# Viorel Ilinca, la şapte ani după ce a fost dat afară de Penescu. Fost președinte al FC Argeș în perioada de glorie a clubului alb-violet, observator federal și membru al Comisiei de Disciplină de la AJF Argeș, în prezent, Viorel Ilinca s-a decis să vorbească, la șapte ani de când a fost dat afară de către Cornel Penescu.
# Ați condus destinele FC Argeș o bună perioadă de timp. Ce simțiți acum, când acest club este foarte aproape de faliment?
– Sigur că nu este o stare foarte plăcută! Simt o amărăciune în suflet pentru că FC Argeșul, la 60 de ani de la înființare, a ajuns în situația de a se desființa.
# Cum vi se pare decizia autorităților locale de a înființa un alt club și a lăsa FC Argeș să moară?
– Cred că este o decizie, o hotărâre care le aparține în totalitate. Dumnealor cunosc mai bine motivul pentru care au renunțat la această structură sportivă, iar înființarea unui alt club, din punctul meu de vedere, nu poate niciodată să înlocuiască FC Argeș. Nu putem să uităm faptul că, în 60 de ani de istorie, FC Argeș a fost de două ori campiona României, a fost de foarte multe ori vicecampioană a României, a participat în cupele europene și, un lucru foarte important, a crescut tot timpul pentru fotbalul românesc fotbaliști de mare valoare.
# În acest context, ce credeți că se va întâmpla cu Centrul de copii și juniori?
– Eu nu pot să am o părere la momentul acesta pentru că nu cunosc detaliile legate de FC Argeș. Singurele lucruri pe care le cunosc sunt legate de faptul că structura sportivă a intrat într-o procedură de insolvență, dar, dacă insolvența își va urma cursul și se va ajunge la faliment, SC FC Argeș va dispărea ca structură sportivă. Va rămâne doar ca istorie! Și atunci și Centrul de Copii al FC Argeș nu va mai exista. Acestea sunt căile legale și regulamentare din punct de vedere sportiv.
„Refuz să cred că Piteștiul nu poate susține o echipă în liga a doua”
# Având în vedere că știți foarte bine regulamentul, vă întreb dacă clubul Primăriei Pitești poate lua și palmaresul FC Argeș?
– Sunt niște lucruri care s-au mai întâmplat, iar cel mai recent caz este cel al Timișoarei! Nu știu dacă asta încălzește cu ceva pe cei care au iubit FC Argeș! Pentru mine nu reprezintă absolut nimic faptul că te duci și cumperi un palmares. Un palmares te duci și îl câștigi prin merit sportiv, nu altfel!
# Legal, este posibil așa ceva?
– Nu cred că este posibil! Să faci o tranzacție între cine? Între o structură sportivă care evoluează într-un anumit eșalon și o structură sportivă care nu mai există?
# Puteți compara acest moment prin care trece FC Argeș cu cel din 1992?
– Nu putem compara cele două momente! 1992 a fost un punct de cotitură în istoria FC Argeș după o perioadă destul de neclară a asociației de la momentul acela. Vă reamintesc că, până în 1989, FC Argeș se afla sub tutela organelor de partid, iar după 1990 FC Argeș și mai toate cluburile de fotbal se aflau în niște situații destul de neclare. A venit momentul 1992, atunci când împreună cu implicarea domnului Stroe și a uzinei Dacia, am găsit o soluție sportivă la momentul acela. Vreo 10 jucători au trecut de la Dacia Pitești la FC Argeș, și mă refer la nume mari din fotbalul argeșean. Trebuie spus că, în 1992, am găsit FC Argeș cu datorii foarte mari și cu doar trei jucători de fotbal în curte. Am construit o echipă, ne-am propus promovarea etc. Dar, la momentul acesta nu putem vorbi despre o situație similară!
# Și totuși, atunci s-au găsit soluții….
– Soluția în momentul acesta trebuie să o găsească autoritățile județene și locale pentru că, indiferent ce spun, sunt acționari în cadrul structurii sportive SC FC Argeș. La momentul 2006, Consiliul Local și Consiliul Județean erau acționari majoritari în structura sportivă, iar la acest moment mai au foarte puține acțiuni. Ei sunt cei care trebuie să preia de la cei de la care trebuie preluat și știți foarte bine la cine mă refer. Să fie limpede că în continuare dl Penescu este cel care decide, nu altcineva! Nu știu dacă a dat acțiunile sau nu, dar eu refuz să cred că Piteștiul și Argeșul nu poate să găsească soluții să susțină o echipă în liga a doua. Nu se poate să se facă performanță la Chiajna sau Năvodari, iar la Pitești nu! Eu am evitat să mai vorbesc despre FC Argeș încă din 2006, pentru că am considerat că acest club aparține unei persoane și nu are rost să mă amestec eu. Dar la momentul actual este dureros ce se întâmplă. Până la urmă, istoria va judeca totul…
Marius Ionel