Unul dintre simbolurile oraşului, locul în care zeci de mii de piteşteni şi-au unit de-a lungul ultimelor decenii destinele, este pe cale să-şi schimbe locaţia. Ne referim aici, desigur, la Casa Căsătoriilor, a cărei clădire a fost retrocedată, iar proprietarii şi Primăria Piteşti nu au reuşit să ajungă la un acord privind achiziţionarea construcţiei de către municipalitate, în condiţiile în care suma solicitată a fost una foarte mare.
„Proprietarii de acolo ne-au cerut 1.600.000 de euro, sub un milion de euro nu au dorit să coboare sub nicio formă şi, oricum, nici cu suma de un milion de euro n-au fost de acord toţi coproprietarii de acolo”, ne-a declarat viceprimarul Cornel Ionică, care a adăugat că momentan Primăria plăteşte o chirie de 2.000 de euro pe lună pentru a-şi desfăşura activitatea în locaţia respectivă. Soluţia cea mai convenabilă pentru primărie a devenit achiziţionarea unui alt imobil unde să funcţioneze Casa Căsătoriilor, iar municipalitatea s-a orientat către Casa Coandă situată în imediata apropiere a Primăriei Piteşti. Casa Coandă este una dintre cele mai frumoase clădiri din punct de vedere arhitectural din oraş, fiind clasificată începând din anul 2004 drept monument istoric. Este casa în care a locuit bunicul lui Henry Coandă şi în care au funcţionat de-a lungul timpului Camera de Comerţ şi Industrie Piteşti sau Liceul de Artă. Imobilul a fost retrocedat Camerei de Comerţ Argeş în anul 2006, instituţia intrând efectiv în posesia acestuia în 2007.
Locaţia a fost aleasă deoarece este aproape şi de primărie
„Casa Coandă este cea mai bună variantă pentru noi, întrucât este o clădire situată lângă primărie. Ne interesează acest lucru în sensul că tot ceea ce înseamnă documentaţie se face cu personalul nostru, iar salariaţii trebuie să meargă dintr-o parte în alta în fiecare zi. Clădiri prin oraş se mai găseau şi la preţuri apropiate. Iniţial, proprietarii ne-au cerut 550.000 de euro, dar în urma negocierilor am plătit pentru ea în jur de 480.000 de euro”, a precizat Ionică. Interesant este faptul că, deşi preţul Casei Coandă este pe jumătatea celui negociat pentru achiziţionarea clădirii unde funcţionează în momentul de faţă Casa Căsătoriilor, Casa Coandă este mult mai spaţioasă.
„Ca şi clădire este mai mare decât dublul clădirii unde funcţionează în momentul de faţă Casa Căsătoriilor. Este în condiţii bune, dar trebuie adaptată la nevoile unei locaţii unde să fie oficiate căsătorii. Sigur, este o clădire de patrimoniu şi nu ai voie să modifici faţada sau să intervii structural asupra ei, vom face numai amenajări de funcţionalitate. De exemplu, tot demisolul are destinaţia de arhivă, pentru că legea prevede arhivarea şi păstrarea în condiţii optime a arhivelor, care sunt obligatorii a se păstra pe o perioadă de la 50 la 100 de ani. Astfel, trebuie sisteme de aerare şi tratament anti-mucegai pentru documentele care se depozitează”, ne-a mai declarat Cornel Ionică.
Viceprimarul Piteştiului apreciază că noua locaţie ar putea deveni funcţională cel mai devreme spre finalul acestui an, dar s-a ferit să dea un termen care să nu se poată realiza ulterior. Mai menţionăm că, între 1 ianuarie şi 22 septembrie 2014, la Piteşti, au fost oficiate 835 de căsătorii, cele mai multe dintre acestea fiind oficiate în luna august.
Ionuţ BURCEA