Web Analytics

Teste de screening gratuite pentru depistarea cancerului de colon, consiliere și transport la Institutul Fundeni pentru persoanele depistate pozitiv

de | 30.04.2022 08:47 | Actualitate

Este vorba despre un proiect care va fi lansat pe data de 3 mai, în județul Argeș, ȋn prezența partenerilor din proiect, a autorităților locale, a specialiștilor medicali in domeniu și a reprezentanților presei. Evenimentul va avea loc la “Sala Lumina” a Centrului Cultural Județean Argeș, Bd. Nicolae Bălcescu 141.

Citește și C.J. Argeș a finalizat proiectul privind “Creșterea eficienței energetice a Spitalului de Recuperare Brădet”

Proiectul ROCCAS II – Sud-Muntenia este implementat de Institutul Clinic Fundeni, în parteneriat cu Fundația Renașterea şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (SASTIPEN) și cuprinde acțiuni complexe de prevenție, depistare precoce, diagnostic şi tratament al cancerului colorectal, vizând peste 50.001 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50-74 de ani, din regiunea Muntenia Sud (județele Argeş, Călăraşi, Dȃmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova și Teleorman) provenind în special din grupuri vulnerabile.

Contextul în care a apărut acest proiect este acela al unei priorități strategice de sănătate publică în România. Statisticile spun că în țara noastră, anual, se înregistrează peste 12.900 de cazuri noi și peste 6.450 de noi decese prin cancer colorectal. Cancerul colorectal reprezintă a doua cauză de deces la femei si a treia cauză de deces la bărbații diÎncepând din luna noiembrie 2021 se derulează activităţile de screening pentru beneficiarii proiectului ROCCAS II – Sud Muntenia. Activităţile de screening se derulează prin intermediul medicilor de familie, iar până în prezent sunt afiliaţi 54 de medici de familie din cei peste 150 de medici aşteptaţi să facă parte din program până la sfârşitul lui 2023.

Citește și Cătălina Maria Dinu va fi ”Prefect pentru o zi” în Argeș

În județul Argeș sunt afiliați în proiect 15 medici și încă 3 se vor implica în perioada următoare. Pentru aproximativ 1000 de persoane din județele Argeș si Prahova, care conform estimărilor vor avea testul pozitiv, adică risc de cancer colorectal, Fundația Renașterea va asigura consilierea pacienților și transportul gratuit până la Institutul Fundeni din București, în vederea efectuării colonoscopiei.

Până acum, peste 10.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 50-74 ani, au efectuat chestionarul de risc pentru cancer colorectal, li s-a înmânat testul FIT şi au fost înscrise în Sistemul Electronic de Evidenţă a Screeningului (R.O.C.C.A.S.), gestionat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

La lansarea programului vor fi prezenți prof. Dr. Mircea Diculescu – Directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie Fundeni, Șef de secție – Institutul de Boli digestive și transplant hepatic Institutul Clinic Fundeni, Mihaela Geoană, președinte fondator al Fundației Renașterea, alte persoane angrenate în proiect, autorități județene.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii