# Lansare de carte-eveniment la Biblioteca Judeţeană Argeş
Miercuri, 6 mai, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a organizat un eveniment cultural mult așteptat: lansarea volumului „Templul viselor” (Editura Tracus Arte, București, 2015), autor Octavian Mihail Sachelarie.
La eveniment au fost prezente numeroase personalități ale vieții culturale și literare românești, care, plecând de la mesajul cărții, au analizat importanța lecturii, a bibliotecii și a cărții într-o lume din ce în ce mai tehnologizată. Jurnalistul și scriitorul Octavian Știreanu și poetul Dan Mircea Cipariu, cei care au îndeplinit pe rând rolul de moderatori ai acestui eveniment, au evidențiat limpezimea și profunzimea intelectuală a ideilor expuse de Octavian Mihail Sachelarie în noul volum.
De la acest eveniment nu au lipsit reprezentanți ai autorităților publice locale, este vorba de prefectul Mihai Oprescu și vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Polexe, jurnaliști, profesori, oameni de cultură și iubitori de carte.
Pornind de la miza acestei cărți, care este o pledoarie pentru „sinestezia” lecturii, poetul Dan Mircea Cipariu a subliniat importanța cărții și a bibliotecii într-un spațiu informațional încărcat de șabloane de comunicare: „«Templul viselor» ne propune un transfer de cunoaștere, de sensibilitate și de sinestezie prin intermediul lecturii. Sinestezia se referă la felul în care ai putea citi, la umbra unui copac, «Poemele luminii» al lui Lucian Blaga sau, într-un șezlong, «Taina Indiei» al lui Mircea Eliade. Această problemă este și miezul de construcție a acestei cărți, care este un eseu, o pledoarie pentru bucuria de a citi o carte. Al doilea paradox este cel al societății cunoașterii fără cunoaștere. Pledoaria acestei cărți este una care va rezista chiar și într-o lume a hologramelor, a viitorului. Este o pledoarie care are și pasaje de gândire poetică și o încercare de a persuada cititorul de a nu părăsi niciodată formatul pe hârtie al cărții și mersul într-o bibliotecă.”
Octavian Știreanu: „«Templul viselor» este o carte care vorbește de autorul ei”
Jurnalistul Octavian Știreanu a afirmat despre acest volum că este o carte pasionantă: „Această carte cuprinde trei planuri. Primul plan: este o carte care vorbește de autorul ei. Octavian Mihail Sachelarie este în fericita ipostază de a conduce o instituție asupra căreia poate să și reflecteze. Este un om care, conducând de 10 ani o instituție și lucrând în ea de 36 de ani, și-a dezvoltat o capacitate de reflecție. În calitate de manager, poate vorbi despre această instituție în sine și despre conexiunile sale. Al doilea plan este cel care ne introduce în lumea contemporană, în universul a trei personalități culturale a căror operă au un personaj comun: triunghiul carte/lectură/bibliotecă. Este vorba despre Mircea Eliade, Alberto Manguel și Ray Bradbury. Al treilea plan este cel de maximă actualitate al acestei cărți. Este o parte densă, condensată, care ne readuce în spațiul informațional și cultural actual.
Octavian Mihail Sachelarie: „În «Templul viselor» sunt niște provocări, niște semne de întrebare, pe care le ridic pornind de la pasiune”
În discursul său de la finalul evenimentului, Octavian Mihail Sachelarie a sintetizat, de fapt, ceea ce a vrut să transmită publicului prin această carte: „M-am lămurit pe drum ce trebuia să scriu în acest volum. În «Templul viselor» sunt niște provocări, niște semne de întrebare, pe care le ridic pornind de la pasiune. În acest volum regăsiți o pledoarie pentru carte, lectură și bibliotecă și credința mea în ceea ce înseamnă cultura autentică, în ceea ce reprezintă modelele culturale autentice. Avem destule modele culturale, contează ca noi să fim în stare să le punem acolo unde trebuie puse. Eu fac o argumentație blândă pentru ceea ce înseamnă cartea tipărită, neexcluzând lectura pe suport tehnologic. Cartea este scrisă pentru bibliotecari, pentru colegii mei. Biblioteca rămâne principalul centru cultural și informațional al unei societăți. Bibliotecarul trebuie să fie un mediator de informație și de opinie.”
În încheierea evenimentului nu a lipsit sesiunea de autografe acordate celor care au vrut să achiziționeze cartea și fotografii alături de colegii și prietenii de suflet.
Sabina Busuioc