Web Analytics

Start la acţiunile marca Europe Direct Argeş

de | 26.01.2017 15:57 | Cultură

9 01

Pe 13 ianuarie, Centrul Europe Direct Argeș a organizat sesiunea de informare „Călătorie prin Europa”, dând startul activităților din acest an.
Evenimentul s-a adresat elevilor de la Școala Gimnazială „Ion Pillat” din Pitești și a avut loc în cadrul aceleiași instituții. Aici am fost întâmpinați de elevii clasei pregătitoare, un grup de copii frumoși, veseli și dornici să învețe cât mai multe despre ce înseamnă Uniunea Europeană.
Am pornit în călătorie cu „pași mici”. După ce copiii au aflat că facem parte din Uniunea Europeană, după ce au înțeles cât de important este că cele 28 de state componente se sprijină și se ajută reciproc, am găsit potrivit să discutăm despre cele mai însemnate simboluri. De departe cel mai cunoscut, drapelul european, prezentat sub forma unui cerc de douăsprezece steluțe aurii pe un fond albastru, a stârnit nu numai interesul, ci a pus la încercare și abilitățile practice ale celor mici. Cu doar o mână de steluțe, simbolizând idealurile de unitate, de solidaritate și de armonie între popoarele Europei, un steguleț albastru și cu puțin lipici am reușit să creăm propriul nostru drapel european și, pe deasupra, să ascultăm „Oda bucuriei”, imnul european.
Cei mici ne-au făcut o surpriză deosebit de plăcută. Dacă noi le-am arătat monedele și bancnotele euro folosite în 19 din cele 28 de state ale Uniunii Europene, ei ne-au spus cu exactitate ce valoare are fiecare. Au învățat, de asemenea, că o monedă unică oferă numeroase avantaje celor ce o folosesc și, pentru a face totul mai interesant, fiecare ne-a împărtășit ce ar face cu suma de bani pe care o avea pe băncuță: de la jucării până la dulciuri și cadouri pentru părinți, le-am auzit pe toate.

Excursie itinerantă în marile orașe ale lumii

După exercițiile interactive de descoperire a unor elemente de identitate culturală europeană, a urmat parcurgerea unei excursii itinerante în marile orașe ale lumii. Ne-am ajutat pentru aceasta de harta Europei pe care am încercat să o reconstituim, ghidându-ne după numerele de pe spatele fiecărui stat. Cuminți și curioși din cale-afară, copii au identificat culorile de pe drapelul a cinci state: patru dintre cele fondatoare și România. Am vizitat alături de ei fiecare stat, am aflat care îi este capitala, ce monumente și clădiri de însemnătate putem vizita și chiar am amintit câteva dintre personalitățile marcante din istoria fiecăruia. Cei mici au ținut să ne surprindă, la rândul lor, cu informații prețioase despre statele Uniunii Europene în care au călătorit.
Pentru aproape o oră, acești copii veseli și frumoși au parcurs alături de noi o călătorie uimitoare printre simbolurile, țările și, mai ales, elementele de identitate culturală europeană. Avem speranța că întâlnirea a fost un prilej deosebit de plăcut pentru a învăța și redescoperi, cot la cot cu cei mici, frumusețea culturii europene.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii