Web Analytics

Tensiuni la Spitalul de nebuni: patru medici din linia de gardă şi-au dat demisia de la Vedea

de | 13.08.2020 13:38 | Dezvăluiri

# Cadrele medicale de la Spitalul de Psihiatrie „Sfânta Maria” au ajuns în pragul nebuniei # În replică, managerul unității, dr. Georgeta Marinescu (foto), spune că „anumite sesizări pe care le primim pot fi subiective”
„Cu nebunii ne înțelegem noi cum ne înțelegem, cu doctorița Popescu nu ne înțelegem”, spun cadrele medicale de la Spitalul „Sf. Maria” din Vedea. Și se referă la dr. Marilena Popescu, șefă de secție și director medical. Patru doctori de pe linia de gardă au plecat în ultimul timp, nemulțumirile acestora fiind legate de comportamentul doctoriței Popescu. „Nebunul, la un moment dat, te mai deconectează, te mai face să râzi, te scoate din ale tale, însă nebunia este în cabinete. Așa cum se poartă doctorița Popescu, te face să-ți iei lumea în cap…!”, susțin cadrele medicale rămase în spital. Dar o spun cu frica în sân, sub protecția anonimatului, de teamă că rămân fără serviciu. Conform acestora, doctorii rămași fac și 10-11 gărzi pe lună, fiind peste puterile lor. Iar la asistente frustrarea a atins cote maxime din cauza turelor de noapte neplătite, asta în timp ce asistenta-șefă, promovată nemeritat și cu toate turele făcute, deși nu le-ar prea fi făcut, spun ei. Referitor la medicii care și-au dat demisia, oamenii spun că doctorița Popescu nu îi lăsa să își facă meseria, dar au plecat și din cauza șicanelor și abuzului de putere. De asemenea, ei cer ca ITM să facă un control vizavi de ocuparea funcției de coordonator îngrijiri medicale a asistentei-șefe Camelia Deaconu, respectiv cumulul de funcții, precum și faptul că nu ar avea studiile necesare. Și mai cer să se verifice și dacă aceasta și-a primit banii pe turele de noapte pe care nu le-ar fi efectuat. În schimb, celelalte asistente nu ar fi plătite integral și, deși lucrează și câte 7-8 nopți, nu sunt plătite decât pentru trei nopți lucrate. O altă nemulțumire este legată de faptul că, în condițiile în care mai multe persoane, cadre medicale, dar și pacienți de la Spitalul de Psihiatrie au fost infectate cu Covid, personalul medical nu a primit, până acum, niciun spor de Covid.

Dr. Georgeta Marinescu: „Ne dorim să reducem cât se poate de mult gărzile, să nu fie așa de împovărătoare”

Referitor la aspectele semnalate de cadrele medicale de la Spitalul „Sfânta Maria” Vedea, am stat de vorbă cu managerul Georgeta Marinescu. „Am primit și eu sesizări. Uneori, măsurile nu sunt tocmai plăcute. Noi ne străduim să respectăm legea și sunt situații care nu sunt tocmai populare. Eu, cel puțin, mă străduiesc. Mai sunt situații neplăcute, nu doar la noi în spital, dar ne străduim să avem personalul mulțumit, mai sunt și subiective anumite sesizări pe care le primim, pot fi subiective”, ne-a declarat managerul. „Sunt medici care locuiau în Craiova, exista probabil această dorință pentru că naveta este destul de dificilă, aveau și intenția de a se organiza în cabinet medical privat, deci este decizia fiecăruia. Au plecat aceștia patru, dar au venit doi, din Vâlcea și Craiova. Să știți că dorim să atragem în continuare doctori noi, pe toate canalele, am transmis acest mesaj, că dorim să colaborăm cu medici, atât din județul nostru, cât și din județele limitrofe. Ne dorim să reducem cât se poate de mult gărzile, să nu fie așa de împovărătoare”, ne-a spus managerul Marinescu referitor la demisia celor patru medici. Numai că despre doi dintre ei noi am aflat, totuși, că erau din Pitești. Am întrebat-o pe doamna dr. Marinescu și despre nemulțumirile legate de neplata integrală a turelor de noapte. „Nu am primit această informație, noi respectăm legea, probabil pe durata concediilor, vara, rămâne un număr mai mic de cadre medicale. Se plătește un procent pentru turele de noapte, indiferent de câte ture prestează. Este vorba despre 15%. Dar doamna Deaconu nu efectuează ture de noapte și nu este plătită”. În privința stimulentelor din perioada de urgență și alertă, directoarea spune că personalul medical va primi o anumită sumă pentru că tocmai s-a realizat un calcul. „În baza legii privind recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid-19, pentru perioada 16 martie 2020-31 iulie 2020, s-a stabilit acordarea sporului pentru condiții de pericol în procent de 15% personalului medical și auxiliar sanitar care desfășoară acțiuni de realizare a triajului clinico-epidemiologic și de recoltare a probelor biologice în vederea identificării pacienților bolnavi cu virusul Sars-CoV-2. Este vorba despre 7 medici, 35 de asistenți medicali, doi asistenti de laborator, 18 infirmieri, patru îngrijitoare, 7 muncitori de supraveghere. Acest spor este acordat personalului mai sus nominalizat, proporțional cu timpul efectiv lucrat, având o valoare de 1099 lei și este suportat din bugetul Spitalului de Psihiatrie «Sf. Maria» Vedea”.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

4 Comentarii

  1. Alo, madam Crangeanu, nu stiu unde ai facut scoala dar se vede ca esti limitata. Se numeste spitalul de psihiatrie, nu de nebuni si e posibil sa te trezesti cu un proces.

  2. Cat de ratat sa fii ca jurnalist sa spui „spitalul de nebuni”, chestie care incalca tot ce inseamna combaterea discriminarii?

  3. Comisia împotriva discriminării doarme? Responsabilul juridic al ziarului acesta nu se sesizează?! Cum este posibil ca in anul 2020 sa apara in titlul unui articol sintagma „spital de nebuni” in locul titulaturii de „spital de psihiatrie”?
    Oamenii internați acolo sunt bolnavi, nu nebuni! Chiar atât de îngustă la.minte esti, autoareo? Sau atâta lipsa de deontologice profesională ai?
    Sper sa fii sancționată macar pentru un asemenea titlu ofensator.
    Stiu ca oamenii internați la Vedea sunt fără aparare in fata celor care îi jignesc, dar noi, oamenii normali la cap nu putem trece cu vederea asa ceva! RUSINE!

  4. Cunosc persoane care s-au internat pentru un atac de panica, o anxietate la un astfel de spital.
    Aceasta nu inseamna ca sunt nebune.
    Si, apropo, bolile ataca de la opinca la vladica. Bolile nu aleg oamenii dupa niciun criteriu,altii fac deosebirea.
    Sa speram ca a fost o scapare… a d/rei jurnalist si nu o rea intentie.

Ultimele articole