludiu și allegro” și „Liebesleid”, „Liebesfreud” și „Frumosul rosmarin”.

Citește și Din enigmele Piteştiului. Pictorul Costin Petrescu, aniversat la 50 de ani când avea 56

Elevă a Liceului de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești, Sofia Butaru este câștigătoare a concursurilor naționale și internaționale de vioară din România, Franța, Elveția, Polonia, Slovacia, Italia, Ungaria, Germania. La momentul actual este îndrumată de Răzvan Stoica, solist concertist și fondatorul orchestrei „Kamerata Stradivarius”, dar participă și la cursuri de măiestrie susținute de Alexandru Tomescu, Remus Azoiței, Liviu Prunaru, Florin Croitoru, Ladislau Csendes, Antal Zalai, Florin Negreanu ș.a. Este membră a orchestrelor de tineret din Italia, Germania, Olanda, Ungaria și România. Recent a fost admisă la Institutul de Orchestră și Muzică de Cameră „Fames” al Uniunii Europene din Macedonia, Skopje și European Youth Orchestra Academy Mannheim, orchestră aflată sub patronatul Parlamentului European. La 13 ani a debutat, ca solistă, alături de Filarmonica Pitești, cântând și concertele filarmonicilor Oradea, Bacău, Vâlcea și al Orchestrei Medicilor. A colaborat cu dirijorii Tiberiu Dragoș Oprea, Adrian Morar, Andrei Stănculescu și Ion Iosif Prunner.

Născut la Pitești, în 2013, Gruia Soare a început studiul pianului la șapte ani la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din orașul natal, liceu la care studiază și în prezent. Dintre concursurile la care a participat, fiind laureat, menționăm: „Pe aripile sunetului”, „Scherzo”, „Margareta Sterian”, „Sigismund Toduță”, „Talente împlinite”, „Carl Filtsch”, „Constanta International Piano Competition”, „Craiova Piano Competition” și „George Georgescu”. Gruia Soare este și compozitor, „La răsărit”, „O zi frumoasă” „Excursie în Grecia” și „O nouă viață” pot fi ascultate pe youtube.

Citește și Două recorduri mondiale stabilite de românii din Nürnberg: 1.667,41 m de brâu românesc, cu o greutate de 70 kg

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită