Web Analytics

„Suspectăm că firmele din Piteşti au făcut un consorţiu şi, nefiind nicio concurenţă, s-au dus în preţul maxim”

de | 18.10.2018 13:43 | Dezvăluiri

# Exclusiv. Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, despre cei cinci asfaltatori investigaţi

De mai bine de două luni, Consiliul Concurenței investighează o licitație din Pitești. Și asta deoarece există suspiciuni că cinci asfaltatori ar fi făcut o înțelegere între ei pentru eliminarea concurenței. Și totul pentru a câștiga lucrări de asfaltare a 13 străzi, în valoare de 5,6 milioane lei, bani puși la bătaie de Administrația Domeniului Public Pitești.

„Cazul de la Piteşti este al doilea pe care îl deschidem în privinţa unor consorţii”

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a vorbit, în exclusivitate pentru Jurnalul de Argeș, despre investigația referitoare la cele cinci firme din Pitești.
„Cazul legat de Piteşti, pe care îl investigăm de câteva luni, este foarte interesant. Orice prejudiciere a licitaţiilor publice este un lucru periculos, pentru că duce la o risipă a banului public. Iar noi, Consiliul Concurenţei, trebuie să contribuim la buna gestionare a banului public. Cazul de la Piteşti este al doilea pe care îl deschidem în privinţa unor consorţii. Noi, de obicei, sancţionăm înţelegerile secrete, cartelurile. Companii concurente se întâlnesc şi se înţeleg în secret să crească preţul sau cine merge la o licitaţie şi cine merge la altă licitaţie. Există, însă, comportamente ce pot să aibă exact acelaşi rezultat. Ce e rău în ce fac aceste carteluri este creşterea preţului”, spune Bogdan Chirițoiu.

„La Pitești, firmele au preferat să anuleze concurenţa între ele, s-au strâns toate într-un consorţiu, acel consorţiu a licitat pe toate loturile”

Președintele Consiliului Concurenței a mai declarat pentru Jurnalul de Argeș: „Cu banii limitaţi pe care îi are statul se vor face mai puţine lucrări dacă preţul este mai mare. Acelaşi rezultat se poate obţine şi prin înţelegeri care nu sunt secrete, cum sunt consorţiile. Companiile au impresia că, dacă nu se ascund şi fac lucrurile la lumină, atunci e OK, atunci nu este nimic ilegal. Anul trecut am lansat un ghid privind consorţiile, ghid în care le atrăgeam atenţia asupra faptului că sunt permise de lege consorţiile, dar în anumite situaţii un consorţiu poate să reprezinte, de fapt, un cartel. Dacă într-un consorţiu intră companii care nu sunt concurente, care prestează activităţi complementare – de exemplu, o firmă face lucrarea de construcţie, o firmă face proiectarea, o alta face partea de consultanţă – atunci nu este o problemă. Chiar şi firmele concurente pot să intre într-un consorţiu, în cazul în care ele sunt prea mici ca să poată lua un contract sau dacă acel contract este prea mare pentru ca una dintre ele să îl gestioneze singură în condiţii de eficienţă economică. Ceea ce credem că se întâmplă la Piteşti, acolo avem de-a face cu companii care erau suficient de mari cât să gestioneze unul dintre loturi şi, în loc să se ducă și să se concureze deschis, corect, să câştige firma care e în stare să ofere cel mai bun preţ pentru a executa acea lucrare, ele au preferat să anuleze concurenţa între ele, s-au strâns toate într-un consorţiu, acel consorţiu a licitat pe toate loturile. Ce suspectăm că s-a întâmplat e că firmele din Piteşti au făcut acel consorţiu, au participat la toate licitaţiile, nefiind nicio concurenţă s-au dus în preţul maxim. Investigaţia va vedea dacă aceste suspiciuni se adeveresc, dacă cele cinci companii din Piteşti ar fi putut să preia acele lucrări singure şi nu aveau nevoie de consorţiu. Dacă se confirmă suspiciunile şi impunem sancţiuni companiilor din Piteşti, sper să fie un semnal pentru restul industriei de construcţii, să fie atenţi când se justifică cu adevărat un consorţiu şi să nu ajungă în situaţia în care consorţiul este o camuflare a unui cartel”.

De unde ştiau firmele din consorţiu că sunt singure la licitaţie?

Ancheta Consiliului Concurenței privind cele cinci firme din Pitești – General Trust Argeș SRL, Comesad Drumuri SRL, Selca SA, Construct Steel Market SRL și SC Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă SRL – va dura cel puțin un an. Asta și pentru că, în cazul în care firmele vor fi găsite vinovate, amenzile sunt foarte mari, putând ajunge până la 10% din valoarea cifrei de afaceri. Cert e că licitația a fost anulată după ce au apărut suspiciuni legate de încălcarea Legii concurenței și de faptul că cele cinci firme s-au cartelizat pentru eliminarea concurenței. Și mai este o problemă delicată: toate cele cinci firme au licitat la prețul maxim pentru cele cinci loturi din cadrul licitației. Fapt ce dovedește că acestea știau sigur dinainte de începerea licitației că nu mai au vreun alt concurent. Iar o asemenea informație nu le putea parveni decât de la persoane din cadrul Primăriei Pitești, care știau exact firmele înscrise la licitație.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii