Web Analytics
scris marți, 09.07.2024

Șpăgi de mii de euro de la studenți

Trei „profesori” universitari încasau șpăgi, de mii de euro, pe chitanțe false de la studenții care, chipurile, absentau de la cursuri sau laboratoare, dar voiau să intre la examene. Sumele de bani erau adunate de către „șefii de an” și depuse pe birourile celor trei „profesori” alături de un tabel în care erau trecute numele studenților care au cotizat.

Șpăgi de mii de euro de la studenți

Citeste și Evaluarea Națională 2024. Un elev a obţinut după contestaţii 9.75 la matematică, nota iniţială fiind 3.50

Cei care nu plăteau, nu intrau în sesiunea de examene. Chitanțele, tabelele și alte înscrisuri, alături de diverse sume de bani ar fi fost descoperite de către procurorii anticorupție la perchezețiile care au avut loc, în birourile acestora de la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara. Decanul facultății nu vrea să declare nimic, deși este și el vizat de ancheta procurorilor, iar rectorul universității ar fi declarat că că nu și-a pus problema demisiei.

Cei trei dascăli care au găurit buzunarele studenților, au folosit câteva tactici pentru ca fabrica de șpagă să funcționeze în siguranță. Surse apropiate achetei desfășurate de către procurorii DNA, Serviciul Teritorial Timișoara, spun că cei trei și-au pregătit terenul din timp. Ei i-au îndepărtat din jurul lor pe cei pe care nu erau siguri și i-au antrenat în ”fabrica de făcut bani” pe șefii de an. Astfel, ei au pus bazele unei suveici care cuprindea studenții ce lipseau de la cursuri, ori laboratoare. Ca să intre la examene, aceștia ar fi trebuit să cotizeze, aparent legal, sume de bani cuprinse între două și patru sute de lei, în funcție de ”numărul” absențelor. În schimbul banilor șefii de an eliberau o chitanță, fără serie, fără semnătura casierului și fără ștampila unității care încasa ”amenda”. Era menționat doar numele, suma de plată și ce anume ar reprezenta aceasta.

Citeste și Toți elevii Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș au promovat examenul de bacalaureat

Studenții cotizanți nu primeau chitanța, ei doar o vedeau. Sumele de bani strânse erau evidențiate într-un centralizator care cuprinde numele tuturor celor care au cotizat și care puteau intra la examene. Fiecare din cei trei profesori, care predau intre patru și șase materii, primeau aceste centralizatoare. Studenții care nu-și plăteau ”absențele” nu erau acceptați la examen. Cât despre chitanțele în care era evidențiată, așa zisa plată a absențelor, acestea erau false.

Luna trecută, procurorii de la DNA și ofițerii de la DGA au prins-o în flagrant pe Maria Moatăr, prodecan la Facultatea de Inginerie și Tehnologii Aplicate, noua denumire la Horticultură și Silvicultură, în timp ce primea, de la un șef de an, suma de 2.000 lei – pentru ”motivarea absențelor” și participarea la sesiunea de examene din această vară. Ulterior, alte două cadre didactice de la aceeași facultate au fost reținuți de procurori. Este vorba de Dragomir Petru Ioan și Ștefan Carolina, toți provenind din județul Caraș-Severin, dar care făceau parte din aceeași grupare infracțională cu prodecana Moatăr. Toți trei se află acum sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile și sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte, sau incomplete. Dragomir Petru se mai ocupă, spun sursele noastre și de o firmă privată de exploatări forestiere. Toți trei au salarii nete cuprinse între 10.000 și 24.000 de lei pe lună.

Sursa: Cotidianul.ro

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Aventura politică a săptămânii

O vorbă din folclorul urban spune că, atunci când cineva scapă în mod miraculos dintr-o situație dificilă, înseamnă că “i-a trecut glonțul pe lângă...

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...