Raportat la media europeană, România se confruntă cu un nivel alarmant al șomajului în rândul tinerilor.
În 2024, rata șomajului în rândul tinerilor români era de 24%, aproape dublu față de media europeană de 14,8%. Această situație nu este tipică pentru regiunea de Est a Europei, unde țări precum Bulgaria, Polonia și Ungaria înregistrează rate de șomaj mult mai mici în rândul tinerilor (12%, 10%, respectiv 13%)
Șomajul în rândul tinerilor din România rămâne o problemă acută, afectând semnificativ peisajul socio-economic al țării. Conform datelor recent publicate de Institutul Național de Statistică (INS), rata de ocupare a forței de muncă în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani continuă să fie scăzută, ridicând semne de întrebare cu privire la viitorul pieței muncii și la dezvoltarea economică pe termen lung. Printre cauzele principale se numără lipsa unor politici eficiente de ocupare a forței de muncă, dar și lipsa locurilor de muncă adecvate în zonele rurale sau în urbanul mic.
Citește și:
- Nepotul generalului Pleşiţă e noul director executiv al AJVPS Argeş
- Culisele Statului Paralel: SRI, răspuns oficial privind relația cu Elena Lasconi!
Comparații cu statele din Vest unde tinerii lucrează nu țin cont și de profilul cultural, dar și de posibilitățile de angajare. În Vest, cum observăm adesea comparația, tinerii se duc la facultate și lucrează în paralel în cafenele, magazine sau chiar și fabrici. Varii țări, printre care și Olanda, oferă beneficii fiscale angajatorilor pentru a-i angaja pe tineri, dar au și un sistem de taxare progresiv ce ridică povara fiscală de pe umerii studenților care au venituri scăzute.
De asemenea, o persoană care studiază la o facultate cu un nivel al intensității mai scăzut poate avea mai multe șanse să-și găsească un loc de muncă decât cineva care trebuie să fie axat pe studii constant fără întreruperi. De asemenea, oportunitățile de angajare part-time sunt mult mai limitate în România, atât din cauza legislației care descurajează munca în acest regim, dar și din cauza lipsei unui sistem de taxare progresiv.
0 Comentarii