„Specialistele” lui Tecău au făcut varză organizarea examenului pentru postul de manager la Spitalul Judeţean

de | 2.07.2015 12:01 | Dezvăluiri

# Consiliul Judeţean pare că nu îşi mai revine din haos # Economistul Marius Bălan, unul dintre cei doi candidați, a descoperit după examen că testul grilă nu se potriveşte cu baremul de corectare # Așa s-a aflat că președinta Comisiei de examen, jurista Alisa Ciobanu, a listat dezordonat subiectele care au compromis tot examenul  # Ca să acopere greșeala, Alisa Ciobanu (foto) i-a pus pe cei doi candidaţi la concursul de manager să îşi transcrie lucrarea într-un timp record, de 45 de minute

Concursul pentru funcţia de manager al unităţii a stârnit un scandal de proporţii la Spitalul Judeţean Argeş, unde s-a înregistrat şi o premieră negativă: susţinerea unui examen de două ori în aceeaşi zi şi cu aceeaşi grilă de subiecte. Lipsa de profesionalism în organizarea examenului a fost incriminată de chirurgul Teodor Constantinescu, unul dintre cei doi candidaţi care s-au prezentat la examen şi care nu au reuşit să treacă proba scrisă, obţinând puţin peste nota 5. Totul a pornit de la listarea dezordonată a subiectelor, aspect sesizat la finalul examenului chiar de celălalt candidat, economistul Marius Bălan. Acesta a observat și i-a adus apoi la cunoștință șefei Direcției Juridice, Alisa Ciobanu, preşedinta comisiei de examen, că testul grilă nu bate cu baremul de corectare şi notare. Pentru a muşamaliza însă gravele nereguli de la organizarea concursului, Alisa Ciobanu ar fi dispus imediat listarea subiectelor în ordinea corectă, apoi ar fi desigilat lucrările originale şi i-ar fi pus pe cei doi candidaţi să îşi transcrie lucrarea – mai exact încercuirile de pe foaia de examen – ca la grădiniţă. Chiar că de tot râsul…

Niculina Ciocănău, secretarul comisiei de examen: „Cred că dacă se pregăteau mai bine, nu erau probleme”

Din comisia de examinare acuzată că a tratat cu superficialitate organizarea concursului au făcut parte doctorițele Claudia Radu şi Sorina Honţaru, directoarea DSP Argeş, în calitate de membre. Preşedintele comisiei a fost jurista Alisa Ciobanu, iar Niculina Ciocănău (foto), şefa biroului Buget, taxe şi impozite a CJ Argeş – secretar al comisiei.

Testul grilă ar fi fost redactat chiar în dimineaţa zilei de examen, la ora şapte fără un sfert, subiectele fiind elaborate de către jurista Alisa Ciobanu şi doctorițele Radu şi Honţaru (foto). Potrivit Niculinei Ciocănău, cele 50 de subiecte au fost elaborate conform regulamentului, atât din legislaţie, cât şi din management în domeniul sănătăţii.

„Trebuiau triate subiectele. Primele 20 urmau să aibă o singură variantă corectă de răspuns, iar următoarele 30 două variante. Cum nu aveam voie să utilizăm internetul în sala de examen, imprimanta a trebuit conectată la un alt calculator. Doamna Alisa Ciobanu s-a ocupat de conectarea imprimantei la un alt calculator. Când au fost listate subiectele, acestea s-au amestecat. Când s-a terminat concursul, unul dintre candidaţi, dl Bălan, a sesizat că e ceva în neregulă cu baremul, iar preşedintele comisiei a observat că nu au fost triate aşa cum trebuia. Lucrările nu se desigilaseră, iar dna Ciobanu i-a chemat pe ambii candidaţi şi le-a explicat despre ce e vorba. I-a întrebat dacă sunt de acord să se reia examenul. Au fost de acord amândoi şi s-au făcut procese verbale că dânşii au semnat că sunt de acord să îşi transcrie lucrările. Au triat întrebările şi au pus acelaşi răspuns. Transcrierea răspunsurilor s-a făcut în circa 45 de minute. Dacă nu erau de acord, se făceau alte întrebări şi se dădea examenul în altă zi. La final, corectarea lucrărilor s-a făcut cu candidaţii în sală. Nu a fost nicio contestaţie, nici ca notă, nici ca procedură. Cred că dacă se pregăteau mai bine, nu erau probleme. Am crezut că au făcut mult mai bine în lucrări. Nu ştiu dacă voi mai face parte din comisie la următorul examen. Eu nu am vrut să fiu nici în această comisie”, ne-a declarat secretarul comisiei de examinare, Niculina Ciocănău.

Dr. Claudia Radu: „Domnii doctori au cerut să nu fie internet în sala de concurs”

Am încercat să luăm legătura şi cu celelalte membre ale comisiei de examen, însă Alisa Ciobanu se afla în concediu, în timp ce Sorina Honţaru era într-o deplasare la Bucureşti, la Ministerul Sănătăţii. Cât despre doctoriţa Claudia Radu, aceasta ne-a declarat următoarele: „Domnii doctori au cerut să nu fie internet în sala de concurs. Imprimanta a scos subiectele aleatoriu şi noi am considerat că nu le putem corecta. Nu e nimic ilegal. Dl. doctor (n.red. – Teodor Constantinescu) a uitat să spună că a semnat un proces verbal. Oricum, se va organiza un nou concurs, pe 7 august, la ora 13.00, după cum s-a stabilit în Consiliul de Administraţie al spitalului”, ne-a spus dr. Claudia Radu.

Jenant! În loc să-și ceară scuze, „specialistele” de la CJ dau vina pe candidați

Una peste alta, deşi membrii comisiei de examen dau vina pe slaba pregătire a candidaţilor, cert este că listarea dezordonată a subiectelor le-a dat de furcă acestora şi i-a indus în eroare  întrucât aveau certitudinea că primele 20 de întrebări au doar o variantă de răspuns corectă, iar ultimele 30 de întrebări două variante corecte. Ba, mai mult, potrivit secretarului comisiei de examen, Niculina Ciocănău, candidaţii nici nu aveau voie să încercuiască mai multe variante decât numărul prevăzut în regulament, respectiv una pentru primele 20 de subiecte şi două pentru următoarele 30 de subiecte, orice încercuire în plus considerându-se un semn făcut intenţionat pe lucrare. Drept pentru care, la unele întrebări cu două răspunsuri corecte cei doi aspiranţi la postul de manager al Spitalului Judeţean au avut un singur răspuns punctat şi au pierdut astfel jumătate din punctajul aferent subiectului respectiv. Acest aspect justifică poate şi notele extrem de mici obţinute, respectiv nota 5,20 luată de economistul Marius Bălan şi 5,1 nota primită de doctorul Teodor Constantinescu. I.H.B.

Distribuie!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii