Potrivit unui studiu Eurostat, românii citesc mai puțin de 5 minute pe zi, iar 35% recunosc că nu au citit niciodată vreo carte.
Citește și: Concert de Paște la Filarmonica Pitești
Sociologii spun că tehnologia influențează această activitate. „Înainte de revoluție stăteam chiar foarte bine, pentru că nu aveam altceva de făcut. După revoluție a fost explozia asta de stimuli veniți din toate direcțiile, care au distras atenția, și mai ales televiziunea, mass-media și internetul au marginalizat cu totul citirea cărților”, susține sociologul George Butunoiu, citat de digi24.ro.
Specialiștii spun că e nevoie doar de 6 minute de lectură pe zi pentru a vedea schimbări radicale la nivelul creierului sau pentru a reduce nivelul stresului cu 68%.
Cei care au învățat să citească au un volum mai crescut de substanță cenușie în mai multe arii din lobul temporal și parietal. Aceștia spun că aria pentru forma vizuală a cuvintelor este o arie vizuală de asociație. „Se numește ipoteza reciclării neuronale și spune că o parte din circuitele vizuale deja specializate pentru recunoașterea obiectelor se respecializează pentru recunoașterea cuvintelor atunci când învățăm să citim”, spune Simina Pițur, cercetător în neuroștiințe, potrivit sursei citate.
0 Comentarii