Web Analytics

Stenograme incendiare. Controlorii de la Publitrans şi-au înregistrat directorul în şedinţă

de | 13.07.2017 12:58 | Dezvăluiri

6 rotaru# Controlorii îl acuză pe directorul Manuel Rotaru (foto) că le fixează target la amenzi # În replică, directorul Publitrans afirmă că e nemulţumit de activitatea controlorilor preluaţi de la CNCD, pe care îi suspectează că iau şpăgi de la călătorii care ar trebui amendaţi, în schimb îi amendează pe bătrânii neputincioși și pe copii

Se ascut săbiile în ograda operatorului local de transport în comun, Publitrans SA, societate la care acţionar majoritar este Primăria Municipiului Piteşti. Angajaţii Corpului de Control îl acuză pe directorul Manuel Rotaru că nu are un vocabular adecvat şi că le fixează target la amenzi, respectiv încasarea unei amenzi pe zi. De cealaltă parte, directorul Publitrans e nemulţumit că o parte din controlori nu îşi fac treaba, că vor să lucreze numai în anumite zone şi numai cu anumiţi colegi. La începutul lunii iulie, la Publitrans a avut loc o şedinţă cu scântei, tema acesteia fiind chiar activitatea Corpului de control. Jurnalul a intrat în posesia stenogramelor de la întrunirea respectivă, stenograme ce arată clar situaţia deloc roză în care se află societatea de transport public a Primăriei Piteşti. Cine are cel mai mult de suferit de pe urma acestui război de gherilă? În mod sigur cetăţenii Piteştiului, care nu doar că au parte de cele mai scumpe bilete de autobuz şi abonamente, ci, de multe ori, sunt trataţi ca adevăraţi infractori, din cauza goanei controlorilor după amenzi, în scopul de a-şi atinge targetul fixat de şefi.

Numeroasele incidente petrecute în autobuze şi reclamaţiile călătorilor vizavi de activitatea şi comportamentul controlorilor au declanşat un adevărat război între aceştia şi conducerea Publitrans. Cum în ultima vreme banii încasaţi din amenzile date călătorilor prinşi pe traseu fără bilete au scăzut, însă rândurile celor care circulă ilegal cu mijloacele de transport în comun nu s-au subţiat deloc, a apărut şi suspiciunea că cei prinşi fără bilet ar cotiza controlorilor 3, 5, 10 lei pentru a scăpa de amenda usturătoare de 40 de lei, echivalentul unui bilet de control. Ba mai mult, cei 24 de angajaţi ai Corpului de Control s-ar fi constituit în două tabere. Prima gaşcă ar fi cea a controlorilor cu ştate vechi în domeniu, foşti salariaţi ai CNCD, preluaţi de Publitrans imediat după izbucnirea scandalului în Dosarul Autobuzelor. Cealaltă tabără pare a fi formată din controlorii angajaţi de Publitrans în ultimii ani. În ultima perioadă între cele două tabere s-ar fi creat animozităţi, miza fiind numărul mare de amenzi pe care le încasează angajaţii mai proaspeţi, faţă de controlorii cu ştate mai vechi. Şi, din câte se pare, ostilităţile dintre cele două găşti s-ar fi lăsat inclusiv cu scandaluri în mijloacele de transport în comun. Pe 3 iulie 2017, în jurul prânzului, la Publitrans a avut loc o şedinţă cu angajaţii Corpului de Control, la care directorul general Manuel Rotaru a tunat şi fulgerat. În urma acestei şedinţe, şeful Corpului de Control, Cristian Dumitrescu, a fost înlăturat din funcţia pe care o deţinea. Dumitrescu i-ar fi spus, cu ceva timp în urmă, directorului Rotaru că doi dintre controlorii pe care îi are în subordine bagă bani frumoşi în buzunar de la călătorii prinşi pe traseu fără documente de călătorie legale. Vă prezentăm în continuare fragmente de stenograme din şedinţa cu pricina, care ne arată haosul care domneşte în ograda societăţii de transport public local.

„Am preluat o echipă foarte proastă, cu caracter jegos”

