Web Analytics

„Sunt doar pompierul care a dat primul o mână de ajutor să stingem vâlvătaia”

de | 16.04.2020 13:27 | Dezvăluiri

# Ne-a declarat autorul donației, omul de afaceri Gheorghe Văsâi, care a adăugat: „Am vrut să ajut, nimic mai mult” # Istoria celei mai mari donaţii din judeţ pentru tratarea Covid. 120.000 lei pentru primul aparat de testat coronavirusul

Săptămâna trecută, Spitalului Orășenesc din Mioveni i-a fost oferit, sub formă de donație, primul aparat Real Time PCR adus în județ pentru depistarea rapidă a infecțiilor cu noul coronavirus. Această achiziție a fost posibilă grație donației făcute de omul de afaceri argeșean Gheorghe Văsâi, care a plătit pentru aparat 120.487,50 lei. Este, de departe, cea mai mare donație privată din Argeș făcută în aceste vremuri greu încercate. De asemenea, și consilierul local Cristian Gentea s-a implicat în lupta împotriva pandemiei de Covid-19 și a cumpărat kit-urile necesare aparatului de testare a persoanelor infectate cu SARS COV-2.
Primul aparat din județul Argeș pentru testarea Coronavirusului a ajuns joi, 9 aprilie, și a fost predat Spitalului Mioveni de către reprezentantul firmei Dialab, în prezența primarului Ion Georgescu, a managerului spitalului, dr. Horia Trăilă, și a directorului medical Adela Șerbănescu. Aparatul a fost montat în laboratorul din noua secție de boli infecțioase a spitalului din Mioveni, organizată în cele trei foste corpuri ale spitalului. „Vom avea posibilitatea în scurt timp, după ce obținem toate avizele și certificările necesare, în regim de urgență, să facem teste pacienților suspecți, cadrelor medicale, așa cum ar trebui, conform normativelor Ministerului Sănătății”, a declarat managerul Spitalului de la Mioveni, dr. Horia Trăilă.

Gheorghe Văsâi: „Am cumpărat aparatul pentru testarea cu prioritate a personalului medical din județ”

Pentru Jurnalul de Argeș, omul de afaceri argeșean Gheorghe Văsâi a explicat de ce a făcut acest gest, care a constat în plata integrală a primului aparat de testat Covid adus în Argeș. Mare atenție, adus în Argeș chiar înaintea celor două promise de stat, prin Consiliul Județean (a căror achiziție mai durează) și prin Ministerul Sănătății, cel puțin așa a spus prefectul Emanuel Soare, că a făcut diligențe acolo. „Într-adevăr, m-am oferit să suport din resurse proprii costul și transportul unui aparat pentru testat Covid-19, dedicat în primul rând personalului medical din Argeș, foarte încercat în aceste zile și în cele care vor urma. Am vorbit în acest sens cu dl. primar Ion Georgescu de la Mioveni, după ce am citit în presă că spitalul de acolo va trata bolnavii de coronavirus. M-am oferit ca aparatul să-l cumpere firma Girexim, care apoi să-l doneze spitalului de la Mioveni. Am convenit ca dl. primar Georgescu și cei din echipa domniei sale să-mi spună ce tip de aparat doresc și de la ce furnizor, după care eu îl cumpăr și îl donez Spitalului Mioveni. În primul rând pentru testarea personalului medical de acolo și din tot județul, apoi, bineînțeles, și pentru testarea tuturor celor suspecți de Covid-19. Am vrut să ajut, nimic mai mult. Sunt doar pompierul care a dat primul o mână de ajutor să stingem vâlvătaia. Restul cade în sarcina autorităților din Argeș, în care am mare încredere că-și vor face treaba, fiindcă toți trăim, muncim și ne creștem copiii în acest județ”, a declarat Gheorghe Văsâi pentru Jurnalul de Argeș.

Prefectul Emanuel Soare: „L-am sunat personal pe dl. Văsâi să îl felicit pentru gestul impresionant pe care l-a făcut”

Și prefectul județului Argeș, Emanuel Soare, l-a felicitat pe Văsâi pentru gestul său remarcabil: „L-am sunat personal pe dl. Vasâi să îl felicit pentru gestul impresionant pe care l-a făcut pentru cetățenii județului Argeș prin donația făcută pentru achiziția unui PCR Real Time pentru a se începe testarea și în județul Argeș. Am vorbit și cu managerul Spitalului Mioveni (dr. Horia Trăilă, nota redacției) pentru a-l felicita pentru eforturile depuse în sensul pregătirii laboratorului de testare de la Spitalul Mioveni. Am primit asigurări că, în cel mai scurt timp, laboratorul va fi pegătit pentru a se începe testarea în următoarea săptămână și jumătate. Așa cum a fost și dorința donatorului, primele testări care se vor face vor avea în vedere personalul medical. După cum știți, se fac multe eforturi pentru achiziția mai multor astfel de aparate, dar, din motive obiective, care țin fie de procedurile de achiziție, fie de lipsa echipamentelor sau a furnizorilor, lucrurile nu se întâmplă atât de repede cum ne-am dori. Cu atât mai mult, în acest context, gestul domnului Văsâi este unul remarcabil. L-am rugat să își țină obiceiul acesta”, a comunicat prefectul Emanuel Soare.

Primarul de la Mioveni: „Avem promisiunea că la Mioveni va ajunge și un al doilea laborator de testare Real Time PCR”

Și primarul Ion Georgescu a adus mulțumiri omului de afaceri Gheorghe Văsâi.
„Acest mijloc de testare, atât de necesar cadrelor medicale aflate în lupta pentru salvarea vieții celor infectați cu coronavirus, a ajuns la Mioveni grație implicării materiale a omului de afaceri Gheorghe Văsâi, cel care a achitat costul acestui aparat.
Prin intermediul acestui mesaj, țin să îi mulțumesc public domnului Văsâi pentru lăudabilul gest de solidaritate și omenie de care a dat dovadă.
Totodată, mulțumirile mele și ale personalului medical din Spitalul Mioveni se îndreaptă și către domnul Cristian Gentea, cel care a achitat primele sute de teste Covid care au ajuns la noi, precum și domnului Ion Mânzână, vicepreședintele CJ Argeș, pentru implicarea și suportul constant de care a dat dovadă în această perioadă față de Spitalul Mioveni.
Trebuie menționat faptul că aparatul Real Time PCR, cel puțin pentru moment, va lucra teste doar pentru două categorii de persoane, respectiv testele pacienților care prezintă simptomele infectării cu COVID-19, personalul medical – la ieșirea din tură și persoanele care au intrat în contact cu un pacient pozitiv (familia).
Laboratorul de testare va fi funcțional cu linie completă și personal calificat pentru validarea rezultatelor în cel mult o săptămână. Pentru a asigura o mai mare capacitate de testare, avem promisiunea că la Mioveni va ajunge și un al doilea laborator de tastare Real Time PCR. Prin această analiză cu ajutorul RT PCR, specialiștii își dau seama ce virus a provocat boala infecțioasă de care suferă o persoană. Analiza se face prin studierea materialului genetic colectat de la pacient, care se introduce într-un reactor în care este amestecat cu enzime care reproduc o copie a ADN-ului sau ARN-ului, pe care o multiplică în lanț. PCR – Polymerase Chain Reaction – determină tipul infecției din corpul unui om, dar și amploarea infecției”.

Cristian Gentea a cumpărat, prin contribuţie personală, kit-ul de testare

De asemenea, un gest remarcabil l-a făcut și consilierul piteștean Cristian Gentea, președintele PSD Pitești, care a plătit 9000 lei, contribuție personală, pentru achiziționarea unui kit de testare destinat acestui aparat. „Mie, platforma nucleară de la Mioveni, unde am pornit de jos, ca tânăr inginer și cercetător, până să ajung director, mi-a dat totul, ca om și ca profesionist. N-am vrut să se interpreteze politic, de aceea am cumpărat kit-ul de testare pentru noul aparat Real Time PCR prin contribuție personală. De testele făcute la Spitalul Mioveni vor beneficia și salariații ICN și, Doamne ajută!, să fie cât mai puțini sau deloc. În rest, n-aș vrea să mai comentez, fiindcă atenția noastră trebuie să se îndrepte acum către personalul medical de la Spitalul Mioveni și, de altfel, din întreg județul. Ei sunt adevărații eroi”.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

2 Comentarii

  1. – Cinste lui Gheorghe Văsâi … si primarului la fel !

  2. Asta dupa ce a furat zeci de milioane din Arges, viitor puscarias, face pe filantropul!

    Drum lin spre puscarie, meseriasule.