Web Analytics

Theodor Paleologu, la dezbaterea “Fenomenul Pitești: Adevăr și Mistificare”

de | 21.07.2017 20:05 | Actualitate

paleologu 2
 
Școala de Vară „Fenomenul Pitești”, eveniment organizat de Centrul de Studii în Istorie Contemporană și Memorialul Închisoarea Pitești, a ajuns la cea de-a şasea ediţie. Vineri seara, în Club Hush Piteşti a avut loc, în cadrul evenimentului, o amplă dezbatere pe tema “Fenomenul Pitești: Adevăr și Mistificare”. Invitat special a fost Theodor Paleologu, doctor în filosofie politică și diplomat român, fiul lui Alexandru Paleologu, fost deținut politic, arestat în lotul Noica-Pillat și condamnat la 14 ani muncă silnică de regimul communist. 
 
“Fenomenul Piteşti înseamnă oroarea Absolută. Ultimul cerc din iadul penitenciarelor din România (…). A fost un fenomen cu totul unic pentru distrugerea psihologică a unor tineri”, a afirmat Theodor Paleologu.
 
Au fost două ore de dezbatere amplă, condusă de istoricul Alin Mureşan, despre mituri și fapte legate de „reeducarea” practicată la Închisoarea Pitești, în perioada comunistă. În public s-au aflat tineri interesați de trecutul recent al României, care au ascultat uluiţi nu doar dezbaterea purtată pe scenă, ci şi mărturiile video ale câtorva dintre victimele cutremurătorului experiment de la Piteşti. 

 paleologu 3
Seara s-a încheiat, nu întâmplător, cu concert „istoric”: Robin and the Backstabbers.

Nu întâmplător, tocmai pentru că unul dintre membrii formaţiei, Andrei Fântână (clape, muzicuță – foto jos, centru) este fiul unuia dintre studenții torturați în cadrul Fenomenului Pitești în perioada martie-mai 1951. 

 robin
“Eu l-am cunoscut pe tata ca un om exemplar. Mi se pare că dacă reuşeşti, ca după ce ai trecut printr-o chestie precum Fenomenul Piteşti, să ai o famile normală, în care copilul să nu simtă lucrurile astea, cum a fost cazul meu, înseamnă că ai învins”, a mărturisit, Andrei Fântână în relatările despre traumatizanta experienţă care însă nu i-a doborât tatăl. O poveste referitor la care vom reveni cu amănunte!
 
Concertul a fost organizat de Centrul de Studii în Istorie Contemporană şi Memorialul Închisoarea Pitești, iar evenimentul, ce va continua şi mâine, cu o serie de prelegeri pe aceeaşi temă, este sprijinit de CJ Argeş.
 
Despre Fenomenul Piteşti
 
Închisoarea Piteşti a fost renumită pentru aşa-zisele încercări de „reeducare”, efectuate sub autorizaţia autorităţilor comuniste în perioada anilor 1949-1952 (cunoscute şi sub denumirea Experimentul Piteşti sau Fenomenul Piteşti). Esenţa metodei folosite la Piteşti a fost transformarea victimelor în cǎlǎi, tortura fiind considerată un simplu mijloc, nu un scop, căci adevăratul scop al experimentului, conform principiilor leniniste în interpretarea PCR, a fost lepădarea convingerilor şi ideilor politice şi religioase ale deţinuţilor şi, în cele din urmă, pierderea valorilor proprii şi alterarea personalităţii până la punctul obedienţei absolute.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii