Web Analytics

Sute de adolescenţi au venit la Biblioteca Judeţeană să o cunoască pe scriitoarea Doina Ruşti

de | 30.05.2018 20:51 | Cultură

9 doina rusti02Prezentă la cea de-a doua ediție a Festivalului de C*Arte de la Pitești, cu „Fantoma din moară”, Doina Ruști a reușit să oprească timpul în loc. Joia trecută, în sala, plină până la refuz, a Bibliotecii Județene Argeș, adolescenții acestui timp, elevi de la colegiile „I.C. Brătianu” și „Maria Teiuleanu”, au alunecat pe nesimțite în memoria unui timp pe care nu l-au trăit, timpul părinților și al bunicilor lor.

Povestea femeii care-și regăsește, într-o librărie, întâmplător, viața secretă, scrisă de altcineva, despre care nu știe absolut nimic – o poveste cu detalii personale ca dragostea și ca suferința – evoluția acestei povești, felul în care ea curge în istoria mare, în istoria comunistă a satului românesc, vântul de irealitate, de „altă lume”, care bate peste roman de la un capăt la altul – toate acestea au prins în mreje auditoriul.
9 doina rusti01Doina Ruști are darul de a ți se strecura în minte ca o amintire la care te întorci mereu și mereu. Și nu doar prin scriitură. O privești, o asculți, ți-a fost până atunci străină și dintr-odată nu-ți mai este. Adoră să povestească. Și o face cu risipă de nuanțe. A răspuns, cu această risipă de nuanțe, la întrebările din sală. Da, fantoma din moară a existat. Da, multă vreme a trăit cu obsesia ei, obsesie care-și schimba, ca amibele, forma. Da, satul, casa, personajele au corespondent în realitate. Și da, Doina Ruști a izbutit un roman de linia întâi, care te împinge, cu duioșie, să-ți regândești propria viață din perspective la care nici nu te așteptai.
9 doina rusti03„Fantoma din moară” a apărut în 2008 și a fost distins cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România. La ora aceasta, Doina Ruști este tradusă în 14 limbi. Alături de „Fantoma din moară”, stau pe podium „Lizoanca”, onorat cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, „Zogru”, „Manuscrisul fanariot”, „Mâța Vinerii”, „Omulețul roșu”, care este cartea ei de debut.
Doina Ruști este profesoară la Universitatea Națională de Teatru și Film din București și, de asemenea, un remarcabil scenarist. Anul trecut i-a fost publicat romanul „Logodnica”, propus spre ecranizare în Norvegia.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii