Web Analytics
scris joi, 02.12.2021

Testarea în şcoli îi irită pe toţi: elevi, profesori şi sindicalişti / Adrian Voica, liderul SIPA Muntenia: „Nimeni nu are dreptul să practice o meserie în afară de cea în care este acreditat”

Distribuția testelor de salivă pentru elevi la inspectoratele școlare județene a stârnit numerose nemulțumiri în legătură cu modul în care au fost ambalate, cadrele didactice fiind puse în situația de a reambala componentele testelor în kituri pentru uz individual. Între timp, miniștrii Educației și Sănătății, Sorin Cîmpeanu și Alexandru Rafila, au filmat un videoclip demonstrativ în care au arătat cum vor asambla profesorii, pentru fiecare elev, kiturile de testare noninvazivă în școli. În Argeș s-au primit 189.500 de teste pentru salivă în aceleași condiții; cele cinci componente ale testelor sunt în pachete de 25/50, cu un pliant de instrucțiuni și un certificat de conformitate, și nu într-un kit individual. „Durează circa zece secunde realizarea unui set complet”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu. Am vrut să aflăm cum este privită testarea elevilor în Argeș și am luat legătura cu șefa IȘJ Argeș, prof. Alina Manea, Adrian Voica, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Argeș Muntenia, și președintele Consiliului Județean al Elevilor Argeș, Robert Seghedi.

Testarea în şcoli îi irită pe toţi: elevi, profesori şi sindicalişti / Adrian Voica, liderul SIPA Muntenia: „Nimeni nu are dreptul să practice o meserie în afară de cea în care este acreditat”

Citește și Federaţia Naţională a Părinţilor: Modul în care debutează testarea elevilor cu teste pe bază de salivă, un EŞEC!

Șefa IȘJ Argeș: „Într-o unitate foarte mare este practic imposibil să faci testarea la școală”

Inspectorul școlar general al Argeșului, prof. Alina Manea, ne-a explicat de ce începe testarea elevilor de luni, 6 decembrie, și nu de joi, 2 decembrie.
„Și părinții și copiii sunt liberi. Cred că nu e cazul să îi chemăm pe oameni de acasă și de prin concedii să își ia testele de la școală, dacă se fac acasă, și atunci ne-am propus să le distribuim joi și vineri, astfel încât să înceapă de lunea viitoare (6 decembrie), de la început de săptămână. Trebuie să ne păstrăm într-o logică a educației”, a spus prof. Alina Manea. Întrebată dacă a primit nemulțumiri din partea profesorilor în legătură cu procesul de testare, șefa IȘJ Argeș a spus că nu a primit personal așa ceva și a explicat procedura la nivel județean. „Ne-am hotărât ca fiecare școală să aibă întâlnirile cu profesorii, cu părinții și cu elevii, astfel încât în urma tuturor discuțiilor să se ia o decizie pertinentă în consiliile de administrație și așa că vom avea, probabil, unități în care testarea se va face la școală și unități în care testarea se va face acasă, luând în calcul particularitățile fiecărei unități de învățământ, pentru că într-o unitate foarte mare, dacă mă întrebați pe mine, este practic imposibil să faci testarea la școală”, a spus prof. Alina Manea.

Citește și Asistenta de la Ambulanţă făcea teste Covid cu unghiile ieşite prin mănuşile de protecţie

Adrian Voica, SIPA Muntenia: „Inclusiv în instrucțiunile de folosire a kiturilor se specifică faptul că acestea se manipulează de către un cadru medical autorizat”

Ce nemulțumiri au profesorii legate de testarea în școli și de faptul că trebuie să asambleze componentele testelor l-am întrebat și pe Adrian Voica, liderul Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Argeș Muntenia.
„Noi am avut o poziție tranșantă și clară de la început. Inclusiv în instrucțiunile de folosire a kiturilor se specifică faptul că acestea se manipulează de către un cadru medical autorizat. Imperativ scrie. Doi, dacă eu practic o altă meserie în afară de cea pe care o am pe diplomă, intru sub incidența Codului Penal al României. Vă spun: vă rog să îmi faceți și mie o injecție! Îmi veți face o injecție dacă îmi este rău? Îmi veți administra un medicament în momentul în care spun că am temperatură și mă veți ajuta dându-mi dvs. un medicament sau mă veți trimite la cadrul medical autorizat? Să fim foarte clari, nu că ar fi vorba de rea-voință, dar nimeni nu are dreptul să practice o meserie în afară de cea în care este acreditat, de aceea există CAEN. Acesta este un act medical, dacă eu asamblez greșit acele teste, de unde să știu? Da, sunt 3 componente sau 4, dar dacă le pun invers? Este ca un joc de puzzle aici. Haideți, că nu ne jucăm! Se vede de la o poștă, de fapt, că la mijloc a fost afacerea achiziționării testelor și apoi nu ne mai interesează, trebuie să găsim fraierii de serviciu. (…) Am întrebat colegi din Germania, din Italia, din Franța, din Elveția, aceste teste se fac acasă de către părinți, este responsabilitatea părinților pentru protecția copilului și a societății”, ne-a declarat Adrian Voica, liderul SIPA Muntenia.

Citește și La Parchetul Costeşti, Poliţia Stolnici pute a corupţie de la o poştă!

Consiliul Județean al Elevilor Argeș: „Noi suntem complet contra”

Ce părere are Consiliul Județean al Elevilor despre testarea făcută de profesori în școli și despre felul în care au fost distribuite testele de salivă, componentele fiind la pachet și nu în kituri individuale?!
„Noi avem părerea pe care o au toate celelalte structuri din țară. Complet contra. Nu e, efectiv, oportună metoda asta de testare a elevilor în momentul de față, plus că profesorii nu au rolul să testeze nici măcar un elev. Ar dura și foarte mult timp, pe de altă parte. Noi suntem complet contra”, ne-a declarat Robert Seghedi, președintele Consiliului Județean al Elevilor Argeș.
Elevii s-au gândit și la o măsură în sprijinul acestei probleme, ca testarea să se facă în afara programului școlar, de personalul medical specializat.

Citește și Căderea lui Ionuţ Popescu, prezentată de Jurnalul încă din luna februarie

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită