Web Analytics

STATISTICĂ ALARMANTĂ: Aproximativ jumătate de milion de români își caută un loc de muncă!

de | 3.12.2020 08:27 | Actualitate, Economie

Aproape jumătate de milion de romani sunt în căutarea unui loc de muncă, arata datele oficiale. Cel mai greu îşi găsesc o slujbă tinerii, care abia au terminat şcoala.

Ciprian Comanov: „Ne-a pus pe liber pe câţiva dintre noi, vreo 10% să zic aşa, pentru că aprovizionarea nu mai era atât de mare, nu mai avea nevoie de atâţia oameni.”

Şi nu este singurul în această situaţie. Potrivit INS, numărul celor rămaşi fără un loc de muncă a trecut de 470.000, cu peste 100.000 mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt INS: „Categoria de vârstă cea mai afectată de şomaj este cea din zona tinerilor , cei care sunt sub 25 de ani. Rata şomajului ajutat pentru această categorie este în jur de 24%.”

Sunt aproximativ 100.000 de tineri care au terminat liceul sau facultatea şi nu au reuşit să îşi găsească un rost. Faţă de anii trecuţi, când amânau acest moment, în prezent criza sanitară i-a făcut mai responsabili.

În plus, tinerii par să nu mai aibă aceleaşi aşteptări salariale. Potrivit unui studiu recent, pentru mai bine de jumătate dintre candidaţi, salariul de debut este cuprins între 1.700 şi 3.000 de lei. Doar 11% ar cere salarii de până la 4.500 de lei şi doar 4% spun că s-ar califica la un venit şi mai mare.

În prezent, locurile de muncă disponibile pentru cei aflaţi la început de drum sunt în vânzări, curierat, retail sau call-center. Înainte, cei mai mulţi lucrau în industria Horeca, dar această piaţă s-a prăbuşit.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii