Web Analytics
scris miercuri, 07.08.2024

Team building domnesc, la Târgovişte, cu echipa „Jurnalului de Argeş”

Sâmbătă, într-o zi de adevărat Cuptor, dar în mod fericit presărat cu ceva norișori și chiar cu câțiva stropi de ploaie binefăcători, echipa „Jurnalului de Argeș” a purces la un drum de cu puțin peste o oră spre vechea Cetate de Scaun a Țării Românești.

Team building domnesc, la Târgovişte, cu echipa „Jurnalului de Argeş”

Buna companie a fost asigurată de noi, care formăm o echipă bine sudată de 30 de ani, dar și de membri ai familiilor noastre. Iar ghidajul, de mare valoare pentru tot grupul, presărat cu bancuri și mici istorioare, ne-a fost oferit de managerul Cristian Vasile, un bun cunoscător al istoriei mai vechi și mai noi a locurilor prin care treceam și al istoriei de care este pasionat, în general.
Prima oprire a fost la Curtea Domnească, atestată din timpul lui Mircea cel Bătrân, un complex de clădiri și fortificații medievale vegheate de falnicul Turn al Chindiei. Ne-am recules și răcorit puțin în biserica edificată de Petru Cercel, iar apoi am avut curajul să urcăm 27 de metri (119 trepte!) cât măsoară Turnul Chindiei, care ne-a dezvăluit o panoramă generoasă a Târgoviștei, cu toată verdeața ei și respectul acordat istoriei și clădirilor vechi din centrul orașului.

Muzeul Tiparului era un obiectiv de neratat pentru niște iubitori ai condeiului, așa că ne-am delectat cu expoziția de carte veche românească de la parterul clădirii ce adăpostește mărturii ale civilizației unui popor, exprimate printr-unul dintre cele mai profitabile meșteșuguri la vremea lui – tiparul. Circuitul expoziției începe cu prezentarea primelor forme și suporturi de scriere, confecționate din lemn sau din argint și continuă cu momentul inventării tiparului cu litere mobile și răspândirea lui în Europa. O surpriză a fost redarea unui moment de tipărire de către un preot și un tipograf, întruchipați de două manechine alături de masa de lucru și de strămoașa tiparnițelor computerizate de astăzi.

Introducerea tiparului în Țara Românească este marcată prin tipăriturile în limba slavonă ale lui Macarie, pe la 1500: Liturghierul, Octoihul și Evangheliarul, realizate la Târgoviște, vatra tipăriturilor din Țara Românească. De aici, mai târziu, va porni Coresi, care le va aduce românilor bucuria citirii în limba lor. Despre toți domnitorii care au marcat istoria, Vlad Țepeș, în timpul căruia s-a construit Turnul Chindiei, Radu cel Mare, Neagoe Basarab, Petru Cercel, Mihai Viteazul, Matei Basarab sau Constantin Brâncoveanu, ne-a vorbit la Muzeul de Istorie, cu mult patriotism local, o doamnă ghid. Iar Muzeul de Artă din vecinătate ne-a bucurat ochii cu arhitectura gândită de italianul Giovanni Baltasare Vignosa, cu decorațiile cu influențe baroce și bogata pictură murală.

Mănăstirea Dealu a fost un alt obiectiv pe care îl aveam pe agendă, iar aici ne-am bucurat de frumusețea grădinilor cu florile atent îngrijite de măicuțe și ne-am recules la cavoul care adăpostește capul lui Mihai Viteazul. Cu bateriile încărcate de frumos și de bucuria timpului de calitate petrecut împreună, ne-am întors acasă pentru o nouă săptămână din viață, cu bune și cu mai puțin bune. Dar… totul devine istorie și doar amintirile frumoase rămân… Nu-i așa?

Citește și Scandal după depunctarea gimnastelor României la JO. Comitetul Olimpic Român a cerut reanalizarea cazului

Citește și Mesaj intern. Liberalii – obligaţi să preia pe conturile personale de FB comunicatul prefectului Predescu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită