Web Analytics

„Sper să pot reabilita Casa „Rebreanu” cu fonduri europene şi să o introduc în circuitul public”

de | 24.01.2019 12:59 | Economie

# Afirmă Robert Erbaşu, proprietarul casei marelui scriitor

Retrocedată în 2009, casa lui Liviu Rebreanu de la Valea Mare-Ștefănești, acolo unde scriitorul a scris romanele „Răscoala”, „Jar”, „Gorila” şi „Amândoi” şi unde s-a stins în 1944, este într-o stare gravă de degradare de foarte mulţi ani. Actualul proprietar, omul de afaceri Robert Erbaşu, căruia i-a fost retrocedată casa în 2009, spune că a început deja demersurile pentru a reabilita casa, fiind realizate mai multe studii și expertize în acest sens.

Casa de la Valea Mare a fost cumpărată de către Liviu Rebreanu în 1930. În aprilie 1945, la aproape opt luni de la moartea marelui romancier, casa a fost cumpărată de către doctorul Ion Erbaşu (bunicul actualului proprietar) de la Fanny Liviu Rebreanu şi Florica Vasilescu Rebreanu, soţia şi respectiv fiica marelui romancier. Ion Erbaşu a fost însă expropriat de comunişti în 1950, iar în 1969 locuinţa a fost declarată casă memorială. Casa a fost retrocedată în 2009 omului de afaceri Robert Erbaşu şi s-a închis pentru vizitatori în 2013.
Pentru a afla mai multe despre planurile de reabilitare a Casei „Rebreanu” și despre stadiul proiectului, am stat de vorbă chiar cu actualul proprietar, omul de afaceri Robert Erbașu.
”Se lucrează la proiectul de reabilitare. Ar fi foarte bine dacă s-ar putea reabilita casa cu fonduri europene. Prima dată trebuie însă proiectul aprobat. Iar primul pas este acela de a obține avizul de la Direcția de Cultură, de la Ploiești. Celelalte avize merg mai repede. Dacă voi reuși să obțin finanțare cu fonduri europene pentru reabilitarea Casei «Rebreanu», cu siguranță o voi introduce în circuitul public. Sper să reușesc acest lucru. Casa «Rebreanu» merită să fie vizitată și cunoscută de cât mai mulți oameni. Sunt toate premisele ca această casă să fie finanțată cu fonduri europene, am avut deja o primă discuție în acest sens cu o firmă specializată. Legat de proiectul de reabilitare, am realizat deja un studiu legat de rezistența clădirii, o expertiză și o propunere de lucrări de reabilitare. Toate documentele sunt în lucru la un arhitect din Craiova”, ne-a declarat Robert Erbașu.
Omul de afaceri precizează totuși că ”există și varianta reabilitării Casei «Rebreanu» cu fonduri personale, însă atunci aceasta nu ar mai fi în circuitul public. Eu rămân optimist și sper să obțin fonduri europene pentru reabilitarea acestei case în care marele scriitor a scris câteva dintre cele mai importante romane ale sale”.
Legat de costurile de reabilitare pentru Casa „Rebreanu”, omul de afaceri Robert Erbașu spune că ”deocamdată acestea sunt greu de estimat, pentru că proiectul nu a fost încă finalizat. Însă, din experiențele anterioare, cred că va fi vorba de costuri similare cu cele ale unui imobil de câteva sute de metri pătrați”.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii