Web Analytics

Sute de plângeri la instanţe împotriva amenzilor date în stare de urgenţă

de | 4.06.2020 13:19 | Actualitate

Decizia din 6 mai a Curţii Constituţionale a României privitoare la ordonanţele militare prin care s-a constatat neconstituţionalitatea impunerii de noi sancţiuni contravenţionale a provocat indignare şi din partea celor care s-au conformat restrângerilor impuse în stare de urgenţă, dar şi celor sancţionaţi cu amenzi de mii de lei. Iar cei din urmă au pornit contraatacul legal, dar cu accent de nesimţire, începând contestarea amenzilor.
Plângeri prealabile împotriva proceselor-verbale de contravenţie s-au făcut chiar de a doua zi de după decizia CCR şi, în scurt timp, au devenit cele mai numeroase cereri adresate instanţelor de judecată din Argeş. Luând ca reper data de 15 mai, cea din afara stării de urgenţă şi dinaintea celei de alertă, situaţia este interesant de prezentat.
Astfel, în acea zi, la registratura Judecătoriei Piteşti au fost depuse 21 de plângeri prealabile împotriva amenzilor. Majoritatea au legătură cu sancţiuni primite în baza ordonanţelor militare, dar sunt multe în domeniul circulaţiei rutiere. La Judecătoria Câmpulung s-au înregistrat 20 de asemenea cereri de anulare a proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor. Dintre acestea, una vizează o sancţiune primită în temeiul unei hotărâri a Consiliului local, alta este pe Legea 61 (liniştea şi ordinea publică), iar toate celelalte au legătură cu Ordonanţa militară 3 şi amenzile instituite de aceasta. Mai mult, acestea evidenţiază din nou comportamentul reprobabil al minoritarilor, în condiţiile în care un anume Boceanu Alberto a făcut în acea zi patru plângeri pentru a contesta amenzi primite în zilele de 5 aprilie, 12 aprilie (două amenzi) şi 23 aprilie. Adică omul pentru care unii fac proiecte de integrare socială a fost sancţionat o dată, dar asta nu a contat şi nu va conta niciodată, fiindcă se va comporta fără niciun respect faţă de lege. Un alt caz interesant îl are ca reclamant pe un anume Enache Vasile. Acesta a întocmit o singură plângere, dar aceasta are ca obiect anularea a patru procese-verbale de contravenţie, toate pe Ordonanţa militară 3. Sancţiunile au fost primite fără niciun efect pe 27 aprilie, 28 aprilie (două) şi pe 1 mai.
În aceeaşi zi, 15 mai, la Judecătoria Curtea de Argeş au fost primite nu mai puţin de 36 de plângeri contravenţionale, însă nu toate pe ordonanţe militare. Predomină, totuşi, cazurile de amenzi primite în acest domeniu, lucru care nu se poate constata şi la Judecătoria Costeşti, acolo unde cele mai multe dintre cele 12 cereri au ca pârât nu Inspectoratul de Poliţie sau cel de Jandarmi, ci Garda Forestieră. Tot pe 15 mai, Judecătoria Topoloveni a înregistrat o singură plângere contravenţională, care vizează o sancţiune aplicată de oamenii legii de la un post de Poliţie Rurală.
Cătălin Ioan Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii