Web Analytics
scris joi, 04.07.2024

Statutul polițistului, modificat. Sunt vizate cercetarea disciplinară, acordarea gradelor profesionale și răspunderea materială

Câteva schimbări la statutul polițistului au fost făcute recent printr-o ordonanță de urgență. Noutățile vizează, printre altele, decontarea cheltuielilor de asistență juridică, acordarea gradelor profesionale, cercetarea disciplinară și răspunderea materială a polițiștilor – scriu cei de la avocat.net.

Statutul polițistului, modificat. Sunt vizate cercetarea disciplinară, acordarea gradelor profesionale și răspunderea materială

Citește și: Veniturile din surse neidentificabile, impozitate începând de luna aceasta cu 70%

OUG 82/2024, modifică și completează Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului.

Astfel, când vine vorba despre decontarea cheltuielilor de asistență juridică, modificările și completările apărute recent urmăresc stabilirea, în mod clar și complet, la nivelul legislației primare, a conținutului juridic și a limitelor dreptului în virtutea căruia polițistului, împotriva căruia se desfășoară un proces penal și/ sau civil pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau care are sau a avut, într-un proces penal, calitatea de persoană vătămată printr-o faptă de ultraj, i se decontează cheltuielile cu asistența juridică.

Ordonanța stabilește concret ordonatorul de credite competent să procedeze la decontarea cheltuielilor de asistență juridică (cel care asigură finanțarea unității în care polițistul era încadrat la momentul deschiderii procesului), termenul maxim până la care acestea pot fi solicitate (trei ani), precum și un plafon maxim până la care acestea pot fi acordate (valoarea unui câștig salarial mediu brut).

Apoi, schimbarea decisă la acordarea gradelor profesionale absolventului cu diplomă de licență al unui program de studii organizat la forma de învățământ cu frecvență în cadrul Academiei de Poliție «Alexandru Ioan Cuza» a MAI în funcție de vechimea în structurile ministerului este motivată de punerea în acord a cadrului legislativ cu aspectele subliniate de Curtea Constituțională a României în Decizia nr. 298/2021.

În ceea ce privește cercetarea disciplinară, apare posibilitatea aplicării măsurii „atenționării” ca măsură administrativă cu rol preventiv și se stabilește un mecanism care să nu afecteze posibilitatea de modificare a raporturilor de serviciu ale polițistului în perioada cercetării disciplinare, dar care să permită continuarea cercetării disciplinare la noua unitate.

Totodată se modifică mai multe prevederi legate de răspunderea materială a polițistului, astfel încât legislația să fie în acord cu o serie de decizii CCR. De pildă, se stabilește că polițistul răspunde civil pentru întreaga pagubă, calculată la data constatării acesteia, și material, în limita a trei salarii lunare nete, pentru pagubele cauzate patrimoniului unității sau patrimoniului MAI.

În fine, după cum era subliniat în nota de fundamentare a propunerilor, „se impune modificarea criteriului specific prevăzut la art. 10 alin. (1^2) lit. a) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, în sensul în care persoana care participă la un concurs pentru ocuparea unor funcții de execuție vacante prin încadrare directă/ reîncadrare/ transfer nu trebuie să aibă tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe față și/ sau gât, precum și în alte zone ale capului. Impunerea unui astfel de criteriu specific este justificată de necesitatea asigurării unor pârghii de protecție a polițiștilor care lucrează în contact direct cu cetățenii, astfel încât să nu se creeze eventuale situații de vulnerabilitate generate de identificarea acestora pe baza unor elemente particulare”.

Articol preluat de pe avocat.net.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită