Marți, 28 noiembrie, Muzeul Județean Argeș a organizat o manifestare sub genericul „1 Decembrie – Ziua Națională a României”. Totodată, a fost marcată și împlinirea a 105 ani de la Unirea Bucovinei cu România.
Citește și: Luminițele de la Pitești se aprind pe 1 Decembrie
La eveniment au participat și comandantul Centrului Militar Județean Argeș, colonel Ionel Cotoarbă, reprezentanți ai Școlii de Maiştri Militari şi Subofiţeri „Basarab I” Pitești, ai Jandarmeriei Argeș, ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în retragere „Basarab I” și ai Salvamont Argeș.
A fost, de fapt, un spectacol omagial, organizat cu sprijinul Detașamentul Mateiaș – grup de reconstituire istorică creat de asociația Historia Renascita și Muzeul Municipal Câmpulung – și a cuprins slujba de sfințire a drapelului național al României și arborarea acestuia, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Județean Argeș.
„Astăzi, în ajunul celei mai importante sărbători pentru cei care simt românește – Ziua Națională – marcăm sărbătorirea a 105 ani de la Unirea Bucovinei cu România, la 28 noiembrie 1918.
La 1 Decembrie 1918 s-a definitivat un proces istoric început la 1821, în urma căruia toate teritoriile locuite de români au format un singur stat” – a spus Cornel Popescu, manager al Muzeului Județean Argeș.
„Trăim vremuri relativ complicate și, tocmai de aceea, aplecarea către această zonă a istoriei cred că ar trebui să fie o aplecare a elevilor și, în egală măsură, a dascălilor. Și cred că acest lucru se întâmplă, iată, în Pitești și în județul Argeș. Vă încurajez să continuați în același ritm” – a declarat, la rându-i, Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte al Consiliul Județean.
Elevi ai Colegiului Național „Zinca Golescu” au vorbit despre însemnătatea unirii provinciilor locuite de români, alipite Vechiul Regat al României, iar corul colegiului, condus de profesorul Cornel Dragoş, a interpretat cântece patriotice dedicate Zilei Naționale.
0 Comentarii