Câteva piese din aur și argint care fac parte din Tezaurul Dacic al României au fost furate în urma unui jaf petrecut în noaptea de vineri spre sâmbătă la Muzeul Drents din Assen (Țările de Jos), acolo unde erau expuse în cadrul expoziției „Dacia! Regatul aurului și argintului”, organizată în cooperare cu Muzeul Național de Istorie a României
Citește și: Incredibil! Procesul-verbal cu accidentul provocat de comandatul Poliţiei Câmpulung a fost întocmit fără dată
Hoții au folosit explozibil pentru a pătrunde în muzeu prin efracție. Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că mai multe obiecte din cadrul expoziției au dispărut.
Printre exponatele valoroase ale tezaurului din Muzeul Drents se aflau 673 de artefacte din aur și argint.
Potrivit celor de la Antena 3 CNN, ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp, reiterând importanța patrimonială și simbolica deosebită a pieselor respective și emoția pe care dispariția lor o generează în România. Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional, cât și politic în soluționarea cazului.
Proiectul expozițional e realizat de Muzeul Național de Istorie a României și Drents Museum (Assen, Olanda), în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei – Cluj-Napoca, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național Secuiesc – Sfântu Gheorghe, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” – Vaslui, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Civilizației Gumelnița – Oltenița, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” – Bacău, Complexul Național Muzeal Neamț, Muzeul Municipiului București – Muzeul George Severeanu, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Muzeul Național al Unirii – Alba Iulia, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Național al Bucovinei, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Muzeul Județean Ialomița, Muzeul Național al Banatului – Timișoara, Muzeul Județean Argeș – mai arată sursa citată.
Update. Câte piese au fost furate
Ernest Târnovean, directorului Muzeului Național de Istorie, a declarat la Antena 3 CNN că nu a fost furat tot tezaurul, ci doar patru piese, foarte valoroase.
„Nu au fost furate toate cele 673 de piese care erau expuse, ci doar patru. Sigur, asta nu face ca situația să fie mai puțin gravă. Sunt între cele mai valoroase și, sigur, foarte bine cunoscute în public, atât în țară, cât și în străinătate. În acest moment așteptăm rezultatul anchetei poliției olandeze și, în cooperare, cu siguranță că vor fi solicitați și specialiști din România”, a precizat Ernest Târnoveanu.
Printre capodopere arheologice furate din muzeu se numără „Coiful de aur de la Coțofenești”, potrivit poliției olandeze.
0 Comentarii