Spionajul polonez blochează repornirea Petrochimiei

de | 2.12.2010 22:42 | Dezvăluiri

# Wojciech Zaremba, administratorul acţionarului minoritar PCC de la Oltchim, este absolvent al Intelligence Service din Polonia. Aţi observat, probabil, că în ultimele două săptămâni o companie străină cu iniţiale care nu spun nimic la prima vedere-PCC SE- a inundat presa cotidiană din Argeş cu cearşafuri de comunicate de presă apocaliptice, în care se denunţă managementul catastrofal de la Oltchim. În substrat, Constantin Roibu, managerul vâlcean de la Oltchim, este pus la zid, printre altele, inclusiv pentru preluarea Petrochimiei din Piteşti. Respectivele cearşafuri media foarte agresive, comandate în regim publicitar, au în spate două persoane care ar trebui să determine SRI-ul să deschidă ochii cât cepele. Toată această campanie de presă e coordonată de doi polonezi, dintre care cel puţin unul e suspectat ca fiind membru al serviciilor secrete din această ţară. Care-i legătura atacurilor furibunde cu judeţul Argeş? Una foarte mare, fiindcă cei doi polonezi, Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba, care cunosc foarte bine lecţiile manipulării şi ale sabotajului economic, recurg la orice metodă ca să împiedice repornirea de către Oltchim a instalaţiilor petrochimice din Arpechim. Cei doi, Preussner şi Zaremba, conduc în Germania o companie care are exact acelaşi obiect de activitate ca şi petrochimia piteşteană şi vor neapărat să elimine de pe piaţa europeană principalul lor concurent, care este Oltchimul. Iată de ce miza acestui război surd economico-mediatic este enormă pentru judeţul Argeş, fiindcă cel puţin 500 de familii din Piteşti riscă să rămână  fără niciun mijloc de subzistenţă dacă Oltchim Râmnicu Vîlcea, care a cumpărat Petrochimia Arpechim de la statul român, e pusă în imposibilitatea s-o repornească. În contextul în care OMV Petrom a închis deja rafinăria din Piteşti, dacă i se mai pune cruce şi Petrochimiei, va fi jale mare din punct de vedere social pentru municipiul Piteşti. Ca să vedem, însă, cum s-a ajuns până aici şi de ce statul român (acţionar principal la Oltchim) nu e în stare să dezvolte anticorpii necesari pentru contracararea unei asemenea acţiuni de spionaj economic şi industrial, să facem puţină istorie.

Wojciech Zaremba e absolvent al Şcolii de Informaţii din Polonia

Principalul concurent al Oltchim din Europa, compania germană Petro Carbo Chem SE (PCC SE), sabotează de trei ani, din interior, cea mai importantă unitate petrochimică din România, aducându-i grave prejudicii şi pierderi care, numai în 2008-2009, au fost cuantificate la aproape 100 milioane de euro. Scopul acestui atac fără precedent, comis sub nasul autorităţilor române, dar şi al Comisiei Europene, este aducerea companiei româneşti în stare de faliment şi apoi preluarea ei pe nimic de către grupul german concurent.
Cei care coordonează nemijlocit această amplă operaţiune sunt polonezii Waldemar Preussner, proprietar unic şi preşedinte al PCC SE, şi Wojciech Zaremba, indivizi care au găsit o metodă simplă, dar eficientă, de a pătrunde chiar în Consiliul de Administraţie al concurentului român, Oltchim. Odată pătrunşi aici, ei au accesat toate informaţiile despre compania românească, inclusiv pe cele privind strategia şi planurile de dezvoltare şi de extindere pe piaţa europeană, informaţii pe care le-au folosit pentru propria strategie aplicată grupului PCC SE, reprezentat în Polonia prin PCC Rokita, unde produce sodă caustică, propenoxid şi polioli, precum şi prin Zaklady Azotowe Kedzierzyn (ZAK), unde produce oxo-alcooli şi plastifianţi.
Deşi pare greu de admis că o firmă concurentă a reuşit să-şi plaseze oameni de bază în conducerea societăţii rivale pentru a o aduce „în moarte clinică“, în cazul Oltchim chiar aşa stau lucrurile. Şi asta, deoarece  operaţiunea de infiltrare s-a făcut, culmea, legal. Această acţiune a avut succes poate şi pentru că unul dintre cei doi sabotori este absolvent al şcolii de informaţii a serviciilor secrete poloneze, încă din 1993. Este vorba despre Wojciech Zaremba, care recunoaşte singur, în CV-ul său, că a absolvit studiile „academice“ de „Inteligence Service“ din cadrul Ministerului de Interne polonez.
Zaremba a aplicat metodele de dezinformare învăţate în şcoală. Iar modul în care a ajuns să aplice, în România, tehnicile muncii de spionaj industrial, în interes de grup, sunt deja cunoscute.

Ca să aibă acces la bucătăria Oltchim, PCC a cumpărat 1% din acţiuni

Mai întâi, PCC SE a cumpărat un pachet minim de acţiuni la Oltchim. În mai 2007, a preluat, astfel, de la Lindsell Enterprises Ltd, 1% din acţiunile combinatului petrochimic român. La acea dată, statul român deţinea la Oltchim peste 90% din capitalul social. În ianuarie 2008, patronul PCC SE, Waldemar Preussner, a fost numit membru în Consiliul de Administraţie al Oltchim, poziţie din care a căpătat acces direct la toate datele interne despre societate. Mai mult, acelaşi administrator a solicitat rapoarte detaliate despre cum s-au utilizat creditele, despre investiţiile făcute de Oltchim, a participat la toate şedinţele CA şi ale adunărilor generale în care au fost analizate bilanţurile, bugetele de venituri şi cheltuieli, dar şi programele de investiţii.

Proiectele petrochimice româneşti, furate la pachet pentru a fi aplicate în Polonia

În aprilie 2008, managementul Oltchim a solicitat, în cadrul adunării generale în care s-au aprobat bugetul de venituri şi cheltuieli şi programul de investiţii şi retehnologizare, demararea următoarelor patru investiţii: conversia electrolizei cu mercur în electroliză cu membrană, mărirea capacităţii şi diversificarea gamei de polioli, preluarea petrochimiei de la Arpechim-Piteşti şi participarea ca acţionar la CET Govora, pentru producţia de energie electrică şi abur. În mod aparent surprinzător, patronul PCC SE a votat împotriva tuturor acestor investiţii. Câteva luni mai târziu, s-a aflat şi motivul real al acestui vot: investiţiile propuse de managementul Oltchim au fost preluate şi aplicate de PCC SE, în Polonia, în nume personal. Astfel, conform unor informaţii apărute în presa poloneză, PCC Rokita a declanşat la începutul lui 2009 o operaţiune de strângere de fonduri, prin emiterea unor noi obligaţiuni, pentru a investi într-o… fabrică de electroliză cu mebrane. Aşadar, Waldemar Preussner aplica la PCC Rokita exact ceea ce blocase la Oltchim.
Ca sabotajul să fie total, după ce s-a opus, în calitatea lui de administrator la combinatul vâlcean, ca Oltchim să preia, de la OMV-Petrom, Petrochemical Argeş, Waldemar Preussner s-a deplasat rapid la Viena pentru a negocia cu OMV tocmai preluarea petrochimiei piteştene, dar în calitatea sa de patron al PCC SE. Pentru că preţul mare cerut l-a descurajat, el a încercat să facă tot posibilul pentru a împiedica preluarea petrochimiei de la Arpechim. „Fostul administrator Waldemar Preussner şi actualul administrator Wojciech Zaremba, prin intermediul PCC SE, au cerut în instanţă suspendarea garanţiei EXIMBANK de 49,6 milioane EUR pentru un credit de 62 milioane EUR pe care OLTCHIM S.A. vrea să-l contracteze pentru achiziţionarea activităţii de petrochimie de la PETROM S.A. Sucursala Arpechim Piteşti. Acest credit este necesar OLTCHIM pentru preluarea activităţii de petrochimie, revizia tehnică şi repornirea instalaţiilor petrochimice, precum şi pentru capital de lucru“, informa, în octombrie 2009, managerul Oltchim, într-o notă prin care se solicita AGA Oltchim aprobarea pentru atragerea răspunderii fostului administrator Waldemar Preussner şi actualului administrator Wojciech Zaremba.

Oltchim a decis să-i dea în judecată pe cei doi polonezi

Iată de ce, săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al Oltchim a propus, pentru adunarea generală a acţionarilor din 28 decembrie, „aprobarea demarării de şi în numele societăţii a procedurilor legale de chemare în judecată a acţionarului minoritar PCC SE, ca urmare a încălcării prevederilor art. 136 din Legea nr. 31/1990 (…) referitoare la exercitarea drepturilor de acţionar cu bună-credinţă şi cu respectarea drepturilor şi a intereselor legitime ale societăţii şi ale celorlalţi acţionari“.  Decizia managerilor Oltchim de a-i trage la răspundere în justiţie pe polonezii care au sabotat sistematic interesele combinatului petrochimic vâlcean pare a fi soluţia cea mai blândă. Cum spuneam şi la începutul acestui articol, SRI trebuie să ia de urgenţă urma acestei afaceri pentru că cei doi polonezi de la PCC, care au accesat şi câteva cozi de topor autohtone,  au tot interesul ca Petrochimia Arpechim să nu fie repornită şi principalul lor concurent din Europa, Oltchim Rânmnicu Vâlcea, să dea faliment într-un orizont de timp nu prea îndepărtat. (Gabriel Grigore)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii