Web Analytics
scris marți, 30.01.2024

Sondaj INSCOP: Cum ar vota românii dacă duminică ar fi alegeri europarlamentare?

Un sondaj realizat de INSCOP aduce în prim-plan perspectivele electorale pentru alegerile europarlamentare din acest an. Formațiunea politică condusă de Marcel Ciolacu se află în fruntea preferințelor electoratului, conform celor care și-au exprimat opțiunea.

Sondaj INSCOP: Cum ar vota românii dacă duminică ar fi alegeri europarlamentare?

Citește și: Un bărbat a murit după ce mașina sub care lucra a căzut peste el, pe Autostrada A1 București-Pitești


PSD ar obţine 29,5% din voturi, PNL – 18,8%, AUR – 18,4% dacă duminică ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, relevă un sondaj realizat de INSCOP, procentele fiind raportate la numărul celor care au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot. Procentele se modifică în cazul celor care declară că în mod singur vor merge să voteze şi care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă.

Citește și: Ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază va fi prelungită cu 60 de zile


Raportat la cei care au exprimat o preferinţă concretă pentru un partid din listă (nu au fost luaţi în considerare nehotărâţii şi non-răspunsurile) şi acordă nota 10 la întrebarea privind prezenţa la vot (38.5% din total eşantion), rezultatele sunt următoarele: 27.1% dintre alegători ar vota cu PSD; 19.8% cu PNL; 17.9% cu AUR. Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD) ar obţine 16.2% din totalul voturilor. UDMR ar obţine 4.9%. Pentru SOS ar vota 7.1% dintre alegători. 1.9% ar vota pentru Alianţa AER (Partidul Verde şi Partidul Ecologist Român),1.9% dintre cei intervievaţi ar opta pentru Pro România, iar 0.9% pentru REPER. 1.6% dintre voturi ar merge către alt partid.
Datele au fost culese în perioada 16 – 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită