Web Analytics

Știința prelungește durata de viață a hainelor

de | 30.06.2020 20:28 | Economie

• Procter & Gamble a finanțat un studiu care a descoperit că ciclurile mai scurte și mai reci prelungesc durata de viață a hainelor
• Densitatea și durata de viață a vopselelor sunt diferite de probleme precum germenii și bacteriile aflate în spălare.
• Spălările reci, scurte reduc distrugerea microfibrelor de vărsare și decolorarea

Oamenii de știință de la Universitatea din Leeds – și, trebuie menționat, Procter & Gamble – spun că cea mai bună modalitate de a menține hainele să pară noi cât mai mult timp este să folosești cel mai rece și mai scurt ciclu de spălare.

Producătorul de detergenți și-a unit forțele cu Lucy Cotton autorul principal și instructorul de design al universității pentru un studiu asupra modului în care spălarea hainelor determină distrugerea microfibrelor. Aceste fibre pierdute pot provoca îmbătrânirea prematură a îmbrăcămintei și pot slăbi țesăturile.

În lucrarea publicată, cercetătorii au folosit zeci de tricouri de la un comercial de ținute din Regatul Unit, reprezentând mărci precum Gildan, Russell și Hanes. Oamenii de știință au rulat la început mașinile de spălat goale pentru a se asigura că nu există alte microfibre în interior, apoi au colectat apa din întregul ciclu pentru a se asigura că toate microfibrele recent desprinse au fost capturate.

Apa de spălare rezultată a fost evaporată, uscată complet și apoi cântărită. Oamenii de știință au măsurat rezistența și transferul de vopsea folosind eșantioane de țesătură „receptor” pentru fiecare încărcare, cu culoarea lor măsurată înainte și după spălare.

După o serie de teste cu diferite culori și materiale ale tricourilor la diferite temperaturi de spălare și lungimi ale ciclului, rezultatele au fost clare. Din studiu:

„Se observă o pierdere de culoare semnificativ mai mare pentru ciclul scurt de 85° C din bumbac (85 minute) în comparație cu ciclul Cold Express (30 minute). Aceste observații oferă dovezi că într-o situație „reală” creșterea timpului și a temperaturii de spălare duc la pierderea de culoare în urma spălării repetate.”
De asemenea, oamenii de știință au măsurat cât de mult s-a schimbat nuanța de la culori mai închise la cele mai deschise, ceea ce duce la decolorarea tricourilor și la pierderea strălucirii țesăturilor cu nuanțe luminoase, de exemplu.

„Având în vedere efectul transferului de culoare în urma spălării repetate, pentru majoritatea țesăturilor cu receptor alb s-a observat un transfer semnificativ mai mare de culoare pe țesăturile pentru ciclul scurt de 40° C de bumbac (85 minute) în comparație cu ciclul Cold Express (30 minute). Aceste observații oferă dovezi că, într-o situație „reală”, creșterea timpului și a temperaturii de spălare măresc transferul de coloranți. ”

În ceea ce privește microfibrele, același rezultat a survenit în urma testelor: temperatura mai ridicată și timpul mai lung au dus la pierderea mai multor microfibre, indiferent dacă țesătura tricoului era de bumbac sau un amestec de poliester.

Menținerea calității țesăturilor ține și de buna îngrijire a mașinii de spălat. Poți face acest lucru urmând câteva obiceiuri de bază.

În primul rând, întreținerea periodică a mașinii de spălat va ajuta la prevenirea acumulării de depozite de mucegai, mucegai, praf, murdărie și săpun, care pot fi dăunătoare sănătății și îmbrăcămintei dvs. și pot provoca, de asemenea, un miros neplăcut. Curățarea este deosebit de importantă pentru mașinile cu încărcare frontală, deoarece garnitura de cauciuc din jurul ușii rămâne umedă. Dacă dețineți o astfel de mașină de spălat, după fiecare încărcătură de rufe, folosiți o cârpă de bumbac pentru a șterge interiorul ușii și garnitura de cauciuc a acesteia.

De asemenea, mențineți ușa – sau capacul de pe încărcătoarele superioare – deschise pentru a permite circularea aerului. Unele încărcătoare frontale au o clanță cu magnet, care menține ușa deschisă cu un centimetru. Dacă mașina de spălat pe care o folosiți are un astfel de mecanism, folosiți-l pentru a aerisi cuva.

Majoritatea modelelor de pe piață dispun de cele mai noi tehnologii pentru prelungirea duratei de viață. De exemplu, o mașină de spălat Samsung are aceeași garanție de 2 ani de care alte produse se bucură. Înregistrarea acesteia va duce la prelungirea garanției la 5 ani.

Astfel, chiar dacă optezi pentru cicluri mai scurte și mai reci, vei spăla mereu mai liniștit. Descoperă și cele 10 curiozități ale mașinilor de spălat rufe!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii