# Declară Dănuţ Bica, desemnat copreşedinte al liberalilor din judeţ # Iani Popa: ”La Consiliul Judeţean sunt trei funcţii de conducere, una de preşedinte şi două de vicepreşedinţi şi nu mi se pare în regulă ca un partid să aibă toate cele trei funcţii, deoarece în Consiliul Judeţean cetăţenii nu au votat un singur partid”
Consiliul Naţional de Coordonare al noului PNL, reunit sâmbătă la Bucureşti, a stabilit criteriile ce vor sta la baza constituirii noilor structuri de conducere la nivel local. Conform acestor criterii, ponderea membrilor (PNL-işti şi PDL-işti) în viitoarele comitete judeţene executive se va face ţinându-se cont de rezultatul de la alegerile europarlamentare – 80% şi de numărul de primari pe care fiecare formaţiune îl are în judeţul respectiv – 20%. Cum PDL Argeş a obţinut, la alegerile europarlamentare cu o jumătate de procent mai mult decât PNL şi are 12 primari în comparaţie cu doar 9 primari ai PNL-lui, este clar că democrat-liberalii din judeţ trebuie să primească mai multe locuri în viitorul Comitet Executiv Județean al noului PNL Argeş. Dar, mai multe am aflat de la copreşedinţii Dan Bica şi Iani Popa.
# Conducerea PNL a stabilit criteriile ce vor sta la baza constituirii noilor structuri de conducere la nivel local. Care va fi structura în Argeș?
Dănuţ Bica: S-a hotărât ca pe perioada de valabilitate a dispoziţiilor tranzitorii, deci până în 2017, organizaţiile judeţene să fie conduse de doi copreşedinţi, iar ca organisme de conducere vor fi Comitetul Executiv Județean şi Biroul Politic Judeţean comasat paritar din cele două birouri politice judeţene ale PNL şi PDL. În ceea ce priveşte Comitetul Executiv Județean, noi ne încadrăm la 26 de membri. La aceşti 26 de membri se adaugă parlamentarii aleşi din judeţ, alţii decât copreşedinţii şi aşa se ajunge în Argeş la 29 de membri. În Comitetul Executiv Județean intră copreşedinţii ca membri de drept, parlamentarii, tot membri de drept, iar ceilalţi vor fi desemnaţi de fiecare partid care a fuzionat din cadrul birourilor politice judeţe la propunerea preşedintelui organizaţiei judeţene. Ponderea lor a fost stabilită aplicând două criterii, 80 la sută rezultatul de la alegerile europarlamentare şi 20 la sută numărul de primari rămaşi în urma Ordonanţei 55. Pornind de la aceste criterii şi adunându-se şi parlamentarii, cu menţiunea că parlamentarul care este şi copreşedinte nu ocupă două locuri, am ajuns la 29 de membri, din care 15 de la fostul PDL şi 14 de la fostul PNL. Totodată, secretarul general al partidului va fi secretarul general al partidului cu ponderea mai mare în Comitetul Executiv Județean, iar secretarul partidului cu ponderea mai mică va fi secretar adjunct. Aceste comitete executive judeţene au ca termen de înfiinţare data de 28 februarie 2015.
# Nu există riscul ca o conducere bicefală să producă animozităţi în noul PNL Argeş?
Dănuţ Bica: Eu sper că nu, iar când spun acest lucru mă bazez pe faptul că noi, şi la nivel inter-uman, am avut relaţii bune, să zicem chiar amicale. Nu au fost de-a lungul timpului conflicte personale care ar putea să producă efecte acum, nici între membrii celor două formaţiuni, nici între mine şi domnul Popa. În plus, ne-am rodat şi am lucrat bine în timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale. De altfel, eu cu domnul Popa am lucrat împreună şi în perioada alegerilor din 2004. Să ştiţi că ar fi fost mai riscant ca în această perioadă de tranziţie, conducerea să fie încredinţată unui singur partid. În acest fel este timp, ca lucrând doi ani împreună, să se estompeze graniţele dintre noi.Iani Popa: Eu zic că nu. Sigur, dacă apare o problemă la vârful conducerii este greu de gestionat, dar experienţa pe care o am în astfel de asocieri îmi spune că problemele apar de regulă în organizaţiile locale şi noi cred că avem capacitatea să le stopăm. Ştim că suntem practic trei formaţiuni politice, pentru că lângă colegii de la PDL sunt şi cei de la Forţa Civică, dar nu am niciun fel de emoţii pentru că ne cunoaştem. De asemenea, eu nu am orgolii în ceea ce priveşte şefia mea la PNL, deoarece, am mai spus şi repet lucrul acesta, aş susţine categoric o lege care să limiteze orice funcţie la două mandate.
# Care sunt şansele ca PNL Argeş să dea un vicepreşedinte la Consiliul Judeţean?
Dănuţ Bica: Ţinând cont de componenţa Consiliului Judeţean în momentul de faţă, eu nu văd care ar fi aceste şanse. Noi, şi chiar toată opoziţia din Consiliul Judeţean cumulată, nu facem numărul de voturi necesar pentru a da un vicepreşedinte. Sigur, în politică ştiţi cum e, niciodată să nu spui niciodată, dar cred că numărul necesar de voturi l-am strânge doar prin producerea unui cataclism în PSD. În acest moment cred că am putea obţine funcţia de vicepreşedinte numai pe baza unui compromis, dar nici la noi, nici la PSD, nu cred să fie compromisul pe ordinea de zi.
Iani Popa: Numărul de consilieri judeţeni pe care îl avem nu ne încurajează, dar aici este vorba şi de capacitatea colegilor mei, care sunt consilieri judeţeni, de a negocia cu alţi colegi de la alte partide. Oricum, ştiţi cum ar fi normal? La Consiliul Judeţean sunt trei funcţii de conducere, una de preşedinte şi două de vicepreşedinţi şi nu mi se pare în regulă ca un partid să aibă toate cele trei funcţii, deoarece în Consiliul Judeţean cetăţenii nu au votat un singur partid. Astfel, ar fi corect ca al doilea grup din Consiliul Judeţean să aibă şi un reprezentant în conducere.
Ionuţ BURCEA