Filarmonica Pitești organizează joi, 30 ianuarie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, concertul vocal-simfonic eveniment susținut de orchestra simfonică a instituției, dirijorul Constantin Grigore și doi soliști. În premieră, vor cânta împreună tenorul american Jonathan Tetelman și soprana piteșteană Mădălina Stan.
În program: aria Don Jose „La fleur que tu m’avais jetee” din opera „Carmen” de G. Bizet, aria lui Cavaradosi „E lucevan le stelle” din opera Tosca de G. Puccini, aria lui Calaf „Nessun Dorma” din opera „Turandot” de G. Puccini, aria „No puede ser” din „Zarzuela” de Pablo Sorozábal, Habanera din opera „Carmen” de G. Bizet, valsul Musettei din opera „Boema” de Puccini, aria Rosinei „Una voce poco fa” din opera „Bărbierul din Sevilla”, de G. Rossini, aria „Me llaman la primorosa” din „Zarzuela” de G. Gimenez, duetul „Lippen schweigen” din opereta „Văduva Veselă” de F. Lehar, duetul „O soave fanciulla” din opera „Boema” de G. Puccini și Brindisi din opera „Traviata” de G. Verdi. Vor mai fi audiate și lucrări orchestrale semnate de Bizet, Ceaikovski, Strauss, Gimenez, Mascagni.
Unul dintre cei mai mari tenori ai lumii, Jonathan Tetelman a încântat publicul la: Metropolitan Opera din New York, Covent Garden, San Francisco Opera, Houston Grand Opera, Gran Teatre del Liceu, Deutsche Oper Berlin, Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, Opera Națională București. A fost prezent în concerte alături de marele Placido Domingo și de soprana Angela Gheorghiu.
În 2022, și-a lansat primul album, „Arias” la Deutsche Grammophon. „BBC Music Magazine” a numit discul „pur și simplu o senzație”, în timp ce „The New Yorker” l-a comparat pe Jonathan Tetelman cu regretatul Alfredo Kraus. Prestigiosul ziar „The New York Times” l-a numit pe Jonathan Tetelman „un star total”.
Citește și Sebastian Stan, primul actor român din istorie nominalizat la Oscar
După absolvirea studiilor muzicale în ţară, dirijorul Constantin Grigore a urmat cursurile Academiei de Muzică „Karol Lipinski” din Polonia. A fost îndrumat de Horia Andreescu, Petru Andriesei, Ilarion Ionescu-Galaţi şi Marek Pijarowski (Polonia). A participat la masterclassuri la Malaga, Viena şi Varşovia și a susţinut concerte cu: Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, Orchestra Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski”, Orchestra Teatrului Naţional de Operetă și Musical din Bucureşti, filarmonicile din Iași, Timișoara, Râmnicu Vâlcea, Ploiești, Craiova, Piteşti, Sibiu, Orchestra Naţională a Republicii Moldova ș.a. În prezent, este dirijorul principal al Orchestrei „Camerata Regală” și al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București.
Concertele vocal-simfonice de la Ateneul Român i-au oferit sopranei Mădălina Stan prilejul să se remarce în abordarea unor partituri celebre sub bagheta dirijorilor Cristian Mandeal și Jin Wang. Are un repertoriu divers, interpretând mise, arii și duete sub bagheta dirijorilor Wayne Marshall, Adrian Morar, Iurie Florea, Daniel Jinga, Constantin Grigore, David Crescenzi, Alexandru Ganea, Tiberiu-Dragoș Oprea. A participat la Festivalul Internațional „George Enescu” de la București și la Festivalul „Classics for Pleasure” de la Sibiu, festival care are ca scop promovarea României în domeniul muzical, artistic și cultural.
Biletele pot fi achiziționate de la casieria instituției și de pe https://www.bilete.ro/concert-simfonic-extraordinar-filarmonica-pitesti/ prețul unuia fiind 100 de lei sau 80 de lei, în funcție de categoria locului. Abonații beneficiază de o reducere de 50%, biletele fiind achiziționate doar de la casa de bilete a Filarmonicii Pitești.
Toate concertele lunii ianuarie sunt umanitare, pentru ajutorarea familiei Ilinei Pârvu, tînăra mamă din Albeștii de Argeș, decedată în urma unei pneumonii. Ilina era însărcinată în luna a șaptea, copilul a fost salvat în urma operației de cezariană. Tînăra mamă a lăsat în urmă șase copii și un soț care acum au nevoie de ajutorul oamenilor.
0 Comentarii