Web Analytics
scris luni, 14.09.2020

Sorin Apostoliceanu – Scrisoare deschisă către dascăli, părinți și copii

Dragi piteșteni,

Sorin Apostoliceanu – Scrisoare deschisă către dascăli, părinți și copii

Ca părinte, la fel ca voi toți, anul acesta a fost unul pe care, dacă mi-ar sta în putere, l-aș șterge din calendar. Atât de multe complicații a generat acest virus încât boala în sine, de multe ori, pare mai inofensivă decât efectele generate la nivel de societate. Cu cine îmi las copiii cât timp sunt la serviciu? Ce fac de aici înainte? Creșa nu îmi mai primește copilul, pentru că și așa erau 35 într-o clasă și nu se pot respecta normele de siguranță; unde îl duc? Cine are grijă de copilul meu în cele două săptămâni în care grădinița l-a anunțat că trebuie să stea acasă, pentru că nu există spațiu suficient, iar cursurile urmează să aibă loc… cu rândul? De unde bani pentru măștile cu care copilul/copiii trebuie să meargă zilnic la școală?

La fel de chinuitoare este și ipostaza în care se află copiii noștri. După școala online și o vacanță de vară, abia așteptau să se ia în brațe. Nu o vor mai putea face. Cum procedăm cu micuții care intră în grupa mică, iar educatorii nu au voie nici măcar să-i mai ia în brațe, ca să le aline dorul de părinți? Dar cu grădinarii obișnuiți să se joace împreună? Dar cu școlarii de I-IV, care abia așteptau pauza pentru a încinge joaca printre bănci?

Și pentru dascălii noștri, anul acesta a fost unul chinuitor. Cu siguranță că le-au lipsit copiii și activitatea pe care mulți o făceau cu dăruire. Măsurile de siguranță impuse de criza sanitară îi pune în fața unor provocări pentru care trebuie să facă un efort considerabil. Trebuie să găsească noi metode didactice de predare. Trebuie să se adapteze din mers, pentru fiecare scenariu în parte.

Sunt doar câteva dintre frământările comunității noastre și mi-aș fi dorit să văd mai multă solidaritate, să văd o administrație implicată și căreia îi pasă, să văd preocupare reală din partea autorităților.

Îmi pare rău că această criză sanitară a prins Piteștiul într-un moment în care nu era pregătit nici măcar pentru un 2020 normal, cu atât mai puțin pentru unul sub zodia Covid-19. Lucrurile pe care administrația locală nu le-a făcut la timp se întorc, acum, împotriva noastră, a tuturor.

Avem clase la creșe, grădinițe și școli cu 35 de copiii! O astfel de realitate nu este normală nici în vremuri fără criză sanitară. Un dascăl nu poate face cu adevărat educație în astfel de circumstanțe, nu poate asigura fiecăruia în parte atenția de care are nevoie. Ce trebuia făcut în 30 de ani? Creșe suficiente! Grădinițe cu program prelungit care să acopere cererea! Crearea de spații suplimentare prin mansardare, acolo unde structura de rezistență a clădirilor permite! Achiziționarea de mobilier modular, modern, în locul vechilor opțiuni.

Apă caldă, stimați părinți, nici astăzi nu avem în toate școlile din Pitești, iar printre acestea se numără inclusiv colegii de top. Săpunul și hârtia igienică, știți prea bine, de multe ori sunt susținute din buzunarul dumeavoastră. Asociațiile de părinți au devenit principalii investitori în școala piteșteană. Vă felicit pentru că faceți din comunitatea noastră un loc mai frumos pentru copiii noștri, fiecare în parte ne putem implica, dar responsabilitatea principală trebuie să fie a administrației locale, nu a dumneavoastră.

Digitalizarea școlilor este un lucru care ține de normalitate în orașele civilizate ale României. Catalogul electronic, tabletele pentru fiecare cadru didactic în parte, la pachet cu instruirea acestuia, tablele interactive… sunt deja rutină în alte părți. În privința Piteștiului, administrația locală a refuzat să acorde tablete chiar și celor aproximativ 400 de copii a căror părinți au o situație materială modestă.

Cu sau fără criză sanitară, pandemia de incompetență este cea cu care ne-am confruntat în toată această perioadă și care, iată, ne costă cam scump!

Din fericire, mandatul celor care au stat cu spatele la nevoile comunității noastre este pe final. Echipa PNL, formată în bună parte din oameni care au investit în școală și s-au implicat ani de-a rândul în proiecte educaționale, știe ce are de făcut. Împreună știm ce avem de făcut! Și vom face!

Să dea Dumnezeu să trecem cu bine peste această încercare! Sănătate multă, restul… facem împreună! Va fi bine!

-Comandat de Partidul Național Liberal – Organizația Județeană Argeș

-Publicat de : Asociația Jurnal de Muscel

 -Cod unic mandatar financiar: 21200012.

Distribuie!

1 Comentariu

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...