Manuel Rotaru: Am vrut să ne întâlnim, că nu ne-am mai întâlnit demult şi n-am vrut să mai intervin eu, dar mie nu-mi place ce se întâmplă. Am preluat o echipă foarte proastă, cu caracter jegos, ca să mă exprim corect, şi văd că nu vă reveniţi! Nu sunteţi angajaţi să lucraţi cum vreţi voi şi cu cine vreţi voi! Clar? Sunteţi salariaţi ai unităţii, la dispoziţia unităţii. Că nu vreţi cu unul şi cu altul, nu mă interesează pe mine. Ăia care n-au vrut cu unul şi cu altul, să vină în comisia de disciplină şi am eu grijă de ei! Nu mofturi, nu schimburi, nu cu cine nu, că ne înţelegem noi mai bine şi că noi nu lucrăm prin Găvana sau prin alte părţi. Chestiile ăstea nu le tolerăm şi dacă nu vă revizuiţi atitudinea şi mergeţi cu tot felul de prostii şi de bazaconii în cap, vă spun foarte clar că scap de toată echipa de control şi angajez novici, dar ştiu că nu mai e aceeaşi cloacă. Sunt foarte supărat pe corpul de control. Primul pe care îl prind că nu e în traseu şi n-are cursa trecută în buletin, îl dau afară. Al doilea la fel, al treilea la fel, până scap de voi. Tot felul de discuţii… De când vă judecaţi voi şefii, mă? Părinţii şi şefii nu vi-i alegeţi voi, mă! Vi-i dă Dumnezeu. Dacă vreţi să lucraţi în formula asta s-o spuneţi. Dacă nu, vă luaţi tălpăşiţa, da repede! A ajuns cuţitul la os.
Controlor: Păi… (neinteligibil)
Rotaru: (urlând şi bătând cu pumnul în masă) Hai, gura! N-am chef să te aud!
Controlor: Dar de ce nu ne daţi şi nouă voie să vorbim?
Rotaru: Am spus clar că nu vreau să aud pe nimeni, da?
Controlor: Am înţeles, aveţi perfectă dreptate, dar…

„Dacă mai aud şerpăria care e acolo, externalizez serviciul şi scap de voi”

Rotaru: Am spus clar să taci din gură! Am spus clar că nu vreau să ascult pe nimeni! Ieşi afară! Ieşi! V-am ascultat prea mult şi v-a gâdilat cine v-a gâdilat prea mult! Deci, nu e ca la CNCD. Nu e aici de cancan, aici e de activitate. Turele se vor face cum vrem noi, echipele cum vrem noi, da? Şi care comentează pleacă, ca să fie clar! Tonul ăsta poate nu-l merită toţi de aici, ci câţiva, o mână. Revizuiţi-vă complet atitudinea, că dacă mai aud şerpăria care e acolo, spun clar că externalizez serviciul şi scap de voi, scap. Dar nu se poate aşa! Nu lucrez vineri după-amiaza că mă duc io… Care e, mă, ăla? Să se ridice în picioare singur.
Controlor: Am fost eu cu Necula şi cu Marinescu vineri.
Rotaru: Păi, atâta vă trebuia şi chiar mă uitam la Dumnezeu să vă bateţi în traseu. Puteam să vă dau afară pe amândoi. Direct aşa, să nu mă mai uit la voi.
Controlor: Nu… Am o vârstă şi nu e bine.
Rotaru: Sunteţi interfaţa noastră cu călătorii. V-am luat apărarea. Uitaţi-vă pe Facebook-uri. Şi astăzi sunteţi daţi pe acolo. Vă iau tot timpul apărarea, tot timpul scriu.
Controlor: …(neinteligibil) a fost de vină. Mă scuzaţi că intervin.
Rotaru: Sunteţi imaginea societăţii în traseu. Voi, şoferii şi cu tonetistele. Ce atitudine e aia să vă certaţi că nu lucraţi împreună?
Controlor: Nu vrea persoana respectivă cu mine.
Rotaru: Păi nu vrea, o să plece dacă nu vrea.
Controlor: Păi asta zic, am venit ca să facem o treabă aici.
Rotaru: Ce?
Controlor: Să muncim.
Rotaru: Exact! Ce scrie acolo echipă în împărţitor, aşa plecaţi.
Cristian Dumitrescu: Era mai bine la CNCD?
Rotaru: Deci nu discut cu nimeni.
Dumitrescu: Nu, vorbesc de d-ăştia aşa…
Rotaru: Tu ai fost tot timpul cu gura mare de când ai venit aici.
Dumitrescu: Cine? Eu?
Rotaru: Da, tu.
Dumitrescu: Nu cred!
Rotaru: E a doua oară. Când am fost jos, tot tu aveai opinie separată. Deci mie nu-mi trebuie opiniile ăstea separate.
Dumitrescu: De ce, domn director?
Rotaru: Când discutăm despre serviciu, discutăm despre serviciu. Când discutăm despre altceva, discutăm despre altceva. Începând de astăzi nu mai există şef de schimb, a fost o mare prostie. Am pus botul la chestia asta, am vrut să se facă treabă, nu există şef de schimb. Care nu este prins în traseu şi cu fişa de traseu corect completată la ora controlului zboară. Scurt! Faceţi o minută cu toată lumea pentru că le-am adus la cunoştinţă acuma.
Dumitrescu: Pot să vă întreb şi eu ceva?
Rotaru: Acum ascult. Da.
Dumitrescu: Voiam să vă întreb, adică ce aţi greşit dvs. în privinţa mea ca şef de schimb?
Rotaru: Am spus că am greşit că s-a luat decizia…

Directorul Rotaru către şeful de schimb Dumitrescu: „Nu ştiu ce mi-ai spus tu, că am uitat de atuncea. Parcă au rămas în biroul ăla…”

Dumitrescu: La ce aţi spus dvs? Că nu ştiu. La nişte lucruri care vi s-au adus la cunoştinţă, adevărul, şi nu vreţi să faceţi nimic?
Rotaru: Ce adevăruri, mă? Ce adevăruri?
Dumitrescu: Ceea ce v-am spus eu. Vă aduceţi aminte când am intrat la dvs. în birou şi v-am spus unele lucruri?
Rotaru: Nu ştiu ce mi-ai spus tu, că am uitat de atuncea. Parcă au rămas în biroul ăla…
Dumitrescu: Eu întotdeauna vorbesc numai adevăruri. Eu nu mint şi nu spun nimic altceva.
Controlor: E mai eficient controlorul decât un şef de schimb.
Dumitrescu: Ascultaţi-mă puţin! Pe mine nu mă deranjează că eu nu mai sunt şef de schimb. Trebuia să lucrăm toţi egal, să fie toată lumea egală, eu asta am vrut să fac şi ce am făcut aici. Să vă dau un exemplu. Sâmbăta şi duminica nu toată lumea lucrează o săptămână schimbul unu, o săptămână schimbul doi. Fiecare îşi face cum vrea el.
Rotaru: Tocmai de-aia, bă, Dumitrescule… (neinteligibil)
Dumitrescu: Dar să ştiţi că ce v-am zis, nu v-am minţit nimic.
Rotaru: Şi vrei s-o facem publică? De-aia ţi-am zis.
Dumitrescu: Da’ nu mă interesează. Eu v-am spus că nu mi-e frică de nimeni şi de nimic.
Rotaru: Deci dacă vorbim o vorbă, e o vorbă. Dar nu asta e problema.
Dumitrescu: Dar se pare că într-adevăr se pierde foarte mult aici. Asta nu e bine.
Rotaru: Acultă-mă ce spun şi ascultaţi-mă ce vă spun! Pe bisericuţele ăstea…
Dumitrescu: Ştiţi cine sunt bisericuţele? Vi le spun eu, că e o singură bisericuţă.
Rotaru: Pe schimburile astea făcute cu acordul vostru, aleşi de voi, cum vreţi voi, cu brigăzile făcute cum vreţi voi…
Dumitrescu: Păi, cine a făcut asta?
Rotaru: …s-a ajuns la prostia asta. Vă garantez eu…
Controlor: Unele persoane, nu toţi.
Rotaru: Vă garantez eu, că prin rotaţie, conform graficului, veţi fi sâmbete şi duminici. Unul nu îşi mai alege sâmbăta şi duminica.

Cristian Dumitrescu, fost şef al controlorilor: „Se impune un număr de amenzi pe zi pentru fiecare controlor”

Iată ce spune fostul şef de schimb al Corpului de Control, Cristian Dumitrescu: „Se poartă abuziv dl director. Ne vorbeşte foarte urât. I-am spus că două persoane din Corpul de Control iau bani de la călători şi n-a avut nicio reacţie. Controlorii sunt forţaţi să dea amenzi. Se impune un număr de amenzi pe zi pentru fiecare controlor, să dea o amendă pe zi şi ţi se spune ca la romi să te orientezi, să nu-i bagi în seamă ca să nu iasă scandal”.

Directorul Publitrans, Manuel Rotaru: „Vi se pare corect şi normal să amendeze numai copii şi bătrâni neputincioşi?”

L-am căutat şi pe Manuel Rotaru, directorul Publitrans, pentru un punct de vedere. Acesta ne-a declarat că e nemulţumit de activitatea Corpului de Control, de relaţia interumană a colectivului de la Control, care vrea să-şi facă în mod selectiv programul de lucru. „Controlorii preluaţi de la CNCD au fost învăţaţi din partea cealaltă cu un mod de lucru mult mai lejer, mult mai libertin. Şi acolo lucrurile degeneraseră foarte mult şi nu vreau să se întâmple acelaşi lucru şi aici. Nu e normal ca un angajat să impună condiţii asupra programului şi zonelor de lucru sau echipei din care face parte. Mă nemulţumeşte modul de lucru cu călătorii, că s-au făcut tot felul de găşti în rele şi mă nemulţumeşte că mi-a ajuns la ureche că iau bani de la călători. Volumul de încasări din amenzi a scăzut şi trebuie să văd care e cauza. Una dintre cauze poate fi şi aceasta. Nu am deocamdată dovezi, că este foarte greu de dovedit. Dar tot timpul se vaită ca nişte babe. Vi se pare corect şi normal să amendeze numai copii şi bătrâni neputincioşi? Nu sunt de acord nici să evite grupurile de femei de etnie romă din autobuz. În momentul în care le spui să acţioneze îţi zic: ce să fac şefu’, dacă mă bat?”, spune directorul Manuel Rotaru. Acesta ne-a mai comunicat că, la ora actuală, activitatea angajaţilor Corpului de Control este în evaluare. L-am întrebat pe directorul general al Publitrans şi dacă angajaţii de la Control au ca target încasarea unei amenzi pe zi. „Nu au un target şi nu mai sunt bonusaţi la numărul de amenzi acordate pentru că tot ei au făcut reclamaţie la ITM, iar cei de la ITM au zis: n-aveţi voie să le faceţi criteriu de evaluare, adică să-i penalizaţi în cazul în care nu realizează targetul de amenzi”, susţine Manuel Rotaru.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii