# EXCLUSIV. Reacţia ÎPS Calinic la scandalul provocat de stareţul Ioasaf
Articolul publicat de ”Jurnalul de Argeș” cu înregistrarea video în care starețul Mănăstirii Cotmeana i-a amenințat pe enoriași că le scoate dinții și apoi îi trimite să se sinucidă a atras, atât pe site-ul ziarului, cât mai ales pe pagina de facebook a publicației noastre, zeci de reacții negative. Evident la adresa lui Ioasaf Boiciuc, însă nici reprezentanții Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului n-au fost cruțați. Într-un comunicat de presă emis săptămâna trecută, Arhiepiscopia a pus reacţia stareţului pe seama consumului de medicamente. Între timp, a fost demarată o anchetă cu privire la predica halucinantă a stareţului şi, până una-alta, Ioasaf nu mai are voie să ţină slujbe, însă opinia publică e în continuare indignată după acest episod. Într-un scurt interviu acordat ziarului nostru, ÎPS Calinic încearcă să lămurească lucrurile şi spune că starea de sănătate a starețului nu a fost cauza principală a folosirii limbajului necuviincios, deşi a reprezentat unul dintre motive.
Comentariile cititorilor pe pagina de facebook a Jurnalului
„Ăsta e omul diavolului, nu al lui Dumnezeu!”, scrie Florina Lăptărețu, o cititoare a Jurnalului de Argeş, într-un comentariu. ”Trebuiau să iasă toți din biserică și să-l lase să latre singur”, este de părere și Ioan-Bogdan Farcaș.
„Acum au înnebunit și preoții, nu mai poți merge liniștit în biserică”
Iar mesajele din indignare curg, unul după altul. „Ne mai mirăm de clasa politică și de dezastrul din țărișoara noastră; acum au înnebunit și preoții, nu mai poți merge liniștit în biserică; Doamne, Dumnezeul nostru, nu știu la ce să ne mai așteptăm…”, scrie Florina Dumitru.
Mădălina Badea-Ciupitu, o altă cititoare a ziarului nostru, scrie: ”Tupeu, nu glumă! Mai nou și popii își fac de cap! Rușine!”, iar Aura Herlea-Constantinescu este de părere că „faptul că e încă stareț acolo spune multe”, în timp ce Cristian Mierloi consideră că „trebuia luat la bătaie acolo, în biserică”.
Geta Marc spune că starețul „a confundat biserica cu bodega” iar Claudia Mușoiu îl taxează și mai dur pe Ioasaf pentru discursul halucinant ținut enoriașilor şi spune că ”…de vină sunt gură-cască ce se uită la panarama asta…”
„Am văzut cum i-a dat în cap cu cartea la o femeie. (…) Pe un tânăr l-a alergat să-i dea cu picioru’”
Crinel Sumedrea, un argeșean care a cunoscut live sudalmele și ieșirile dubioase ale starețului de la Cotmeana, spune cinic: „Lăsați copiii să vină la mine!!! De ce nu-l lăsați singur în biserică? Am fost și eu odată acolo, am văzut cum i-a dat în cap cu cartea la o femeie, că stătea cam sus și a zis că nu poate citi; toți preoții ceilalți au rămas stană de piatră; pe un tânăr l-a alergat să-i dea cu picioru’”.
O altă cititoare a Jurnalului, care semnează Thubten Saldron, completează șirul de reacții la adresa lui Ioasaf: „Și când te gândești că este și plătit din banii noștri… Trist… Un bugetar fără vocație. La fel ca unii profesori…”, în timp ce Dana Nenu tranșează dur: ”Ăsta nu e preot, un dezaxat!”.
„Ăsta e drac, nu popă”, spune revoltată și Angela Lambescu, iar Mariana Doca, o altă cititoare, adaugă: „Mai sunt și în Postul Paștelui! Doamne ferește! Ce mai biserică!”. Asta în timp ce Doina Lăzărescu îl cataloghează pe stareț drept „un nesimțit”.
Ioasaf, distins, în 2017, cu un simbol al prețuirii: Crucea Basarabă
Starețul Ioasaf Boiciuc este unul dintre preoții care au primit Crucea Basarabă, o distincție pe care Biserica argeșeană o acordă preoților care au pus umărul la buna desfășurare a vieții bisericești.
„Pe câți bani a oferit lui Ioasaf distincția Crucea Basarabă starețul Caliopie? Caliopie a fost prezent pe 25 martie și are cunoștință de altercația dintre Ioasaf …”, scrie Cristi Alin într-un alt comment la același articol.
Nu este singurul comentariu în care se afirmă că arhimandritul Caliopie ar fi fost de față la slujba în care starețul s-a dezlănțuit asupra enoriaşilor. „La slujba oficiată de vicarul arhiepiscopal Caliopie, starețul Ioasaf, starețul de la Trivale au participat 2 autocare de pelerini de la Basilica Travel (aproximativ 120 pelerini), care au părăsit biserica la auzul faimoasei omilii. Să ia Antena 1 și Patriarhia legătura cu vicarul Caliopie, prezent în Sf. Altar, și care nu a luat atitudine, și cu organizatorii pelerinajului prin Basilică de luni, 25 martie 2019. Aceștia vor confirma incidentul”, spune și Alberto Iosif Casandrescu.
Cititorii taxează, indirect, și poziția Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, care-l scuză pe starețul Ioasaf, invocând efectele unui tratament pentru niște probleme de sănătate.
„Gașca condusă de starețul Caliopie a slăbit biserica argeșeană în favoarea banilor (…)!”, scrie Cristi Alin pe pagina de facebook a ziarului nostru.
Invocându-l pe Iisus, Calinic e dispus să-l ierte pe Ioasaf ”până la şaptezeci de ori câte şapte”
Am încercat să aflăm cum stau lucrurile chiar de la ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, care ne-a răspuns punctual la întrebări. Acesta recunoaște că arhimandritul Caliopie a fost la slujba respectivă de la Cotmeana, numai că în momentul furibundei cuvântări a lui Ioasaf nu se afla în sfântul lăcaș.
1. Conform comentariilor scrise pe pagina de facebook a ziarului nostru, părintele arhimandrit Caliopie Cristian Ichim, consilier eparhial și starețul Mănăstirii Curtea de Argeș, ar fi fost de faţă la acea cuvântare. Aşa este? Și dacă da, care a fost reacţia Peacuvioșiei Sale la acel moment?
– În ziua de 25 martie, Biserica Străbună prăznuiește Buna Vestire, care este și hramul bisericii Mănăstirii Cotmeana. În acest sens, pentru înfrumusețarea slujbei și rostirea unui cuvânt de învățătură despre însemnătatea acestui mare praznic creștin ortodox, a fost delegat din partea Centrului Eparhial părintele arhimandrit Caliopie Ichim, consilier eparhial și starețul Mănăstirii Curtea de Argeș, care, împreună cu ceilalți clerici din soborul slujitor, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.
La momentul în care părintele stareț Ioasaf Boiciuc s-a adresat credincioșilor într-un mod necorespunzător, adică la sfârșitul Sfintei Liturghii, la momentul miruitului, atât părintele Caliopie, cât și părintele Daniil Niță, starețul Mănăstirii Trivale, prezent la Sfânta Liturghie, se aflau în exteriorul lăcașului de cult, neavând posibilitatea să ia cunoștință de cele întâmplate în biserică.
2. Stareţul Ioasaf a mai fost anchetat de Arhiepiscopie și în alte rânduri, date fiind precedentele derapaje, unele ajunse până în instanţă. Spuneți-ne cu ce consecințe și dacă în respectivele cazuri s-a ajuns la aceeași concluzie, că atitudinea părintelui a fost cauzată tot de tratamentul medicamentos?
– Atitudinea și comportamentul părintelui stareț Ioasaf Boiciuc, din nefericire, au mai făcut obiectul cercetărilor interne și în trecut, dar din motive pastoral-misionare și administrative și, după manifestarea regretului și pocăinței din partea părintelui stareț, s-a găsit de cuviință păstrarea în slujirea care i-a fost încredințată, atât la dorința și evlavia credincioșilor care merg și cercetează Mănăstirea Cotmeana, dar și conducându-ne după preceptul evanghelic: ”Doamne, de câte ori să iert pe fratele meu când va păcătui împotriva mea? Până la șapte ori? Iisus i-a zis: Eu nu-ți zic până la șapte ori, ci până la șaptezeci de ori câte șapte” (Matei 18, 21-22).
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a luat măsuri interne disciplinare temporare împotriva părintelui stareț Ioasaf în trecut, atunci când acest lucru s-a impus, prin împlinirea unor canoane de pocăință și chiar oprirea de la săvârșirea sfintelor slujbe.
Dorim să menționăm că starea de sănătate și suferință a părintelui stareț nu a fost cauza principală a folosirii limbajului nepotrivit și necuviincios din ziua de 25 martie 2019, dar a fost o cauză posibilă, care a putut conduce la evenimentul nedorit. Acțiunea părintelui stareț, deși îndreptată spre a atrage atenția că în biserică nu se cuvine a purta discuții, fiind un spațiu sfânt destinat rugăciunii și întâlnirii cu Dumnezeu, nu justifică cu nimic comportamentul regretabil.
3. Înțelegem că stareţul Ioasaf este unul dintre părinții care au primit Crucea Basarabă. Când s-a întâmplat, mai exact, acest lucru, în ce context şi căror merite i se datorează acordarea acestei distincţii?
– În cei 28 de ani de când părintele Ioasaf Boiciuc a fost numit stareț al Mânăstirii Cotmeana, prin multă muncă și efort, atât din partea familiei sale, cât și a bunilor creștini de pretutindeni, pelerini ai mânăstirii, a reușit să revigoreze viața monahală la Cotmeana și să rectitorească din temelie acest sfânt lăcaș istoric de închinare. Nu a fost un lucru ușor nicidecum!
Acest lucru îl cunosc foarte bine cei care l-au sprijinit de-a lungul vremii pe părintele stareț în lucrările de fiecare zi. Dacă astăzi Mânăstirea Cotmeana este un punct important în salba de mânăstiri și schituri din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului, se datorează și conducerii așezământului monahal.
Acesta a fost motivul pentru care, în data de 29 august 2017, delegatul eparhial la sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul – al doilea hram al mânăstirii – având binecuvântare arhierească, a acordat distincția eparhială intitulată Crucea Basarabă.
4. În ce constă ancheta demarată săptămâna trecută de Arhiepiscopie, ce anume urmărește și cum comentați incidentul?
– Cercetarea orânduită de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului în data de 29 martie 2019, în aceeași zi cu apariția materialului video în spațiul mass-media, este un lucru normal. Este o cercetare internă, în conformitate cu Regulamentul autorităților canonice, disciplinare și al instanțelor de judecată și cu Statutul de funcționare și organizare al Bisericii Ortodoxe Române.
În orice instituție, cu atât mai mult într-o instituție bisericească, se cuvine aflarea adevărului și, desigur, luarea măsurilor care se impun, după finalizarea cercetării.
Starea de sminteală ivită chiar în Postul Mare este o durere cumplită pentru mine și pentru întreaga Eparhie a Argeșului și Muscelului, precum și pentru viața Bisericii în general.
Ce spune Patriarhia Română
„Ancheta și rezultatul ei aparțin Arhiepiscopiei Argeșului, care a și oferit un comunicat oficial. Nu am un comentariu în plus”, a declarat, contactat de Jurnalul de Argeș, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Are o varsta.
Pensionarea trebuie sa fie peste tot.
Un mare popa de la Vatican, cand a vazut ca nu mai merge, s-a retras, s-a pensionat.
Urma-i-se-va exemplul !