Fundația ”Conservation Carpathia” a finalizat cu succes primul program de monitorizare cu metode științifice, cantitative a speciei râs (Lynx lynx) într-o zonă pilot din Carpații Meridionali. Monitorizarea a fost făcută cu ajutorul camerelor foto cu senzor de mișcare și își propune evaluarea stării de conservare și menținerea unei populații viabile de râși, precum și crearea unui model de monitorizare a faunei sălbatice la nivel național.
Specialiștii Fundației ”Conservation Carpathia” au monitorizat cea mai mare felină sălbatică a Europei într-o zonă pilot de 1.200 kmp din estul Munților Făgăraș, Piatra Craiului și Munții Leaota. Astfel, 23 de râși adulți, 9 masculi, 6 femele, 8 indivizi cu sex nedeterminat, dar și 9 pui alături de femele au fost identificați cu ajutorul celor 150 de camere cu senzor de mișcare instalate. Datele au fost obținute în trei sezoane consecutive de toamnă-iarnă, din 2018 până în 2020, pe parcursul a până la 105 de zile de monitorizare în fiecare sezon.
În mod tradițional monitorizarea carnivorelor mari se realiza în România prin numărarea urmelor pe zăpadă. Totuși, râșii se deplasează foarte mult, astfel devenind imposibil să atribuim o urmă unui anumit exemplar, existând riscul ca același animal să fie numărat de mai multe ori. Lucru care s-a întâmplat în România mai ales în perioada în care erau permise cote de vânătoare la această specie. Pentru a elimina aceste incertitudini, Fundația ”Conservation Carpathia” a folosit o metodă modernă de monitorizare, fără capturarea și perturbarea comportamentului normal al animalului. Monitorizarea cu camere cu senzor de mișcare presupune fotografierea râșilor în habitatul lor, specialiștii identificând mai apoi râșii pe baza imaginilor obținute. Această metodă este eficientă în studierea populațiilor de feline a căror blană prezintă un tipar unic de la individ la individ, așa cum este și cazul râsului. Pe baza numărului de recapturi ale fiecărui râs, specialiștii fundației au estimat mărimea, densitatea și structura populației din zona pilot, folosind modele matematice complexe ce iau în considerare imigrația, mortalitatea, comportamentul și disponibilitatea habitatului. Evaluarea mărimii populației este esențială pentru a pune în practică un management durabil al acestei specii necunoscute din Carpații Românești. Astfel de date ne arată dacă populația menține o tendință ascendentă sau descendentă, în contextul schimbărilor de habitat și diminuării resurselor de hrană.
În următoarele zile vor fi încărcate cardurile cu primele pentru cariera didactică. Până când pot fi folosite sunele
Astăzi, 29 octombrie a.c., a avut loc la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene...
0 Comentarii