Spitalul Judeţean Argeş şi-a luat purtător de vorbe cu arţag

de | 20.02.2020 13:37 | Dezvăluiri

Cu privire la articolul “Decizie în premieră rezultată de la o anchetă în premieră. Spitalul Județean, somat de Avocatul Poporului să prevină încercările de suicid ale pacienților”, publicat în Săptămânalul Jurnal de Argeș, ediția nr. 1332, din 12-18 februarie 2020, managerul Spitalului Județean de Urgență Pitești a ținut să facă o serie de precizări.
Ca să fim mai riguroși, trebuie să spunem că, înainte de a primi respectivul drept la replică, am fost contactați telefonic de Cristina Cazacu, purtătoarea de cuvânt a unității medicale, care ne-a spus că nu i se pare normal ca respectiva informație să ajungă întâi în presă. I-am sugerat să se uite pe site-ul Avocatului Poporului, care este un site public, locul de unde am putut afla informația, respectiv Recomandarea nr. 37 din 7 februarie 2020 (!). Facem precizarea că articolul a apărut în Jurnalul de Argeș în data de 12 februarie. Foarte interesantă informație, de altfel, având în vedere că problema este una cât se poate de reală și foarte gravă. Ba chiar felicităm Instituția Avocatului Poporului pentru că se implică în rezolvarea multora dintre problemele oamenilor, atunci când sunt ignorate de autorități.
În dreptul la replică al Spitalului Județean Argeș ni se precizează că Instituția Avocatul Poporului nu poate soma, ci poate formula doar recomandări, așa cum prevăd dispozițiile legale… și ni se adresează nemulțumiri în legătură cu titlul articolului, care „nu este real și afectează imaginea unității medicale”… Mulțumim de sugestie, dar, chiar dacă nu real, termenul ar trebui să fie exact cuvântul pe care să și-l însușească unitatea sanitară și să treacă la treabă, spre îmbunătățirea reală a imaginii instituției. Și poate că Avocatul Poporului nu poate soma, prin lege. Dar poporul poate soma o instituție bugetară să îi respecte dreptul constituțional la sănătate și la viață, doamnă Cristina Cazacu, doamnă Adriana Molfea…?!

Nu ni se spune nimic despre cum se va gestiona problema pacienților cu tentative suicidare

„Referitor la recomandările la care se face referire în știrea menționată, această adresă din partea Instituţiei Avocatului Poporului nu a ajuns, nici până la această dată (13.02.2020), în atenția conducerii Spitalului Județean de Urgență Pitești”. Nu credem că trebuie să revenim asupra explicației că documentul se afla, deja, de câteva zile, pe un site oficial și public.
Abia spre finalul textului formulat pe un ton arțăgos se face referire la fondul problemei, și anume acela al necesității unor îndrumări de specialitate a pacienților cu tentative de suicid, din cauza problemelor de natură psihică, poate doar simple depresii cauzate de situația medicală sau alte boli psihice, descoperite sau nu.
“În ceea ce privește unul dintre subtitlurile articolului: «Ancheta a constatat că UPU nu are organizat un compartiment de psihiatrie», precizăm că Spitalul Județean de Urgență din Pitești dispune de o Secție de Psihiatrie, unde pacienții care necesită consult în această specializare beneficiază de servicii medicale 24/24. Conform OMS 1706/2007, în structura UPU nu este prevăzută organizarea unui compartiment de psihiatrie”.
Însă, departe de a ne liniști, precizarea nu ne ajută. Nici pe noi, nici pacienții. Eram edificați asupra existenței respectivei secții de psihiatrie, însă tentativele de suicid ale pacienților internați nu încetează. Și din câte se vede treaba, vor mai putea fi și în continuare dacă principala preocupare a celor care conduc SJ Argeș este războiul cu presa. Cât despre criticile privind circuitul documentelor între instituții, astea chiar nu ne privesc, doamna Cazacu!
7 Molfea 1249Nu putem încheia fără a preciza că nu îi recunoaștem stilul doamnei manager Adriana Molfea (foto), deși aceasta semnează arțăgosul și inutilul drept la replică, doamna Molfea, fiind, din ceea ce cunoaștem, un mult mai bun comunicator. Sau i-ați putea lăsa pe cei de la biroul de presă al Consiliului Județean să se ocupe cu această misiune, să recunoaștem, delicată, de a se ocupa de imaginea unei instituții. Pentru că știu să o facă!

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii